Må samarbeide bedre

Må samarbeide bedre

Publisert: 24. mai 2010.   Endret: 04. november 2020

Å vurdere hvilke tilbud pasienter med sammensatte behov skal få - hovedsakelig ut fra et legefaglig perspektiv, er ikke godt nok. Det slår en doktorgradsavhandling fra 2008 fast.

sykepleier samtaler med eldre dame 09.2011. Item # 1242150

MER INN: Pleie- og omsorgspersonell bør få en viktigere rolle.

MER INN: Pleie- og omsorgsper...

Avhandlingen Mellom linjene i psykisk helsevern og psykisk helsearbeid : om samarbeid mellom organisasjoner og profesjoner tar utgangspunkt i at pleie- og omsorgspersonale er den desidert største gruppen i psykisk helsearbeid, både i kommune- og i spesialisthelsetjenesten. Og den betrakter samarbeid mellom organisatoriske enheter og profesjoner ut fra perspektivet til denne gruppen.

Ensidig fokus

Gjennom ”Opptrappingsplan for psykisk helse” har tjenestetilbudet for mennesker med psykiske lidelser i løpet av de siste årene fått et betydelig løft. Et sentralt krav i denne planen har vært en langt bedre samordning av tjenester og et mer koordinert samarbeid mellom de forskjellige tjenestetilbyderne. Avhandlingen tar utgangspunkt i at forutsetningene for samarbeid på tvers av organisasjoner og profesjoner nesten utelukkende blir diskutert ut fra legefaglige og, i noe mindre grad, psykologfaglige premisser.

Behandlere er ekskludert

Empirisk bygger undersøkelsen på en innholdsanalyse av stortingsmeldinger og en omfattende diskursanalyse av intervju. Intervjuene følger kontaktpersonene til 15 pasienter med forskjellige psykiske lidelser over en ettårs periode. Undersøkelsens sentrale funn sammenfattes i at aspektet samarbeid, som tidligere har vært omtalt i forbindelse med styring og ledelse, langt på vei er fraværende i nyere styringsdokumenter. Nå dominerer begrep som samordning og tverrfaglighet. Kravet om tverrfaglig samarbeid er rettet først og fremst mot pleie- og 1582507 labyrintomsorgspersonalet, mens yrkesutøvere med formell behandlerstatus langt på vei er unntatt fra dette.

Ansvarsgrupper og individuelle planer er de mest brukte instrumentene for å sikre samarbeid på tvers av organisasjoner og profesjoner. I de undersøkte pasientkarrierene har pleie- og omsorgspersonalet ivaretatt kontinuitet og ledelse av disse fora. I intervjuene var behandlerne omtalt som eksterne spesialister, og på denne måten diskursivt ekskludert fra et ansvar for et helhetlig tjenestetilbud til pasientene.

Tre diskurser

Med et diskursanalytisk utgangspunkt avgrenses tre forskjellige handlingsorienteringer for pleie- og omsorgspersonal i psykisk helsearbeid. I en medisinsk diskurs omtaler de sitt arbeid som utførende del av en behandling som yrkesutøvere med offisiell behandlerstatus står ansvarlig for. Langt mindre framtredende er dette avhengige, utførende aspektet i en pleiediskurs. Her vektlegger respondentene en egen behandling som kjerne for sin faglige identitet. Denne behandlingen er knyttet til relativt uklare begrep om miljøterapi og nettverksarbeid. En tredje diskursiv handlingsorientering er beskrevet som en livskvalitetsdiskurs. Her omtaler respondentene behandling som et likeverdig tiltak blant flere som de koordinerer. Behandling, utført enten av behandlere eller av pleie- og omsorgspersonal, utgjør i denne diskursive sammenhengen bare en del av et sammensatt tjenestetilbud.

Fremtidig samarbeid

Undersøkelsen konkluderer med at pleie- og omsorgspersonal bør ha et langt større autonomt handlingsrom i utformingen av et sammensatt og tverrfaglig tjenestetilbud. Det argumenteres at dette autonome handlingsrommet bør formuleres både som faglig rettighet og forpliktelse.

De tre forskjellige diskursive handlingsorienteringene brukes som utgangspunkt for å utvikle flere organisatoriske og faglige orienteringer for framtidig samarbeid i psykisk helsearbeid, der pleie- og omsorgspersonal kan ivareta oppgavene knyttet til utformingen av tjenestetilbudet for mennesker med psykiske lidelser på en mest mulig effektiv måte.

Avhandlingen finner du i universitetets elektroniske vitenarkiv, Munin: Mellom linjene i psykisk helsevern og psykisk helsearbeid : om samarbeid mellom organisasjoner og profesjoner.

 

Mer om

Samhandling Samhandling Doktorgradsavhandlinger

Les også

Publisert: 25/5/2010

Følger gamle mønstre

Publisert: 17/8/2010

Et virvar av behandlere

Publisert: 21/11/2013

Logistikkerfaringer i psykiatri og psykisk helsearbeid

Publisert: 25/11/2010

Alminnelighetens potensial

Publisert: 05/1/2012

Brukermedvirkning i sosialtjenesten

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss