Godt arbeidsmiljø og godt fagmiljø henger nøye sammen, og små fagmiljøer har også sin styrke.
Da arbeidsmiljøundersøkelsen for St. Olavs Hospital 2011 (AMUS 2011) ble lagt fram i april, ble det fokusert på at arbeidsgleden er viktig for kvaliteten i arbeidet som gjøres. På en skala fra 1 -100, skårer St. Olavs samlet 68 poeng, som er like under grensa på 70 poeng som indikerer høy arbeidsglede i undersøkelsen. St. Olavs Hospital er en stor organisasjon med mange enheter, både små og store.
I Haltdalen, 10 mil fra Trondheim, ligger en av de minste enhetene i organisasjonen. Her finner vi Haltdalen DPS, som er en seksjon av Orkdal DPS med både døgn- og poliklinisk seksjon. Ved døgnseksjonen i Haltdalen skåres arbeidsgleden til svært høy med hele 82 poeng! I tillegg skåres det høyt på både tilfredshet (80 poeng) og motivasjon (84 p).
Så hva er det med Haltdalen?
Ved døgnseksjonen i Haltdalen er det ni døgnplasser og 24 ansatte. Pasientene kommer fra Røros, Holtålen, Midtre Gauldal, Rennebu og Oppdal. Man har psykiater til stede 1 – 2 dager i uka. Her finnes også poliklinikk, og samarbeidet mellom døgnseksjonen og poliklinikken er nært. De psykiatriske sykepleierne har hver sin kommune som ansvarsområde, og står som pasientansvarlige. Miljøpersonalet for øvrig er sykepleiere, vernepleier, hjelpepleiere med og uten videreutdanning og to aktivitører. De ukentlige behandlingsmøtene betegnes som ”Tverrfaglig undringsrom”, og der er behandlere fra både poliklinikk og døgnseksjon samlet for felles refleksjon rundt behandlingsplaner og diagnostisering. Man har månedlige samarbeidsmøter med alle kommunene i opptaksområdet, der psykiater og ansvarlig psykiatrisk sykepleier møter kommunelegene og psykiatritjenesten.
Men tilbake til arbeidsgleden som altså viser seg å være svært høy ifølge AMUS 2011. En uformell spørrerunde blant personalet på vaktrommet en tidlig morgenstund oppsummerer noen årsaker til den opplevde arbeidsgleden og motivasjonen:
- Det er stabilt personale her, og vi kjenner hverandre godt og er trygge på hverandre.
- Vi har åpen kommunikasjon og snakker om hvordan vi vil ha det på jobb.
- Det at vi har ønsketurnus gjør at vi får ta medansvar for egen arbeidssituasjon.
- Det er en liten og oversiktlig arbeidsplass.
- Det er rom for diskusjoner og uenighet her, noe som skaper trygghet.
- Det er rom for å ta egne avgjørelser, og disse blir respektert.
Svarene i arbeidsmiljøundersøkelsen viser også stor opplevelse av godt samarbeid ved døgnseksjonen. På påstanden ”Mine kolleger støtter og hjelper meg når jeg trenger det” skåres det hele 90 poeng. I tillegg skåres det svært høyt på området ”Omdømme” i Haltdalen, med 84 poeng som forteller om stolthet over egen arbeidsplass.
Å ha det artig med fag
Seksjonsleder Hjørdis Stuedal har flere tanker rundt arbeidsmiljøet og arbeidsgleden ved seksjonen, og formidler til sine medarbeidere at det er viktig å ha det artig med fag. Hun forteller at det har vært bevisst jobbing med St. Olavs fire kjerneverdier (Respekt, Likeverd, Helhet, Medbestemmelse) i hele personalgruppa. Hun mener dette har bidratt til at verdiene gjenspeiler seg som integrerte holdninger i møte med både pasienter og medarbeidere. Dette kommer også fram i AMUS, der det skåres mellom 85 og 89 poeng på påstanden om man etterlever kjerneverdiene.
Ved en liten enhet som i Haltdalen, som ligger langt fra modersykehuset og større fagmiljø, har det vært utfordrende å skaffe tilstrekkelig fagfolk, spesielt med universitetsutdanning. Personalsituasjonen i 2011 er imidlertid stabil og god. Her, som ved andre seksjoner, har man måttet endre og tilpasse seg stadig nye krav og forskrifter fra myndighetene. ”Vi har valgt å ha en holdning av å være pro-aktive og tenke dynamisk i hvordan vi kan få til gode løsninger, slik at vi ikke kommer på etterskudd”, presiserer Stuedal. ”Endringsprosesser vil oppleves som positivt og ikke som et ork med en slik holdning”, mener hun. Hun vektlegger også at hele personalgruppa har vært invitert til å ta medansvar i endringsprosesser.
Verneombud May Karin Engesvold understreker også betydningen av dette. Det å bli vist tillit og bli tatt med i viktige avgjørelser, er motiverende i jobben, slår hun fast. Nylig har det blitt jobbet med omstrukturering av drifta til mer ambulant virksomhet, og miljøpersonalet har vært inndelt i grupper som har lagt fram forslag til endringer. Den gjennomførte omstruktureringa bygger på dette arbeidet. Hun trekker også fram den rådende holdningen om at uenighet er en spore til utvikling og vekst. Dette skaper motivasjon og endringsvilje, mener Engesvold.
Opplevd kvalitet
Man fornemmer at tonen i avdelingen er god når man kommer til Haltdalen DPS. Det har også pasienter uttalt. Stor arbeidsglede gjenspeiler seg i miljøet, og blir synlig også i miljøterapien. Pasienter vil ofte måle kvaliteten i behandlingen ut fra hvordan de blir møtt av personalet (E. Arntzen, 2007). Et miljø preget av personalets arbeidsglede, vil være det beste utgangspunktet for å skape gode relasjoner til pasientene. Å skape gode relasjoner til pasientene er avgjørende for hvordan de kan nyttiggjøre seg behandlingen.
I boka ”Fellesskapet som metode” (Furuholmen og Schanche Andresen 1998) presiseres det at (sitat): ”pasientenes opplevelse av miljøet er en avgjørende faktor når det dreier seg om å forutsi hvordan samspillet mellom pasienter og personale vil forløpe.” (s.179).
I et miljø med høy arbeidsglede vil det også være en trygghet blant personalet som bidrar til at man ivaretar hverandre som utøvende miljøterapeuter. Dette vil gjenspeile seg i kvaliteten på arbeidet som gjøres, men også i sykefraværet. I Haltdalen har man lavere sykefravær enn ved sammenlignbare enheter, både når det gjelder langtids sykemeldinger og egenmeldinger.
AMUS 2011 – ingen sovepute
Men om en arbeidsplass scorer høyt på arbeidsglede og motivasjon, gir det ingen grunn til å hvile på sine laurbær. AMUS 2011 skal følges opp ved alle enheter. I Haltdalen har de også valgt sine to områder for forsterking og to for vedlikehold og videreutvikling. Filosofien er at ingenting er så bra at det ikke kan bli bedre. Det er allerede satt ned arbeidsgrupper som skal fokusere på de prioriterte områdene. Dermed brukes AMUS aktivt som arbeidsredskap og det blir spennende å se om motivasjon og arbeidsglede holder seg like høyt ved neste AMUS, sannsynligvis i 2013.
Arbeidsmiljøundersøkelsen 2011, Orkdal DPS, Haltdalen døgn
Arntzen, Elisabeth; ”En forutsigbar helsetjeneste”, Gyldendal 2007
Furuholmen, Dag og Schanche Andresen, Arne; ”Fellesskapet som metode”, Cappelen Akademiske Forlag 1998.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?