Ingen kommer utenom musikken[i]

Ingen kommer utenom musikken[i]

Publisert: 25. april 2014.   Endret: 25. juni 2020

Musikk bør oftere brukes som hovedkilde til erkjennelse, relasjonsskaping, følelsesbearbeidelse og håp.

PIC_2990 (2)

Musikk trenger kanskje ikke bare være noe vi tyr til som bakgrunn, avveksling eller flukt? (Foto: Odd Volden)

Musikk trenger kanskje ikke b...

Sangen, musikken og dansen er kanskje de mest grenseoverskridende og rørende kommunikasjonsformene vi har. Det kommer jeg tilbake til. Men først dette:

I flere år, mens jeg bodde i Kristiansand, takket jeg som oftest ja når jeg ble invitert med på Starts hjemmekamper av en kamerat, til tross for at jeg egentlig hadde vokst fra den verste sportsidiotien. I begynnelsen brukte jeg da også det meste av tida til å irritere meg over ett eller annet (det er sikkert en del av personlighetsforstyrrelsen).

I fullt alvor?

Det var for mye reklame- og sponsormas. Det var trange seter. Det var kaldt. Jeg fikk sola i øynene. Lagets spillestil var for ambisiøs i forhold til ferdighetene. Publikum var (i likhet med meg) for negative (mennesker med personlighetsforstyrrelser er muligens overrepresentert på fotballtribuner). Og Start-hymnen, selvfølgelig: Noe så pompøst og latterlig. At voksne folk kan synge noe slikt i fullt alvor:

Det blir stille på fjorden.
Bådane drar hjem.
Med smag av salt i munnen
kommer æ endelig frem
Går i land ved Sør Arena,
og mågan skriger START
Æ hører Menigheden synge.
Hjertet banker så hardt

Heltane fra Sørlandet,
kledd i gult og svart.
Uden frykt i øyane.
Kjemper for IK Start
Vi skal bryde bølgane.
Sammen skal vi slåss!
For skuda er trygg på vannet,
og mannskabet best i landet:
IK Start, heltane fra Sørlandet
IK Start! Vi æ heltane fra Sørlandet

Fanget av Start-hymnen

Jeg forble bare sånn måtelig interessert i hvordan det gikk på banen. Jeg følte meg fortsatt ikke helt hjemme på Sør Arena. Men jeg må bare innrømme at Start-hymnen etter hvert fanget meg.

8. mai 2011 så jeg Start tape for Ålesund. Det ofret jeg ikke mange tankene etter at dommeren hadde blåst for siste gang den kvelden. Men før kampen kjente at jeg var nærmere å konvertere til sørlending enn jeg hadde vært noen gang før. Når forsangeren sang strofen ”For skuda er trygg på vannet, og mannskabet best i landet” var det like før en tåre presset seg fram i øyekroken.

Jo, det er noe med sangen og musikken som gjør at man blir mer forsvarsløs enn ellers. Musikken taler fra og til hele kroppen. Musikk har lengre halveringstid enn ord.

Noen eksempler fra musikkens verden

Jeg vet ikke hvordan det står til med musikkterapien på psykisk helsefeltet for tida. Forsvant musikkterapeutene sammen med ergoterapeutene under nedbyggingen av institusjonene? Hvor er de i såfall nå? Vi må uansett se til å hanke dem inn igjen så fort som mulig.

Jeg har i forskjellige sammenhenger brukt musikk-klipp fra YouTube når det har vært nødvendig med en pause fra alle ordene - mine og andres. Men musikk trenger kanskje ikke bare være noe vi tyr til som bakgrunn, avveksling eller flukt?

Nei, jeg tror kanskje at vi oftere og tydeligere bør bruke musikken som hovedkilde til erkjennelse, relasjonsskaping, følelsesbearbeidelse og håp.

I andre del av denne artikkelen gir jeg noen eksempler på musikk som gir meg tilgang til tanker, følelser og ord jeg gjerne er utestengt fra i hverdagen.

Karen Carpenter, Peter Skellern og Wes Montgomery

Historien om Karen Carpenter er noe av det tristeste jeg vet. The Carpenters fungerte dessverre ikke som musikalsk selvhjelpsgruppe for Karen. Spiseforstyrrelsens kompleksitet kommer godt til uttrykk i dette klippet - hvem kan forstå at denne vitale og livsglade jenta bærer på en psykisk smerte som skal føre til hennes død sju år senere?

Vi trenger en salme for å komme oss videre. Peter Skellern og koret Libera får mikrofonen og synger Rest In Peace. Hvil i fred, Karen, vi glemmer deg aldri.

Ikke fullt så alvorlig, men plagsomt nok: Mange av oss sliter med nattesøvnen i perioder av livet. Hvis du er en av dem som ikke kommer deg i seng på riktig side av midnatt, er ikke Wes Montgomery den verste følgesvenn du kan ha. Hør Round Midnight.

Voggeviser for voksne

Hvis du ennå ikke har sovnet, må du prøve I Loves You Porgy med Keith Jarrett. Kommer ikke Ole Lukkeøye nå, har jeg ikke flere råd, men kanskje noen andre i NAPHAs musikalske selvhjelpsgruppe vet om virksomme voggesanger for voksne?

Men sumarnatta skal uansett ikke soves vekk. Teksten til Vi skal ikkje sova er skrevet av en slektning av meg, Aslaug Låstad Lygre. Det kan hende vi finner en versjon av ”Sumarnatta” også på YouTube? Joda, hør Alf Cranner med sin versjon.

Eric Clapton

Jeg runder av dagens musikkterapi med det fineste klippet jeg har funnet på YouTube til nå: Eric Clapton med Over The Rainbow. Jeg vet ikke helt hva musikkuttrykket ”groove” omfatter, men jeg har en følelse av at Clapton & bandet virkelig har funnet ”grooven” her - det ruller og swinger, det er velkjent og nytt, det er avslappet og tett, det er superproft uten å være ”flinkis”.

Og så er det jo mye håp i denne sangen:

Someday I'll wish upon a star
And wake up where the clouds
Are far behind me
Where troubles melt like lemon drops
Away above the chimney tops that's where you'll find me

Somewhere over the rainbow
Skies are blue
And the dreams that you dare to dream
Really do come true

If happy little bluebirds fly
Above the rainbow
Why, oh why, can't I

Måker og blåfugler

Ringen er sluttet - vi startet denne lille musikalske rusleturen med måkene ved Sør Arena og avslutter med ”little bluebirds”.

Hvis måker og blåfugler kan - hvorfor skal ikke vi kunne? 


[i] Denne artikkelen er en forkortet og bearbeidet versjon av artikkelforfatterens blogginnlegg Ingen kommer utenom musikken (Publisert 25.05.2011) (Lest 13.11.2013)

Odd Volden
  • Erfaringskonsulent og rådgiver i NAPHA siden 2011
  • Erfaringskonsulent og rådgiver i Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) ved Sørlandet sykehus HF siden 2011
  • Har siden 1999 undervist om brukerperspektivet ved flere av våre universiteter og høgskoler
  • Landsstyremedlem i Mental Helse 2001-2006

Mer om

God hjelp i et brukerperspektiv Kunst og kultur Øvrige artikler

Les også

Publisert: 09/7/2014

Hvordan møte pasienter med respekt? Del 2

Publisert: 17/8/2010

Kunsten som beveger

Publisert: 20/8/2012

Kultur og kultur

Publisert: 15/3/2012

Musikk - Et terapeutisk verktøy?

Publisert: 27/3/2012

Innenfor og utenfor – Eksistensen i tekst og bilder

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss