2. april markeres Verdens autismedag. Dagen er etablert av FN for å øke bevisstheten om autisme, redusere stigmatisering og anerkjenne det verdifulle bidraget personer med autisme gir til samfunnet.
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
I anledning dagen har Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemning og psykisk helse (NKUP) gjort flere faglige ressurser tilgjengelige. Disse kan være særlig relevante for fagpersoner i ACT-/FACT og FACT ung-team som i varierende grad følger opp personer med utviklingshemming og/eller autisme.
Seminaret Behandling virker! Behandling av psykisk lidelse hos personer med utviklingshemming ble arrangert digitalt 2. april og ligger nå tilgjengelig på NKUPs nettsider i én uke. Temaene spenner fra behandling og samhandling til brukererfaring og tjenesteutvikling. Blant innlederne er Lars Lien, Cecilie Røe, Wanda Vågenes Wandås og Mette Sagbakken.
I tillegg har NKUP åpnet et tidligere tirsdagswebinar der psykologspesialist Kjersti Karlsen gir et faglig innblikk i likheter og forskjeller mellom autisme og psykose. Webinaret varer i omtrent 30 minutter og gir nyttig innsikt for ansatte i tverrfaglige team som møter mennesker med komplekse utfordringer.
Se webinaret her: Likheter og forskjeller mellom autisme og psykose
Faglig rådgiver i NAPHA, Trond Hatling, peker på at begge ressursene kan være aktuelle for ACT-/FACT og FACT ung-team:
– Teamene har i ulik grad inkludert personer med utviklingshemming og/eller autisme i sin målgruppe. På grunn av prioriteringer i den nasjonale opplæringen har disse gruppene fått relativt lite plass. I arbeidet med disse målgruppene kan seminaret og webinaret være nyttige for å styrke et sentralt element i FACT-modellen – bruken av kunnskapsbaserte metoder, sier Hatling.
Han viser også til NKUPs ukentlige tirsdagswebinarer. Webinarene gir faglig påfyll om psykisk helse, utviklingshemming og autisme. De er gratis å abonnere på for alle interesserte. Du kan melde deg på tirsdags-webinarene her.
FN oppfordrer tjenester, samfunn og enkeltpersoner til å bruke Verdens autismedag til å spre kunnskap og fremme aksept. Oppdaterte faglige ressurser, som de NKUP tilbyr, gir tjenester et godt grunnlag for refleksjon og faglig utvikling – både individuelt og i team.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
– Friskliv Ung har fått meg i mye bedre fysisk form. Det er mye mer glede i livet nå, flere relasjoner og lyse dager.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?