Prosjektet hadde oppstart høsten 2024 og har som mål å hjelpe unge voksne mot inkludering og en aktiv hverdag. Fysisk fostring står sentralt i tilbudet.
AKTUELT: Sosiale utflukter, trening på treningssenter i byen, spinning, løping og styrkeøvelser er noen ingredienser i tilbudet, som er skapt ved Frisklivssentralen Larvik. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: Sosiale utflukter, trening på treningssenter i byen, spinning, løping og styrkeøvelser er noen ingredienser i tilbudet, som er skapt ved Frisklivssentralen Larvik. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
– Vi ser at stadig flere unge faller utenfor, sier Tone Irene Baasland, fysioterapeut ved Frisklivssentralen i Larvik kommune.
– Nå er vi glade for å ha fått i gang dette prosjektet, gjennom et samarbeid med blant andre virksomhet for psykisk helse og avhengighet i kommunen, og Nav. Vi har stor tro på fysisk aktivitet som medisin, og det å høre til og et sosialt fellesskap. Vi ser hvor godt det gjør å være med på dette, for mange av deltakerne.
Kommunen har fått midler til Friskliv Ung fra Helsedirektoratet via fylkeskommunen.
– Larvik har i flere år hatt utfordringer med at mange dropper ut av skole og arbeidsliv, og vi ligger høyt på statistikken for unge uføre. Vi har derfor utviklet frisklivstilbudet vårt, med tanke på å nå den yngre delen av befolkningen, sier Aase Kristin Smith-Vestad, virksomhetsleder ved psykisk helse og avhengighet i Larvik kommune.
Sammen med Tone Baasland på Frisklivssentralen jobber også Nena Bergland i prosjektet. Bergland jobber til vanlig med ungdom på Thor Heyerdahl v.g.s. og har lang erfaring med å følge opp unge som har det vanskelig. Utover dette er det flere ansatte i VPA (virksomhet psykisk helse og avhengighet) som bidrar inn i prosjektet.
– Vi ønsker å nå ungdommene på et tidligere tidspunkt. For meg som har særskilt ansvar for psykisk helsearbeid for voksne i vår kommune, er dette et viktig arbeid å bidra inn i. Vi ønsker å legge til rette for at ungdommene ikke skal ha bruk for våre tjenester som voksne, og har tro på at vi kan forebygge mye, gjennom å satse på tiltak som Friskliv Ung.
Formålet med Friskliv Ung er å forebygge langvarig utenforskap, gjennom å få flere i arbeidsfør alder tilbake eller ut i arbeid eller utdanning. Bakgrunnen for at prosjektet kom i gang, var at det var få henvendelser til vanlig frisklivsresept for personer i alderen 19-29 år, som er i risikogruppen for å falle helt ut av arbeidslivet.
Gjennom prosjektet ønsker man å komme tidligere inn i prosessen, og også ha et tettere samarbeid med Nav, gjennom at det skreddersys et opplegg til de det gjelder.
Det er Nav som i hovedsak rekrutterer unge til prosjektet.
– Vi oppdaterer og har jevnlige møter med leder og veiledere på Nav Ung, via e-post og avdelingsmøter, forteller Baasland.
– Dette er avgjørende for et godt samarbeid og for å holde engasjementet for rekruttering oppe. For oss er det flott å se at Nav Ung er utrolig positive til samarbeidet vårt, og gir uttrykk for at det å jobbe med arbeid og helse samtidig bærer frukter.
I det siste har også flere instanser rekruttert unge inn i prosjektet.
– Dette er blant andre DPS, Sykehuset i Vestfold (SIV),Thor Heyerdahl videregående skole, Oppfølgingstjenesten, Ung Arena og iFokus. iFokus er en arbeidsmarkedsbedrift som tilbyr ulike tiltak og programmer for å komme ut i jobb. De bistår også med karriereveiledning, praksisplasser og utprøving på ordinære arbeidsplasser.
– Så lenge ungdommene har en ytelse fra Nav, kan det rekrutteres fra flere instanser.
Baasland forteller at Friskliv Ung oppleves som en god treningsarena for de unge, sosialt og fysisk.
– I tillegg blir de knyttet opp til lokale møteplasser, som for eksempel et treningssenter nede i byen. Dette gir sosial tilhørighet, og vi ser at de nå kan trene og sette i gang sosiale aktiviteter på eget initiativ.
Man har nå gjennomført første gruppe med 20 deltakere, og er i gang med andre gruppe, der 27 har takket ja til tilbudet.
Ytelser fra Nav på den første gruppen har gått ned fra 80 til 60 prosent, forteller Baasland.
– Dette betyr at flere har kommet i arbeid/skole. Her spiller også Nav en viktig rolle, som følger opp den enkelte i forhold til skole/arbeid. De unge rapporterer om bedre fysisk og psykisk helse etter deltakelse på Friskliv Ung, og i den første gruppen har som nevnt flere blitt venner og avtaler treff og trening med hverandre på fritiden.
– Flere sier også at de ikke er avhengige av prosjektet lenger for å komme ut og treffe andre.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?