Et skråblikk på den store norske påskefortellingen, med fjellvettreglene som organiserende prinsipp.
Noe av det fineste med å være med i en brukerorganisasjon eller å tilhøre et kollegium av erfaringskonsulenter på psykisk helsefeltet, er at det i disse foraene også skapes et rom for å dele erfaringer. Det er langt fra alltid lystige erfaringer og opplevelser som deles, men galgenhumoren er heldigvis sjelden langt unna.
Her er et skråblikk på den store norske påskefortellingen, med fjellvettreglene som organiserende prinsipp:
1. Legg ikke ut på langtur uten trening
Hvis det er lenge siden sist du var på butikken; start med en liten tur til bensinstasjonen eller kiosken på hjørnet. Maten er riktignok litt dyrere der, men litt luksus må man vel unne seg i påsken?
2. Meld fra hvor du går
Vi som har slitt med psykiske lidelser gjennom et langt liv, bor ofte alene, hvis vi ikke bor i bofellesskap, da. Hvis du bor alene, eller hvis personalet i bofellesskapet er på påskeferie; husk å fortelle katten eller speilbildet ditt hvor du går, i hvert fall. Det hjelper noe mot følelsen av ensomhet.
3. Vis respekt for været og værmeldingene
Solkrem er dyrt, men hvis du har tenkt å bevege deg utendørs i påsken, eller i hvert fall sitte på verandaen eller i solveggen utenfor; husk beskyttelse mot sola. Psykofarmaka har riktignok en rekke bivirkninger, men selv ikke trilafon, seroxat eller vival beskytter mot hissige solstråler.
4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever
Nansen og Amundsen og andre polfarere pleide å legge ut depoter, slik at de kunne hente mat og drikke og klær og utstyr når det røynet på. Men selv om du skulle gå på depotmedisin, er ikke det tilstrekkelig om det skulle blåse opp. Nei, det er nok best å holde seg inne eller rundt dørene.
Og om vi skal være helt ærlige: det er vel det eneste vi har råd til også - stønaden fra NAV rekker knapt til en lefsebit på høyfjellshotell.
5. Lytt til erfarne fjellfolk
Det er dessverre ikke mye hjelp i legen, psykologen eller sykepleieren din i påsken. Ikke tar de telefonen, og dessuten tjener de så godt at påskeferieanbefalingene de gir stort sett er ubrukelige for en fattig stakkar. Prøv heller Mental Helses hjelpetelefon - 116 123.
6. Bruk kart og kompass
Kart og kompass skader sjelden, men de fleste av oss har knapt vært ute av bygda, byen eller bydelen siden Ålesund brant. Vi kjenner derfor nærmiljøet i blinde. Når du har angst, depresjon og dårlig råd, har du neppe bruk for kart og kompass.
7. Gå ikke alene
Å, sier du det? Ja, hvem skulle vi eventuelt gå sammen med? Støttekontakten røk ut i forrige kommunebudsjett. Dagsenteret er stengt i alle ferier. Personlige ombud finnes bare i Sverige og i et par bydeler i Oslo. Denne regelen gjelder nok ikke for oss.
8. Vend i tide - det er ingen skam å snu
Men denne, derimot...Har du hatt angst i 20 år, er det ingenting du er så god til som å snu! Du har snudd deg bort fra arbeidsgivere, naboer, venner - og invitasjoner til påsketurer - så mange ganger at du forlengst har sort belte i å vende om i tide (og kanskje særlig i utide). Fjellvettregel nr. 8 er derfor vår ubetingede favoritt!
9. Spar på kreftene og grav deg ned ... om nødvendig
He, he! Ha, ha, ha!! Jo, denne var virkelig morsom! Vi har vel, når sant skal sies, ikke gjort annet enn å spare på kreftene og grave oss ned siden vi ble innlagt for første gang for et par tiår siden.
Vi har sittet på gangen og på røykerommet på lukket post og spart på kreftene. Vi har sittet på dps-et og dagsenteret og spart på kreftene. Vi har sittet i enmannsasylet og spart på kreftene. Og om vi har prøvt å komme oss i jobb, har vi blitt sendt til NAV eller bedt om å grave oss ned et annet sted. Jo, dette var fjellvettregelen sin, det!
[i] Denne artikkelen er en bearbeidet versjon av artikkelforfatterens blogginnlegg Fjellvettregler (publisert 04.04.2012, lest 28.11.2013)
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?