En arena for gode relasjoner

En arena for gode relasjoner

Publisert: 08. desember 2011.   Endret: 23. januar 2024

- Bare mangel på kreativitet kan begrense oss i hva vi ønsker å fylle tiden med på aktivitetstilbudet "Møteplassen". Hvor spektakulært trenger aktivitetstilbudet å være?

fisketur, sammen, delta, aktiviteter, menn, relasjoner

MØTEPLASSEN: Får frem ressurser i mennesker som samfunnet ellers ikke ser på som ressurspersoner.

MØTEPLASSEN: Får...

Vi møtes, viser raushet og viser romslighet. Spørsmålet er hvor du legger lista i forhold hvem du skal skape et godt tilbud for!

Da jeg startet i jobben psykisk helsearbeid i Bjugn kommune, ble det tidlig snakk om et kveldstilbud for en brukergruppe som hadde lite/ ingen fritidsaktiviteter. Dette skulle være et tilbud til personer med alvorlig psykisk lidelse. Det var rundt fem brukere av tjenesten sammen med meg, som startet opp for 14 år siden.

Målet er ikke å kunne skryte av spektakulære aktiviteter, men at vi har aktiviteter som enkeltmenneskene har nytte, og ikke minst glede av.

Mitt ønske fra starten av var å skape en arena fylt av gode relasjoner, der målet var å skape et fellesskap som kunne bidra til mindre ensomhet.

Fallskjermhopping?

Fra noen fagfolk har jeg fått spørsmål om ikke brukerne blir lei av de samme enkle gjøremålene, og jeg har fått høre at vi burde finne på noe nytt.

-Skal du ikke tilføre gruppen større utfordringer? Hva med å begynne med klatring, rafting, kanopadling eks?

Dette er et spørsmål jeg av og til blir møtt med, og det kom til et punkt da spørsmålene føltes stressende. Jeg begynte å stille spørsmål til meg selv: Har vi ikke et godt nok tilbud? Dette er mennesker som nå er i 50 års-alderen, og erfaring har vist meg at enkelte har uteblitt når utfordringene til aktiviteter er blitt for store og skremmende. Samtidig ser jeg faren for stigmatisering i gruppen med bare de trygge, forutsigbare gjøremålene.

Trygt og utviklende

Mine tanker om dette har jeg tatt med meg inn i gruppen og diskutert det der, sammen med brukerne. Vi er blitt enige om ”en gyllen middelvei”. Nå har vi fokus på å delta i fritidsaktiviteter sammen med andre. Dette er aktiviteter som allerede eksisterer i kommunen. Målet har hele tiden hvert at de som bruker fritiden sin skal komme til en plass som oppleves trygg, og utviklende sammen med andre.

Brukerne med på råd

Hvert halvår starter vi med å lage en møteplan der brukerne  blir enige om hva de ønsker å fylle tiden med i det neste halve året. Da kan de i etterkant sitte hjemme å se det de selv har hvert med å planlegge, å vite hvilke aktiviteter som foregår på de enkelte kveldene.. Bare mangel på kreativitet setter en stopper for hva vi kan fylle tiden med.

Fysisk aktivitet er viktig hos oss, men på brukernes premisser. Fysisk aktivitet er i fokus, det er der vi bruker mest energi i forhold til motivering av enkeltpersoner. Jeg benytter en hver anledning til å fortelle at fysisk aktivitet er bevist positivt for en bedre psykisk helse. Etter hvert kjenner jeg hver og en så godt at jeg vet hvor mye jeg kan motivere de enkelte deltagerne.  En gang i måneden inviter vi  den kommunalt ansatte fysioterapeuten som engasjerer oss i sirkeltrening,  og  stunden avsluttes med autogen trening. Veldig positivt også for denne brukergruppen, der det å puste riktig ikke er en selvfølge. Vinterhalvåret lager også rom for spill, håndarbeide eller vi kan benytte det velutstyrte trimrommet.  Andre kvelder har vi kino, bingo, bowling, svømmehall osv.

Nabokommunene

Vi bruker nabokommunene for å gjøre tilbudet mer spennende! De fleste kommunene rundt oss har også sine møteplasser. Noen ganger i året arrangeres det interkommunale fester, hvor vi treffes på tvers av kommunegrensene. Etter hvert er det blitt slik at hver kommune har sitt program med både vår- og høstfester, og selvfølgelig julebord.

Forutsigbarhet

Min erfaring er at forutsigbarhet er et nøkkelord for denne brukergruppen. Derfor starter vi med en samling rundt kaffebordet. Vi snakker om løst og fast. Kanskje er det noen som har lyst til å dele en historie. Vi har en avtale om at dette ikke skal være en arena for sykdomshistorier.

Deretter tar vi en liten gjennomgang av kvelden i forhold til hva som står på planen. Et varmt måltid blir bestandig planlagt, det blir handlet og tilberedt som oftest av en bruker og et personale. Dette går på omgang. Vi dekker et fint bord med servietter og levende lys, der ingen forsyner seg før den som har laget maten har sagt værsågod, kanskje en selvfølge, men ikke en selvfølge allikevel? Kveldene avsluttes med dette måltidet.

Et nettverk i livet

Vi tar utgangspunkt i hvem det er som bruker tilbudet. Tilbudet er for brukere av tjeneste psykisk helsearbeid som har lite eller ikke noe nettverk fra før. Mange av de åtte i gruppen, har deltatt på Møteplassen fra starten for mange år siden.

Når jeg spør enkeltpersoner om hvorfor de kommer til møteplassen, får jeg ofte til svar at de trives, de har et fellesskap å komme til, og ikke minst at det er trygt og forutsigbart. Viktigheten av det skal vi ikke undervurdere.

Skjulte ressurser

Vi skal vokte oss vel for å glemme å ta oss tid til å se det friske. Brukerne våre ER ikke en diagnose, men mennesker med en sykdom. De kan ha ressurser som bare er godt skjulte ressurser. Enkelte deltakere i gruppen, er mennesker som sliter med å etablere kontakt med andre.  Når vi blir kjent, og har brukt den tiden det tar å skape en god relasjon, er det godt skjulte ressurser som kommer frem, eks. musikk kunnskaper. Hvem visste det?

Vi som jobber i psykisk helsearbeid er fullt ut klar over at dette er et tilbud til de som mest sannsynlig trenger det mest. Samtidig ser vi at dette ikke er et tilbud til den største brukergruppen vi har i kommunen.

Vil etablere flere møteplasser

Sammen med kollega har vi derfor tanker om et nytt tilbud, der vi forhåpentligvis kan nå en annen og større brukergruppe. Mange av disse sliter med angst, ensomhet og depresjoner. Hva disse kveldene skal inneholde skal de som kommer få bestemme, men vi har et ønske om at fysisk aktivitet også der skal få en sentral rolle. Blant annet på bakgrunn av at det er bevist at fysisk aktivitet hjelper for de fleste psykiske lidelsene. Vi vet vi har  en kreativ gruppe mennesker, med mange tanker og meninger om hva vi skal fylle tiden med. Mange trenger litt hjelp med den berømte dørstokkmila.

SKRIVEKURS
  • Denne artikkelen er utviklet i samarbeid med NAPHAs skrivekurs.

Aktivitetstilbud i Bjugn

  • Bjugn kommune ligger i Sør-Trøndelag fylke og har ca 4500 innbyggere. Tjenesten psykisk helsearbeid har i dag 4,5 stilling, der en av stillingene er tilknyttet til hjemmesykepleien. Siden 1997, har vi drevet aktivitetstilbudet Møteplassen. Dette er et tilbud for en bestemt gruppe mennesker med en alvorlig psykisk lidelse.
I BJUGN: Aktivitetstilbud om kvelden
Temaside

Mer om

Aktivitet og fritid Brukermedvirkning Relasjon Praksiseksempler Bjugn Trøndelag

Les også

Publisert: 15/3/2016

Tilbyr unge som sliter praksis i kommunal bruktbutikk

Publisert: 21/3/2016

Stiller tøffe krav og gir varme klemmer

Publisert: 15/5/2018

Et hus for alle

Publisert: 13/5/2024

Trondheim kommune droppet gamle rutiner, investerte penger i ungdommer og lavinntektsfamilier

Publisert: 06/4/2020

Bruker naturen mye mer nå enn før

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss