Felles samtalegrupper og kurs for barn som pårørende. Hyppig utveksling av tjenester og kompetanse på tvers av kommunegrensene. Dette er noen av resultatene av 15 års tett samarbeid mellom psykisk helseteam i seks kommuner i Nord-Trøndelag.
-Ved at vi utveksler ressurser med nabokommunene får flere hjelp i sitt nærområde, og slipper å kjøre to og en halv time til sykehuset, sier Aage Stenseth, klinisk sosionom i Grong kommune.
Sammen med psykisk helsearbeidere i fem andre nord-trønderske kommuner deltar han i "Psykiatrinettverket Indre Namdal" - et nettverk som har eksistert helt siden 1998.
-Vi kan vel sies å ha vært godt forut for samhandlingsreformen, smiler Stenseth.
Fem ganger i året møtes deltakerne, med minst to representanter fra hver av de seks kommunene Grong, Snåsa, Namsskogan, Røyrvik, Høylandet og Lierne.
-Til sammen 8700 mennesker bor i de seks kommunene vi dekker. Jeg vil påstå at vi gir dem et langt bedre psykisk helsetilbud enn vi ville gjort uten det tette samarbeidet i nettverket, mener Berit Fiskum, sosionom med videreutdanning i psykisk helsearbeid fra Namsskogan kommune.
Nettverksarbeidet har blant annet gitt disse resultatene:
-Nettverket er i seg selv kompetansehevende for hver og en av oss, ved at vi lærer av hverandre. Samtidig kan vi tillate oss å spesialisere oss innen ulike felter, og trenger ikke være eksperter på alt fordi vi vet at det finnes noen med den kompetansen vi trenger i de nærmeste kommunene, sier Brit Margit Heia, psykiatrisk sykepleier i Grong kommune.
Deltakerne er enige om at de sammen blir mye sterkere enn de ville vært hver for seg.
-For oss om jobber i små kommuner er det kjempeviktig å kunne dele og diskutere, få støtte, påfyll og bekreftelse på at man gjør noe bra. Også korrigerer vi oss selv ut fra tilbakemeldinger. Det gir energi og ny giv, mener Monica Totland, psykiatrisk sykepleier i familieenheten i Lierne kommune.
Aage Stenseth trekker fram det at samarbeidet er forankret på ledernivå i alle kommunene som en avgjørende suksessfaktor.
-Kommunene har også et nettverk på rådmannsnivå. Dermed slipper vi å gå til hver vår rådmann for å sette i gang samarbeidstiltak, fordi de allerede er innstilt på samarbeidet og heier det fram, sier Stenseth.
Han forteller også at kommunene har et vaktsamarbeid for leger på tvers av kommunene, og at legene viser stor interesse for psykisk helse.
-Alle ser nytten av å samarbeide. Interessen for psykisk helse er generelt økt, mener Stenseth.
Faglig rådgiver i NAPHA, Arve Almvik, besøkte nettverket 19. mars. Han mener Psykiatrinettverket i Indre Namdal har lyktes med å skape en møteplass hvor deltakerne opplever at det er meningsfylt å delta.
-Målet er å gi best mulig tjenester til befolkningen i kommunene som er representert i nettverket. Gjennom å møtes regelmessig over tid har de utviklet gode relasjoner og lave terskler for å kontakte hverandre. I bunnen ligger det en respekt for hverandres kompetanse, og en forståelse av at det er lurt å dra lasset i lag, sier Almvik.
– Vi må begynne å måle livskvalitet og utvikle tjenester basert på hva pasienten faktisk opplever utbytte av.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
– Ta med medarbeidere og brukerrepresentanter og spør hva som kan gjøres annerledes. Ikke vær redd for å utfordre dagens praksis!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?