De to aktørene har mange felles tjenestemottakere som står i utfordrende livssituasjoner. Lederne for NAV og rus og psykisk helsetjenestene i Skaun og Melhus kommune, ser stor verdi av samarbeidet.
SAMARBEIDER: Enhetsleder i NAV Skaun og Melhus, Heidi Skorstad, sier det er godt å ha et tett samarbeid med rus og psykisk helsetjenesten. – Ved å ha god oversikt og samarbeide godt bidrar vi til effektivisering. F.v.: Marit Leer og Heidi Skorstad (Foto: privat)
SAMARBEIDER: Enhetsleder i NAV Skaun og Melhus, Heidi Skorstad, sier det er godt å ha et tett samarbeid med rus og psykisk helsetjenesten. – Ved å ha god oversikt og samarbeide godt bidrar vi til effektivisering. F.v.: Marit Leer og Heidi Skorstad (Foto: privat)
Foyer er en modell opprinnelig fra Aberdeen i Skottland, men som ved bruk i Norge tilpasses omstendighetene og behovene her. Modellen er blant annet i bruk i Bodø, Harstad og Mo i Rana.
Mer informasjon om modellen Foyer finner du på Folkehelseinstituttets nettsider
– Det tette samarbeidet gjør at vi leverer raskere overfor tjenestemottakerne våre, sier Marit Leer, avdelingsleder ved Idrettsveien bofelleskap og avdeling psykisk helse og rus i Melhus kommune.
Hun påpeker at de fleste tjenestemottakerne også forventer at de to aktørene samarbeider.
– Folk ønsker det.
Samarbeidet i de to trøndelags-kommunene har gitt mange gevinster. En av disse er en botiltaks-ordning for personer som er akutt bostedsløse, og ofte typisk dukker opp hos Nav på fredager.
– Ved å samarbeide har vi klart å være tett rundt de akkurat i den krisen, sier Leer.
Akutt bostedsløse kan være i ulike livskriser. Det kan være rus, psykiske helseplager og gjerne store økonomiske utfordringer. De midlertidige botilbudene som Nav benytter seg av, er ikke godt egnet for personer med samtidig rus og psykiske helseplager. De som havner i en situasjon hvor de er akutt bostedsløse, og ikke er egnet for midlertidig botilbud i det private markedet (campingplasser eller hotell), blir derfor heller tilbudt en midlertidig bolig i det bemannede bofellesskapet «Idrettsveien». Tilbudet varer kun inntil én uke, men gir til gjengjeld aktørene mer tid til å finne en annen egnet bolig. Heidi Skorstad, enhetsleder i NAV Skaun og Melhus, sier det er gull verdt:
– Det er vanskelig å for NAV-leder å finne en annen egnet plass fredag ettermiddag. Det er ikke en selvfølge at man klarer å finne et tilgjengelig botilbud på styrten. I tillegg skal botilbudet være tilpasset den enkeltes behov, og derfor er det så viktig at vi kan samarbeide om en målgruppe som trenger bistand til mer enn bare tak over hodet.
Samarbeidet i Skaun og Melhus har også bidratt til opprettelse av tilbudet «Foyer». Det er et boligsosialt tilbud med tett oppfølging av ungdom i alderen 16-25 år. Prosjektet er et samarbeid mellom Nav, Idrettsveien bofelleskap og barnevernstjenesten, hvor de tilbyr syv boliger med egen base til ungdommer. Målet med tilbudet er å bidra til at de unge lærer seg å bo og mestre egen hverdag, samtidig som jobb eller utdanning er et mål.
– Vi så at en del ungdommer, rundt 18-årsdagen, viste seg å ha opplevd omsorgssvikt i oppveksten, uten å ha blitt fanget opp. Disse ungdommene trengte omsorg og en plass å bo. Derfor ønsket vi å prøve ut Foyer, forteller Skorstad.
For å komme i gang med prosjektet tilbake i 2021, søkte både NAV og helsetjenesten prosjektmidler. Leer forteller at de nå jobber daglig sammen rundt disse ungdommene.
– Det har også bidratt til å gjøre samarbeidet mellom oss aktørene enda tettere.
Ungdommene i Foyer kan bli boende i bofellesskapet inntil tre år. Mange unge har vært innom, og de fleste har kommet seg raskt «gjennom». Leer tror det tette samarbeidet mellom aktørene har mye av æren for det.
– Når vi jobber sammen rundt disse ungdommene får vi til mye mer.
Rus og psykisk helsetjenesten og NAV i de to Trønder-kommunene har også satt i gang andre prosjekter for unge.
– Vi har et ungdomsprosjekt som er mer rettet mot å få ungdom ut i arbeid og aktivitet. Dette omfatter ungdom som har en plass å bo, men mangler god psykisk helse og opplevelsen av å ha en meningsfull hverdag.
I dette prosjektet er det satt inn en veileder fra NAV og en fra psykisk helse og rustjenesten. Prosjektmidlene er gitt psykisk helse og rustjenesten, men driftes altså sammen med NAV.
– Vi har blant annet opprettet et aktivitetstilbud to ganger i uken, med omtrent 20 besøkende ungdommer for tiden.
Aktivitetstilbudet omfatter jobbsøking og andre «NAV-relaterte» aktiviteter som for eksempel å skrive CV, intervjutrening og fokus på hverdagsøkonomi.
I tillegg arrangeres det sosiale sammenkomster på fredager, som turer og lignende.
Det gode samarbeidet mellom de to aktørene har vart lenge og var allerede på plass da Skorstad startet i jobben i NAV for rundt 10 år siden. Hun påpeker at samarbeidet er spesielt heldig for personer med ROP-lidelser og ungdommer, som begge er målgrupper som ofte blir stående midt imellom tjenester.
– Vi samarbeider for å oppnå bedre resultater for innbyggerne.
I en tid der det strammes inn på ressurser, tror hun samarbeid er nøkkelen for å optimalisere driften.
– Vi må være gode hver for oss, og sikre at vi har god kompetanse på hver våre fagområder, men det er når vi klarer å se effekt av det vi leverer sammen at vi virkelig opplever at hjelpen vår nytter. Vi er mer koordinert, mer helhetlig som kommune og klarer bistå den enkelte raskere og bedre faglig, sier Skorstad.
Samarbeidet mellom aktørene i Skaun og Melhus høres enkelt og velfungerende ut. Men hva skal egentlig til for å få til et slikt godt samarbeid?
– Ofte når det blir utfordringer i samarbeid, er det gap mellom det man forventer av hverandre og hva man kan levere. Så det er ekstremt lærerikt å lære om hverandres rammer og lovverk, og få den gjensidige forståelsen, sier Skorstad.
Skorstad anbefaling til andre kommuner er å ha et felles prosjekt. Hun sier også at det er viktig å synliggjøre hva aktørene sparer økonomisk på samarbeidet, overfor øverste leder.
– Det handler om «innsalg» og at man må ha god innsikt. Institusjonsplasser koster for eksempel mye, og der klarer man å synliggjøre at man sparer penger ved å heller ivareta ungdommene i et tiltak som Foyer er.
Foyer er en modell opprinnelig fra Aberdeen i Skottland, men som ved bruk i Norge tilpasses omstendighetene og behovene her. Modellen er blant annet i bruk i Bodø, Harstad og Mo i Rana.
Mer informasjon om modellen Foyer finner du på Folkehelseinstituttets nettsider
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?