Nettbaserte verktøy gir brukere økte muligheter til å hjelpe seg selv. Men selvhjelp fungerer aller best når du har støtte fra andre.
Norsk forening for kognitiv terapi (NFKT) har lagt ut en film om veiledet selvhjelp og nederst på siden finner du også mye selvhjelpsmateriell på ulike språk. Her får du informasjon om hva selvhjelp er, og om hvordan man kan jobbe med selvhjelp på en god og effektiv måte.
I filmen omtales to former for selvhjelp:
Egen veiledet selvhjelp betyr at du selv finner frem til hjelp. Det kan være at du leser en anbefalt bok, eller finner et selvhjelpsprogram på internett, og jobber med ulikt selvhjelpsmateriell.
Veiledet selvhjelp innebærer at man har bistand fra en annen person, som kan ha rollen som støttespiller underveis i prosessen. Dette kan være en helsearbeider, en psykolog, fastlegen eller andre. Pårørende kan også være en slik støttespiller.
Veiledet selvhjelp har i følge filmen vist seg å ha best effekt. Faktisk viser forskning at effekten av veiledet selvhjelp kan ha like bra effekt som behandling ansikt til ansikt.
Metoden bygger på et systematisk samarbeid mellom bruker og helsepersonell, der bruker selv står for gjennomføringen av tiltakene. Helsepersonell gir informasjon om psykiske helseproblemer som bruker trenger hjelp til, for eksempel depresjon, angstlidelse eller søvnproblemer, og om hvordan disse kan motvirkes.
Veiledet selvhjelp bygger gjerne på prinsipper fra kognitiv terapi. En viktig del av tilbudet kan være råd om hvordan man kan håndtere ulike situasjoner som stress og det å unngå sosial isolasjon.
Forskning har vist gode resultater ved bruk av denne metoden ved en rekke former for psykiske helseproblemer.
Ved veiledet selvhjelp får brukerne tilgang til diverse selvhjelpsmateriell, som inneholder ulike oppgaver og tiltak man selv kan jobbe med. Man får også mulighet til oppfølgende samtaler, der ens erfaringer kan diskuteres med en medhjelper.
Selvhjelpsmateriellet bruker får tilgang til, kan inkludere brosjyrer, bøker eller internettbaserte programmer med tilhørende oppgaver. E-mestring anbefaler at man jobber med selvhjelpsmateriell over tid, f.eks. 4-6 timer i uka over 14 uker. Dette for å få erfaringer med ulike metoder som man videre kan diskutere med støttespilleren sin.
På NFKTs nettsider finner du diverse informasjonsmateriell og oppgaver som kan brukes ved veiledet selvhjelp.
Filmen viser til fem oppgaver som er viktig ved selvhjelp, og som krever egeninnsats av bruker.
Nettsiden MoodGYM er et internettbasert selvhjelpsprogram, som inneholder mange nyttige råd om håndtering av depresjon og angstproblemer.
BluePages er også et nettsted med informasjon om depresjon og om forebygging av lidelsen. På begge disse nettstedene kan du velge å få informasjon på norsk.
For å kunne bruke MoodGYM må du registrere deg som bruker av programmet. BluePages er åpent for alle.
I en rekke kommuner er det etablert sentre for Rask psykisk helsehjelp. Dette er et gratis lavterskeltilbud, som blant annet tilbyr veiledet selvhjelp for angstlidelser og lett til moderat depresjon.
Det mener ledere fra Nav-kontorer og helsetilbud i Askøy kommune og Øygarden kommune.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?