- Psykisk uro trenger ikke bare være en hemsko. Det kan også være en drivkraft, sier Åge Aleksandersen til napha.no / psykiskhelsearbeid.no
ÅPEN ÅGE: - Jeg er i den heldige situasjon at jeg har vært pasient på institusjon som ung mann. Det er på en måte adelsmerket mitt. (Foto: Hege Landrø Johnsen.)
ÅPEN ÅGE: - Jeg er i den heldige situasjon at jeg har vært pasient på institusjon som ung mann. Det er på en måte adelsmerket mitt. (Foto: Hege Landrø Johnsen.)
Les mer om prosjektet her.
NAPHA møter Åge oppe i tårnet på Trondheim havn. Det er et rundt rom, fylt av gitarer og mikseutstyr, og med en blid, men litt avventende Åge i midten. Tårnet var arbeidsplassen til havnevakta før. Nå skriver Åge sanger her. Han er inne i en fem måneder lang prosess der han ser over tekstfragmenter han har samlet gjennom tre år. Nå skal materialet foredles og brukes i et nytt album som slippes til sommeren.
- Mye havner også i søpla. Det er tekstene jeg sliter mest med. Det tar ofte tid, å finne de riktige ordene, sier Åge, og setter seg ved miksebordet.
- Jeg vil gjerne spille en sang til dere, sier han, og skrur på en bryter.
Og snart fyller enkelt gitarspill og Åges stemme rommet. Sangen har navn etter en fugl, og er nydelig.
- Jeg har aldri spilt den til noen før, skal sende den til bandet nå, forteller Åge, og ser litt spørrende på oss. Som om han lurer på hva vi synes.
- Er det gode eller vanskelige sinnsstemninger som er den beste motoren når man skal lage sanger?
- Jeg er i den heldige situasjon at jeg har vært pasient på institusjon som ung mann. Det er på en måte adelsmerket mitt. Før trodde jeg at jeg var den eneste i verden som hadde det vanskelig. Så oppdaget jeg at hele verden hadde det sånn.
- Og jeg bruker det, å være sårbar, nedfor. Som sangskriver opplever jeg at det fører til en type gjenkjennelse. Jeg har ikke tro på sjablongen vi ser i dag; at alle er så vellykkede. Alle vet jo at slik er det egentlig ikke, konstaterer Åge.
Åges forhistorie, som også har vonde og mørke innslag, er blant annet dokumentert i boka Åge – historiens største rocker.
Til oss i dag forteller han at det går fort å lage noen sanger, mens andre tar lang tid. Lørdagsbarn brukte Åge 15 år på.
- Sangen handler om hvordan jeg opplevde at faren min banka mora mi. Det var en lang prosess, fordi: 1) Jeg var redd for å si det. 2) Det tok lang tid å finne ordene, og sangen. Men det ble en typisk sang som jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger på.
-Tror du mange skapende mennesker er mer sårbare enn andre?
- Jeg har inntrykk av at mange artister har antenner som tar inn mye, og at det kan være problematisk. Men jeg føler det er en kraft. Når jeg føler at det butter imot, er det greit å leve med. Man får utløp for vanskelige følelser når man skaper.
Åge tenker egentlig ikke så mye på hvordan folk opplever det han lager. Men han vet mye om det når han spiller.
- Det er sannhetens øyeblikk. Du kan tro at det er fantastisk, men så opplever du at det er bare tull. Om jeg spiller noe til dere, opplever jeg det helt annerledes enn når jeg er alene. Virkeligheten kommer inn.
Virkeligheten, ja. Åge sitter der i tårnet sitt, jobber flere høydemeter over havet enn de aller fleste i Trondheim, og ser ned på fuglene som seiler forbi.
- Min verden, Åge-verdenen er helt spesiell. Alle steder vi kommer, er alt på stell, ordnet for oss. Så har jeg denne plassen, hvor jeg ikke trenger å slippe inn andre enn de jeg vil. Men jeg prøver å melde meg inn i verden, med matpakke og det hele. Å være der. Det må til. Sangskriving er en normaliseringsprosess.
- Gjennom sangene dine blir du en slags psykisk helsearbeider?
- Mange har fortalt meg at sangene mine har gitt dem en kraft. Jeg tror at vi alle opplever noe som er likt, og at jeg har en viss evne til å sette ord på det på en slik måte at folk får en aha-opplevelse.
Og det blir en ventil for meg selv også. Det kan ta meg måneder og år å lage en tekst, og i løpet av en sånn prosess ser du at verden ikke er svart/ hvit. Du får en snev av forståelse. Ikke at du nødvendigvis tilgir, men du får en forståelse, for det som er. Det er bra terapi for min del.
Et forskningsprosjekt på musikeres psykiske helse er i gang i regi av doktorgradsstipendiaten Jonas Vaag, og Åge bidrar. Han er medlem i prosjektets referansegruppe. Prosjektet er forankret ved NTNU, HiNT, Helse Nord- Trøndelag og NUMI (Norsk underholdningsmedisinsk institutt.)
- Jeg synes det er viktig. Det som Vaag undersøker er relativt upløyd mark på verdensbasis, og kan bli til stor nytte for artister i årene som kommer. Vi har en spesiell arbeidssituasjon, og det er flott at forskning kan bidra til at vi får et mer tilpasset helsetilbud, mener Åge.
Utfordringene man har i et slikt yrke er ganske annerledes enn det folk med mer tradisjonelle yrker opplever.
- På en vanlig arbeidsplass får du ris eller ros fra sjefen, for vår del står det i avisa. Du blottlegger deg selv i en sang, viser sårbarheten din. Og får du dårlig respons fra anmelderne, kan det være utrolig tungt. Media kan dømme hardt, sier Åge.
Det er også beinhardt for mange å klare seg økonomisk. Så har man reiseprogrammet.
- Det er utrolig hvor lite søvn det kan bli. Spising blir det også ofte så som så med. Du bestemmer ikke alt sjøl, må bare være med på programmet. Det rare er at vi aldri er sjuke.
- Bare når vi har ferie, da ligger vi rett ut. Det er en type kraft. Du er uunnværlig. Det går an å mobilisere utholdenhet og motstandskraft utover det som er sunt, forteller Åge.
Uansett; midt oppi det hele er de flinke til å ta vare på hverandre:
- Vi opplever alt mulig sammen: Fødsler. Dødsfall. Det er veldig styrke at arbeidsmiljøet er så bra som det er.
NUMI er en bedriftshelsetjeneste for musikere som er under etablering i Namsos. Tanken er at NUMI skal bli for musikere det Olympiatoppen er for idrettsutøvere. Åge tror NUMI vil få en viktig rolle fremover.
- NUMI er i ferd med å opparbeide kompetanse på plager som rammer personer i underholdningsbransjen. Noen stikkord: hørsel, pust, stemmebånd; fysiske og psykiske plager. Det kan bli verdifullt for mange, sier Åge.
Han tror NUMI vil kunne bli viktig for artister når de blir behandlet røft i media.
- Da blir det fint å ha dem for å få korrigert litt. Du tror at hele verden snakker om deg i dag, men i realiteten gjør ingen det. Det handler ikke om deg, men om sangen din. NUMI kan hjelpe til med å sette stolper for det, vise vei.
- Tror du mange av oss kunne fått det bedre om vi hadde tatt i bruk mer av våre kreative ressurser.
- Ja, helt klart. Samtidig må vi stikke fingeren i jorda. Alle kan ikke bli superstjerner. Skal man lykkes på et høyt nivå, må man ha drivkraften og et spesielt uttrykk. Men at vi alle kan få noe positivt ut av å bruke våre kreative ressurser, det har jeg tro på.
Les:
Les mer om prosjektet her.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?