– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
AKTUELT: Tone Baasland, fysioterapeut ved Frisklivssentralen, støtter ungdommene inn i et mer fysisk aktivt liv. Her er hun sammen med Marius, etter en frisk tur i bøkeskogen i Larvik, som ligger noen steinkast unna Frisklivssentralen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA) (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
AKTUELT: Tone Baasland, fysioterapeut ved Frisklivssentralen, støtter ungdommene inn i et mer fysisk aktivt liv. Her er hun sammen med Marius, etter en frisk tur i bøkeskogen i Larvik, som ligger noen steinkast unna Frisklivssentralen. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA) (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
Friskliv Ung: .
Det sier Marius fra Larvik, som etter en oppvekst med mye sportslig utfoldelse, har hatt flere år med lite energi og heller ikke særlig mye sosial aktivitet.
I fjor høst var han med i den første gruppen som fikk trening og livsmestring, i regi av det nye prosjektet Friskliv Ung, som Nav ung og Larvikshjelpa i Larvik kommune står bak. Det er Nav som sluser ungdommene inn i prosjektet, og også Nav som bistår dem når de er ferdige. Målet er arbeid og aktivitet.
– Jeg har vært med i 12 uker, og er i gang med runde to. Det er herlig å trene i denne gjengen to dager i uka, det supplerer jobben min på en god måte, sier Marius.
– Jeg har fast jobb med fakturering, på et kontor. Det er ganske stillesittende. Treningen her går særlig ut på spinning og løping og styrkeøvelser. I tillegg har vi noen utflukter og turer.
Sett av dagen og meld deg på:
Fysioterapeut i prosjektet, og kommuneansatt, Tone Irene Baasland, forteller at hun selv blir inspirert av gjengen som er med og trener gjennom prosjektet Friskliv Ung.
– Vi startet prosjektet i fjor høst, gjennom frisklivsmidler vi fikk tildelt fra Helsedirektoratet, og det har oppstått god kontakt og vennskap mellom flere i gruppa.
– Det er artig å oppleve energien som er i det rommet, når de kommer hit. Å bruke kroppen aktivt har så mange positive ringvirkninger, for mange av livets aspekter. Det er en glede å jobbe her og følge disse ungdommene mot en mer aktiv livsstil, ikke bare fysisk, men også sosialt.
Deltakerne får tilbud om å være med på tankeviruskurs og søvnkurs, blant annet. De kan også lære om hvordan fysisk aktivitet påvirker kropp og sinn.
– Det er lærerikt, og jeg setter også pris på samtalene med veileder, sier Marius.
– Både ved oppstart, midtveis i prosjektet og til slutt, er det samtaler, de en går gjennom mål, og hvordan det går, og har gått. Gjennom dette blir det enklere å sette seg personlige mål også. For min del er dette, å fortsette å være sosial og fysisk aktiv. Det kommer jeg til å fortsette med, når jeg forlater denne gjengen, for å stå mer på egne ben, også.
– Energien er ikke helt tilbake der jeg ønsker å ha den ennå. Men jeg er på vei. Har trua.
Friskliv Ung: .
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?