Recoverytenkning i arbeidstiltak

Recoverytenkning i arbeidstiltak

Publisert: 26. november 2010

En artikkel som beskriver recovery-orientering i rehabiliteringstiltak for arbeid og studier i Bergen ble i 2008 publisert i ”World Association for Psychosocial Rehabilitation" sin bulletin.

Ill.foto. Studier
STØTTE: Studier med støtte er et av tiltakene som er beskrevet i Audun Pedersens artikkel. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no
STØTTE: Studier med støtte er...

Den engelskspråklige artikkelen beskriver utviklingen av tiltak for arbeid og psykisk helse i Bergen kommune.

I artikkelen jgir Audun Pedersen en god oversikt over utviklingen av de ulike tiltakene som nå ligger under NAV i sitt utviklingsprosjekt Vilje Viser Vei.

Sentral

Audun Pedersen var sentral i etableringen av Senter for arbeidslivsforberedelse - ALF, i Bergen kommune. Flere av tiltakene som ble etablert ved senteret hadde en recovery- orientering.

Etableringen av tilbudene har vært som del av en partnerskapsavtale mellom Bergen Kommune og den gangen – det lokale Aetat.

I 2005 fikk Bergen Kommune og NAV ekstra finansiering for å utvikle tiltakene, gjennom de såkalte Storbymidlene.

Starten

Dette var starten på et systematisk arbeid med å gi personer med psykiske problemer en vei tilbake til arbeid.  

En recoveryforståelse på arbeid er, i følge Pedersen, tiltak som styrker sosiale ferdigheter, reduserer symptomer og gir flere verdsatte roller.

Det ble erkjent at man i mange tilfeller ikke ser de ressursene som personer med psykiske lidelser har. Og at man tilbyr aktiviteter og arbeidstrening som den det gjelder ikke finner meningsfulle.

Storbymidlene gav mulighet til å finansiere flere prosjekter, som skulle være ”mer fleksible og tilgjengelige for denne målgruppen, med et fokus på recovery”.

Tiltak

Følgende tiltak og resultater er beskrevet i Audun Pedersens artikkel:

Jobbmestrende oppfølging: 17 ukers intensiv oppfølging. Målgruppe: personer som trenger en gradvis og fleksibel tilbakeføring til arbeid og som har vært ute av arbeidslivet i lengre tid.  Det som tilbys er sosiale aktiviteter to timer pr dag i opptart og hospitering i en bedrift på lengre sikt. Utfallsmålene for tiltaket er ansettelse i den bedriften man er utplassert i eller annen type arbeid eller studier.

Studier med støtte: Et tilbud for personer med psykiske problemer som er i studiesituasjon, eller ønsker å bli student. Tiltakene er rettet mot å etablere et støtte system for studenter med psykiske problemer i studentvelferdsystemene. I forsøksperioden var tiltaket i samarbeid med Høyskolen i Bergen. Mange av studentene hadde store psykiske problemer, og tiltaket viste seg å ha betydning for studentenes sosiale og faglige utvikling..

Medarbeider med brukererfaring: Tanken bak utvikling av tiltaket var å kvalifisere personer med egenerfaring for arbeid forskjellige steder i helsevesenet. Personer med erfaringskompetanse kan gi kunnskap om holdninger, metoder og struktur i tjenestene, var tanken. MB utdanningen er et 1 årig opplæringsprogram. I pilotprosjektet i Bergen fullførte 12 av 15 utdanningen.  Resultatene var gode; alle de som fullførte utdanningen er i dag en eller annen form for arbeid innenfor helsetjenester.

Pedersens konklusjon

  1. Prosjektene har gitt erfaring med om hvordan man støtter borgere med psykiske problemer i å finne arbeid.  
  2. De har bidratt til utvikling av lokalbaserte metoder for arbeid og psykisk helsearbeid.
  3. Deltakerne i prosjektene har fått mulighet til å utvikle nye identiteter, nye personlige erfaringer og ferdigheter som følge av tiltakene.

Sørheim, Inggjerd og Audun Pedersen (2008) Dignity, participation and identity: Developing recovery-orientated environments for work and studies in Bergen, Norway, Warp Bulletin, Volume 23, MAY 2008.

Om WAPR – World Association for Psychosocial Rehabilitation.

Mer om

Arbeid og psykisk helse Recovery Øvrige artikler

Les også

Publisert: 30/10/2010

Brukerkompetanse til nytte

Publisert: 14/4/2010

Lover og ytelser knyttet til arbeid og sysselsetting

Publisert: 30/8/2011

IPS-modellen - betydningen av individuell tilpasning og støtte i arbeidslivet

Publisert: 06/1/2012

2011 ble et år der jeg følte jeg ble inkludert

Publisert: 11/5/2011

Nasjonal strategiplan for arbeid og psykisk helse (2007-2012)

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss