– Å sørge for at brukerne har en jobb å gå til, der en kan kjenne seg viktig i et fellesskap, er folkehelsearbeid på sitt beste.
VIL LEGGE TIL RETTE FOR ARBEID: – Vi jobber tett sammen om brukerne/ arbeidstakerne, tenker langsiktig og jobber med å få til fleksible løsninger. Men transport en utfordring, fordi kollektivtilbudet er dårlig, og pasienter kan ha problem med å komme seg til avtaler. En får utenforskap, når den som trenger det mest, kanskje ikke har bil til å komme seg til KVITO, det ikke går buss og en ikke har økonomi til å ta taxi. Dette håper jeg myndighetene kan se og få på plass tiltak. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
VIL LEGGE TIL RETTE FOR ARBEID: – Vi jobber tett sammen om brukerne/ arbeidstakerne, tenker langsiktig og jobber med å få til fleksible løsninger. Men transport en utfordring, fordi kollektivtilbudet er dårlig, og pasienter kan ha problem med å komme seg til avtaler. En får utenforskap, når den som trenger det mest, kanskje ikke har bil til å komme seg til KVITO, det ikke går buss og en ikke har økonomi til å ta taxi. Dette håper jeg myndighetene kan se og få på plass tiltak. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Det sier Elin Erikstein, faglig leder for psykisk helse og rus, i Tokke kommune i Vest-Telemark. En viktig samarbeidspartner for henne er KVITO, et arbeidsmarkedstiltak organisert som et interkommunalt AS for Telemarkskommunene Vinje, Tokke, Kviteseid og Nissedal.
– For enkelte av våre brukere er inaktivitet en risiko. Man går hjemme, uten å ha noe fast å være med på, noe som kan trigge de psykiske plagene. Da er det helt fantastisk å kunne jobbe skulder ved skulder med KVITO, arbeidsmarkedstiltaket her i Vest-Telemark. Vi tar noen telefoner, og plutselig er brukeren inne i et opplegg der en veileder hjelper vedkommende med å finne seg en jobb.
KVITO er mye mer enn en vanlig arbeidsplass, forteller Erikstein.
– Der er det rom, tid og gode ledere som bygger et team rundt den enkelte. En kan få seg jobb under KVITOs tak, med vedarbeid, snekring, på vaskeriet eller i kafeen, for eksempel, eller få praksisplass i ordinære bedrifter.
– Noen ganger trenger personene lang tid, men de er i et miljø som hjelper dem, og tar utgangspunkt i deres situasjon. Dette er utgangspunktet for å komme seg videre.
Å få sosialt samvær med andre, bekreftelse på hvem en er, er så viktig, sier Erikstein.
– Samtidig er det viktig for meg å påpeke at optimalisering og høye mål ikke er det rette for absolutt alle.
– Alle skal ikke inn i en ordinær jobb. Men det er viktig å ha muligheten til å komme et sted for å få en meningsfull hverdag. Iblant er vedlikehold godt nok. Det å være i en aktivitet og å være på et sted der du trives om dagene.
Samarbeidet som rus- og psykisk helsetjeneste i Tokke kommune har med KVITO og Nav, er verdifullt for å hjelpe personer som trenger det ut i arbeid og aktivitet.
– Små forhold gjør at veien til samarbeid er kort.
– Vi tar en telefon direkte, når det er noe. Når det gjelder brukerne som er involvert i arbeidsmarkedsutprøving, har vi samarbeidsmøter og ansvarsgrupper. Noen ganger er Nav med, andre ganger ikke.
– Vi har et felles Nav-kontor i Vest- Telemark, som er en fin samarbeidspartner. Og vi nabokommunene har ulike interkommunale tjenester, noe som gjør at vi er ganske godt kjent med hverandre.
– Vi har felles barneverntjeneste, interkommunal kommunepsykolog og fagledergruppe for alle tilsatte fagledere i psykisk helsetjeneste. I tillegg har vi fått en interkommunal tjeneste for Rask Psykisk Helsehjelp (RPH), som er lokalisert i Seljord kommune. RPH reiser ut og møter klienter eller har grupper i de forskjellige Vest-Telemark kommunene. Vi har også et interkommunalt rusforum og felles prostidiakon i Vest-Telemark, med mer.
Tokke kommune, der Erikstein jobber, samarbeider en god del med psykisk helsetjenestene i nabokommunene Vinje, Kviteseid, Fyresdal og Nissedal
– Det gjør godt å føle på at en har et kollegium som er større enn egen kommune, sier Erikstein, og kommer med et eksempel.
– Når en bruker i Vinje for eksempel føler på at det bli litt for tett å gå til psykisk oppfølging i hjemkommunen, fordi han for eksempel kjenner behandleren privat, kan vedkommende få tjenester hos oss og vis a versa.
Erikstein nevner flere suksessfaktorer i samarbeidet med KVITO, der god kjennskap til de ansatte og tilbudet, kanskje er den største.
– Vi jobber tett sammen om brukerne/ arbeidstakerne, tenker langsiktig og jobber med å få til fleksible løsninger.
– Samtidig er transport en utfordring, fordi kollektivtilbudet er dårlig, og pasienter kan ha problem med å komme seg til avtaler. En får utenforskap, når den som trenger det mest, kanskje ikke har bil til å komme seg til KVITO, og det ikke går buss, og en ikke har økonomi til å ta taxi. Dette håper jeg myndighetene kan se, og få på plass tiltak.
Mer om arbeid og psykisk helse på napha.no:
Tirsdag 25. mars 2025 åpnet Nord Universitet det tverrfaglige forskningssenteret, Prep-Child, som har barn og unge i fokus.
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?