Medisiner løser sjelden alt på psykisk helsefeltet. Men 9. august 2011 melder Aftenposten at flere holder seg friske med metadon.
Metadon gir et vindu til rehabilitering for mange opiatavhengige, men psykososial støtte er også viktig. (Foto: Odd Volden)
Metadon gir et vindu til rehabilitering for mange opiatavhengige, men psykososial støtte er også viktig. (Foto: Odd Volden)
Rusfeltet ble for noen år siden formelt en del av psykisk helsefeltet. Det var ikke alle som syntes at det var noen god idé. På rusfeltet fantes det et stort innslag av frivillige aktører, også i det kurative arbeidet. Det å ruse seg ble ofte sett på som et verdivalg heller enn som sykdom eller et utslag av en sykdom.
Ved å gi mennesker med rus- og avhengighetslideler pasientstatus og pasientrettigheter kunne man riktignok oppnå en betydelig antistigmatiseringseffekt, både for den lidende og hennes pårørende.
Men samtidig sto man i fare for å underspille den enkeltes valg. Fra politisk liberalt hold ble det i en aviskronikk for noen år siden uttrykt slik:-Det kan godt være at genetiske forhold og sosial arv spiller en sterk rolle når det kommer til alvorlig rusmisbruk. Men det bør vel i anstendighetens navn nevnes at det å sette en sprøyte med heroin også bidrar litt til problemet?
Et forhold som debatteres flittig, både mellom tidligere og nåværende brukere og mellom fagfolk på rusfeltet, er i hvilken grad russuget skal medisineres bort eller ikke. Tørrlagte alkoholikere og mennesker i legemiddelassistert rehabilitering er ikke nødvendigvis enige om verken problembeskrivelser eller løsninger.
En gang på nittitallet leste jeg en biografi om jazzmusikeren Chet Baker. Jeg hadde sett ham på konsert i kantina på Emma Hjorths hjem i Bærum på åttitallet og var fascinert av den noe slitne mannen som sang like vakkert og hudløst som han spilte trompet.
Jeg har lest mange slike jazzbiografier etter hvert. Det er ikke alltid lett å skille dem fra hverandre. Biografene beskriver musikerens oppvekst, de første spilletimene og de første spillejobbene, erfaring med rusmidler, i flere tilfeller også fengselsopphold som følge av rusmisbruk, den musikalske karrieren, et ekteskap eller tre, og til slutt gjerne for tidlig død, som direkte eller indirekte følge av rusmisbruket.
Chet Baker døde like spektakulært som han levde: I mai 1988 falt han ut av et hotellvindu i Amsterdam og døde momentant, med rester av illegale rusmidler i blodet. Men det jeg husker best fra biografien jeg leste, var at det fremgikk at Chet Baker gikk på metadon i USA allerede på 1960-tallet!
Hvorfor jeg bet meg merke i det? Jo, fordi man av debatten i Norge på nittitallet fikk inntrykk av at metadon var noe man nettopp hadde funnet opp og som man ikke visste noen ting om og som det ville være fullstendig hasardiøst å begynne med. Og så hadde altså dette vært brukt i behandling tredve år tidligere, i et land som de fleste av oss, i hvert fall den gang, regnet som forholdsvis sivilisert!
Nå gikk det ikke så bra med rusmisbruket til Chet Baker likevel, metadon eller ikke. Og metadon løser ikke automatisk alle problemer. For noen år siden skrev jeg dette i en tekst i Gatemagasinet Klar, som selges av rusmisbrukere og andre vanskeligstilte på Agder:
Jeg er på vei til byen. På øret har jeg NRKs Ukeslutt. Et av innslagene handler om hvordan livet kan arte seg for den som går på metadon.
Metadonbrukeren forteller at han har orden på det meste i tilværelsen. Han er i full jobb og har egen leilighet og ordnet økonomi. Det er bare det at han er så ensom at han ikke vet hvordan han skal holde ut dagene. Noen ganger når han kommer hjem fra jobb, går han og legger seg med en gang, i håp om å kunne sove bort så mye som mulig av fritida.
Jeg kjenner at tårene kommer. Det er en ualminnelig sterk historie. Og nær uutholdelig blir den når han forteller hvordan han ser for seg framtida:
Han vil forsøke å holde ut til foreldrene er borte. Deretter vil han gjøre slutt på livet.
Medisiner løser sjelden alt, i hvert fall ikke på psykisk helsefeltet. Men 9. august 2011 melder Aftenposten at flere holder seg friske med metadon. Overdoser er redusert med 64 prosent. Akutte rusrelaterte sykdomstilfeller ble redusert med 76 prosent under behandling, sammenliknet med før behandling. Komplikasjoner i forbindelse med med sprøytebruk ble redusert med 83 prosent. Dette viser en forskningsrapport fra Senter for rus- og avhengighetsforskning (Seraf) ved Universitetet i Oslo.
Lise Aasmundstad var rusmisbruker i 20 år før hun i 1998 som en av de første i Norge fikk behandling med metadon. -Metadonen har gitt meg forutsetning for å til å leve som et normalt menneske, sier hun til Aftenposten. -Forskjellen mellom livet før metadon og livet etter kan ikke sammenlignes. Den fysiske helsen bli bedre fordi man endrer livsstil og slipper eksempelvis sprøytebruk. I tillegg er selvfølgelig livet på kjøret svært hardt for kroppen.
-Med regelmessig oppfølging og metadon fikk jeg balansen tilbake i livet og kunne begynne å fokusere på den omfattende og helt nødvendige endringsprosessen. I dag er Lise Aasmundstad sosial entrepenør og eier av firmaet REHABpiloten som tilbyr egenutviklede kurs til rusfeltet.
Det gikk ikke like bra med Chet Baker. Han levde hardt og døde før han fylte 60 år. Men musikken hans lever stadig. Opptaket er fra 1987; Baker døde året etter. Hør på My Funny Valentine
[i] Denne artikkelen er en forkortet og bearbeidet versjon av artikkelforfatterens blogginnlegg Flere holder seg friske med metadon (Publisert 17.08.2011) (Lest 19.11.2013)
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?