Her oppsummerer vi kort noen av de viktigste punktene på psykisk helse- og rusfeltet.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum under fremleggelsen av statsbudsjettet på pressekonferansen 7. oktober (Foto: skjermdump av regjeringens pressekonferanse)
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum under fremleggelsen av statsbudsjettet på pressekonferansen 7. oktober (Foto: skjermdump av regjeringens pressekonferanse)
Skal innebære en permanent styrking av psykisk helse-feltet i form av minst tre milliarder kroner i økte overføringer i statsbudsjettet over en periode på ti år.
Planen har tre innsatsområder:
Opptrappingsplanen går fortsatt: regjeringen bevilger i 2025 en økning på 400 millioner kroner rettet mot arbeidet med psykisk helse.
Les mer om opptrappingsplanen: Vil gi alle i landet tilgang til kommunale lavterskeltilbud
Av disse pengene vil regjeringen at 150 millioner kroner skal gå til økte rammetilskudd for å styrke lavterskeltilbud i kommunene. 100 millioner videreføres til sikkerhetspsykiatriske tiltak som kom i revidert nasjonalbudsjett i fjor. Dette er en styrking regjeringen foreslår å gjøre permanent.
I tillegg foreslås det at 36 millioner kroner skal gå til etablering av ambulante sikkerhetsteam der det ikke er helt eller delvis etablert. I dag omfatter det 10 av 21 opptaksområder i landet.
Regjeringen vil også gi folk kunnskap om hvordan de kan styrke den psykiske helsa og forebygge psykiske plager, og foreslår derfor å gi 25 millioner kroner til ABC-kampanjen for psykisk helse. 20 av disse millionene går til en tilskuddsordning som fylkeskommuner kan søke på.
Les mer om Hodebra: Bra for hodet å gjøre Hodebra
Resten av midlene knyttet til opptrappingsplanen fordeler seg som følger:
Når det gjelder arbeid vil regjeringen bevilge 770 millioner, hvor 500 millioner skal gå til arbeidsmarkedstiltak. Ett av målene er å opprette 500 flere plasser i ordningen varig tilrettelagt arbeid (VTA) neste år.
I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen å styrke Menn i helse med åtte millioner kroner og Jobbvinner med fire millioner kroner. (Les mer her)
Satsingen på FACT og FACT ung videreføres, i likhet med satsingen på Rask psykisk helsehjelp.
I statsbudsjettet foreslår regjeringen åtte millioner kroner i oppfølging av tiltak i Opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner. Det foreslås fem millioner kroner til digital foreldrestøtte og å styrke TryggEst med tre millioner, for å hjelpe kommune til å ivareta risikoutsatte innbyggere, og bidra til å forebygge, avdekke og håndtere vold og overgrep mot denne gruppen.
Mer informasjon om, og selve statsbudsjettet finner du på regjeringen.no
Skal innebære en permanent styrking av psykisk helse-feltet i form av minst tre milliarder kroner i økte overføringer i statsbudsjettet over en periode på ti år.
Planen har tre innsatsområder:
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?