– Etter å ha jobba med unge i mange år, ser jeg at det som fungerer best, ikke er å opprette nye tiltak, men å jobbe fra systemnivå.
SMART PENGEBRUK: – Våre Unge skal i utgangspunktet ikke tilføres ekstra midler. Pilotene kjøres innenfor allerede vedtatte budsjett, gjennom å endre hvordan man bruker ressursene på, sier Henning Weider, prosjektleder i Våre Unge i Larvik. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
SMART PENGEBRUK: – Våre Unge skal i utgangspunktet ikke tilføres ekstra midler. Pilotene kjøres innenfor allerede vedtatte budsjett, gjennom å endre hvordan man bruker ressursene på, sier Henning Weider, prosjektleder i Våre Unge i Larvik. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Praktiske opplæringsløp
Next level
Ansvar: Monica Steinbakken, e-post monica.steinbakken@vestfoldfylke.no
Larvik lærlingkontor
Yrkesfagpilot
Heyerdahl arbeid- og karrieresenter
Fagbrev i sikte
Krysskulturelle unge
Det sier Henning Weider, prosjektleder i Våre Unge, en modell som Larvik kommune har utviklet sammen med flere samarbeidspartnere. I Våre Unge ligger flere prosjekter som tar tak for å hjelpe ungdommer, på ulike måter.
Ett av disse er Heyerdahl Arbeids- og Karrieresenter, som er lokalisert på Heyerdahl v.g.s. Senteret bistår ungdommer med å fullføre fag, finne lærlingeplass eller få deltidsjobb.
– I senteret har videregående skole, NAV og oppfølgingstjenesten laget et «mini-NAV» som sikrer at elever som mangler fag, ikke får læreplass og har utfordringer knyttet til helse får hjelp før de har falt ut, forklarer Weider.
– Det handler om å fange opp og rettlede ungdommene, før det går så langt at vanskene blir store.
For å skape Våre Unge er det gjort et gedigent arbeid på systemnivå.
– Det var en erkjennelse fra ledelsen i Larvik kommune, NAV og Fylkeskommunen (repr. fra Thor Heyerdahl videregående skole) at alt for mange unge ikke fikk brukt sine talenter og havnet i utenforskap på grunn av systemsvikt, slår Weider fast
– De ulike instansene kom fram til at de unge ikke var noens elever, brukere eller pasienter, men at de var alles, eller våre ungdommer. Det resulterte i at de ulike instansene gikk sammen og tok et felles ansvar.
– Det ble brukt mye tid på å skape trygghet mellom partene, og i dag opplever vi oss som lederkollegaer.
Man vedtok at Våre Unge ikke skulle gjøre mer av det som allerede var forsøkt. Våre Unge skulle tenke nytt og friskt.
– Målet var å pilotere radikal tjenesteinnovasjon, forteller Weider.
– Vi gjennomførte et felles innsiktsarbeid for å oppdage glippsoner som gjør at unge faller utenfor skole og arbeid. Dette ga kunnskap som det ble iverksatt piloter ut fra. Vi har startet i liten skala, og oppskalert det som har fungert og satt det ut i drift.
Våre unge er en samarbeidsmodell, og ikke et tiltak. Det har etter hvert blitt mange piloter, som er satt ut i fast drift.
Mange ungdommer er inne i systemet nå.
– Totalt i prosjektene var det 160 elever i 2023 og et noe høyere tall i 2024. Men det viktigste er ikke antallet, men læringen som skjer på tvers av NAV, kommune og fylkeskommune, sier Weider.
– Poenget ikke er å jobbe hardt for å øke antall på unge som får hjelp, men å stadig ha øynene rettet mot systemarbeidet.
Måten ungdommene rekrutteres på, er helt avhengig av målgruppen i de ulike prosjektene.
– Felles i alle er at det er den unges stemme som skal være styrende for hva han/hun blir med på, sier Weider.
Både lærere, rådgivere, helsesykepleiere, foreldre og andre er involvert i rekruttering.
– Man har klart å skape disse ulike underprosjektene i Våre Unge, gjennom å systematisk jobbe med en modell for radikal tjenesteinnovasjon etter KS sin modell, sier Weider.
– Og Våre unge skal i utgangspunktet ikke tilføres ekstra midler. Pilotene kjøres innenfor allerede vedtatte budsjett, gjennom å endre hvordan man bruker ressursene på.
Programleder er lønnet og ansatt av Larvik kommune, mens pakkene ledes i linjen av ansatte i Nav, Larvik kommune og Vestfold fylkeskommune.
Universitetet i Sør-Øst Norge er i gang med et forskningsprosjekt for å se på hvordan Våre Unge ledes.
Praktiske opplæringsløp
Next level
Ansvar: Monica Steinbakken, e-post monica.steinbakken@vestfoldfylke.no
Larvik lærlingkontor
Yrkesfagpilot
Heyerdahl arbeid- og karrieresenter
Fagbrev i sikte
Krysskulturelle unge
Forprosjektlederne Fay Søberg Olsen og Eli Christin Hohrbye ser stor verdi av at prosjektet er eid av Helsefellesskapet i fylket.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?