Forprosjektlederne Fay Søberg Olsen, ansatt ved Sykehuset Telemark, og Eli Christin Høhrbye, ansatt i Porsgrunn kommune, jobber med å samle informasjon som vil vise om det skal søkes midler til FACT-team i Telemark. De ser stor verdi av at prosjektet er eid av Helsefellesskapet i fylket.
FORPROSJEKT: Forprosjektlederne Fay Søberg Olsen og Eli Christin Hohrbye er i gang i Telemark (Foto: privat)
FORPROSJEKT: Forprosjektlederne Fay Søberg Olsen og Eli Christin Hohrbye er i gang i Telemark (Foto: privat)
– Vi kan henvende oss ett sted, og kommunikasjonen flyter godt. Det kommer vi nok til å få god nytte av fremover, sier Olsen.
Olsen og Høhrbye driver FACT-forprosjektet som har vart i to måneder. Sammen skal de samle inn informasjon fra Telemarks 17 ulike kommuner som har alt fra 1000 til 56 000 innbyggere. Informasjonen de innhenter skal gi et beslutningsgrunnlag for helsefellesskapet som er prosjekteier og initiativtaker, om FACT skal etableres i Telemark og eventuelt hvordan.
Forprosjektet er ferskt i Telemark, men det gjelder ikke for prosjektet som sådan. Det er blitt jobbet med over tid, og ettersom det er både eid og satt i gang av Helsefellesskapet i fylket, er det godt forankret på ledelsesnivå. Det oppleves som en fordel av forprosjektleder Olsen.
– Alle vi har henvendt oss til er positive, og det har også vært mye positivitet å hente fra Faglig samarbeidsutvalg (FSU) i Helsefellesskapet.
Forankringen i Helsefellesskapet har godt organiserte samarbeidslinjer mellom kommuner og sykehus. Likevel er det, uavhengig av kommunestørrelse, foreløpig litt ulikheter i hvor godt ansatte er kjent med prosjektet i fylket.
– Men der tenker vi at vi kan bruke styringsgruppa, Faglig samarbeidsutvalg (FSU) og Strategisk samarbeidsutvalg (SSU) mer til å videreformidle informasjonen ut.
Forankringen i Helsefellesskapet gir også forprosjektlederne god tilgang på ressurser og veiledning. Per nå gjenstår det tre møter i SSU og tre møter i FSU i 2025, og FACT-forprosjektet vil bli satt opp som sak på disse møtene. Enten som orienteringssak (i FSU og SSU) eller som sak med framlegg til vedtak (i SSU), når det er aktuelt.
Samhandlingskoordinatorene Kari Gro Espeland og Ole Martin Stamland utgjør sekretariatet i Faglig samarbeidsutvalg for personer med alvorlige psykiske lidelser og rusproblem, og følger derfor også FACT-forprosjektet tett. De forteller at bakgrunnen for å forankre dette arbeidet i Helsefellesskapet, er at de ønsker å bruke den etablerte samhandlingsstrukturen der alle kommuner og klinikker er representert.
– Dette gir et godt utgangspunkt for forankring av arbeidet og sikrer lik informasjon til kommuner og sykehus, sier Espeland.
Stamland sier også at Helsefellesskapet er sterkt representert i styringsgruppa til FACT-forprosjektet.
– Styringsgruppa for Forprosjekt FACT er sammensatt av personer fra strategisk samarbeidsutvalg (SSU) og fra Faglig samarbeidsutvalg for personer med alvorlige psykiske lidelser og rusproblem (FSU).
I tillegg til å ha ulik demografi har Telemarks 17 kommuner stor variasjon i tjenestetilbudet. Forprosjektlederne ser derfor også nå på hvilke kommuner som gjør et godt stykke arbeid for den aktuelle «FACT-målgruppa», og hvor FACT eventuelt kommer inn i dette.
– Det får vi mange forskjellige svar på, så det blir spennende å se nærmere på, sier Høhrbye.
Om resultatet blir en anbefaling om å opprette FACT-team i Telemark skal vurderingsgrunnlaget også si noe om det er hensiktsmessig for alle kommunene å være med i FACT-samarbeidet, eller eventuelt hvilke kommuner som bør være med.
– Vi har også begynt å se på hvordan man eventuelt kan organisere FACT på ulike måter ulike steder, sier Høhrbye.
I Telemark er det mange brukerorganisasjoner – rundt 13-14, ifølge Høhrbye.
– Alle organisasjonene er naturligvis ikke med i strategisk samarbeidsutvalg og faglig samarbeidsutvalg. Men Porsgrunn kommune har et brukerråd, som har dialogen ut i sine organisasjoner. På den måten får vi snakket med dem også og formidlet at vi er i gang med denne prosessen, for å få innspill fra dem.
Høhrbye er glad for å få muligheten til å jobbe med et helt nytt prosjekt.
– Det er spennende å få være med å kanskje etablere noe nytt på systemnivå.
Hun opplever at folk i fylket er veldig positive, men at det er ulikt hva man tenker om FACT i utgangspunktet, og hva man tenker at dette skal bli.
– Skal det være FACT i hele Telemark eller skal det være noe annet? Det blir interessant å se og ta med tilbake til Helsefellesskapet.
Høhrbye og med-prosjektleder Olsen har både jobbet og samarbeidet før, men de har begge nå en ny og annerledes arbeidshverdag ettersom de vanligvis jobber direkte med pasienter eller brukere. Kanskje blir dette deres nye arbeidshverdag også en god stund fremover.
– I utgangspunktet skal forprosjektperioden vare frem til 1. oktober 2025, men trolig blir det søkt om midler for noe mer tid for å få et godt nok grunnlag. Kanskje blir det et år ekstra for å få implementeringen så god som mulig, sier Høhrbye.
Dersom styringsgruppa tilrår at prosjektperioden blir forlenget utover planlagt prosjektperiode (ut 2025), vil dette komme opp som sak i SSU. Prosjektrapporten skal danne grunnlag for sak i SSU, som skal beslutte veien videre for FACT Telemark etter av forprosjektet er avsluttet.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?