-Lavterskeltilbud for unge vil redde mange liv

-Lavterskeltilbud for unge vil redde mange liv

Konferanse i Oslo / Publisert: 19. november 2015.   Endret: 19. november 2015

En utekontakt som hjalp Mille Falstad og 24 andre ungdommer i nærmiljøet, ble tatt vekk. I stedet fikk Mille antidepressiva, la på seg 50 kilo og forsøkte å ta livet sitt.

Mille Falstad

ROSER LOKAL HJELP: -Jeg takker høyere makter for at psykisk helsetjenesten i kommunen grep inn, sa Mille Falstad da hun besøkte en konferanse for 330 psykologer og ledere i Oslo 19. november. Foto: Roald Lund Fleiner/napha.no.

ROSER LOKAL HJELP: -Jeg takke...

-Da jeg var 13 år gammel var vi en gjeng ungdommer som vanket på en nedlagt butikk. Jeg fikk mitt første ordentlige møte med kommunal hjelp som ikke er barnevernet. En utekontakt kom dit vi «trøblete» ungdommene hang, forteller Mille Falstad.

-Utekontakten var fantastisk

26-åringen, som i dag er lærerstudent og andre nestleder i Mental Helse Ungdom, snakket 19. november til 330 psykologer og ledere om hva som har hjulpet henne og hva som har gjort det motsatte.

-På det tidspunktet var det nok ingen av oss ungdommene som hang på denne nedlagte butikken som forstod hva hun egentlig jobbet med og hvorfor hun var her. Men hun var fantastisk, sier Mille.

Hun beskriver en voksen dame som var et grunnfjell i livet til mange av ungdommene.

-Hun slang aldri kommentarer om vår oppførsel og språkbruk. Hun tok oss med ut for å spise, når hun visste at noen av oss ikke kom til å få noe særlig middag hjemme. Hun tilbrakte kveldene ute med oss, ga oss gode råd og hørte på alt i fra hvordan det gikk på skolen til vanlige ungdomsproblemer, forteller hun.

Ble borte

Utekontakten begynte å komme sjeldnere, og var etterhvert helt borte.

-Vi hørte i etterkant at den utekontaktstillingen kommunen hadde var blitt kuttet ned på. 25 ungdommer stod plutselig uten en voksen person å betro seg til, sier hun.

Mille lurer ennå på hvorfor dette tilbudet ble nedprioritert.

-Hun hjalp så mange på så kort tid. Jeg undrer ofte på hva som hadde vært annerledes i livene våre hvis
hun hadde fått fortsette. Om bare en av de mange tragiske hendelsene som skjedde i ettertid hadde vært unngått, så ville det ha bidratt masse både for samfunnet og hver og en av oss, mener hun.

Medisiner som ødela

Selv klarte hun å fullføre videregående skole tross mye motgang, og med hjelp fra kommunens psykiske helsetjeneste.

-Mamma hjalp meg inn der. Jeg var egentlig for ung for det lavterskeltilbudet. De kom til meg hver uke der jeg følte meg trygg, i mitt eget hjem. Og navigerte meg i mange år rundt, helt til den dagen jeg kunne navigere meg selv, forteller hun.

Likevel hadde hun noen nesten fatale feilskjær, som da hun via legen sin fikk antidepressiva.

-Jeg gikk opp 18 kilo på kort tid. For en 17 års gammel jente i dagens samfunn så gjorde dette meg mer deprimert enn noensinne, forteller hun.

Ble innlagt

Kort tid etter å ha fullført videregående, ble hun innlagt på døgnavdeling med hjelp fra den kommunale psykiske helsetjenesten. 

-Der tok de meg av de medisinene jeg gikk på, og jeg begynte å gå jevnlig til en psykolog de hadde på huset. Dette var ekstremt godt for meg, for jeg  trengte virkelig noen å prate med. Det var en person jeg ble trygg på, sier Mille.

Etter tre måneders innleggelse var hun ute i verden igjen.

-Psykisk helsetjenesten fortsatte som før å komme til meg hver uke. Men i tillegg så ble jeg sendt til DPS for å få hjelp av en psykiatrisk overlege.

Gikk opp 50 kilo

Det førte til nok en nedtur for henne.

-Det var lite snakk og mye tabletter involvert. Mer og mer medisiner. Jeg økte mer og mer i vekt, og det tok ikke lang tid før jeg forsøkte å ta livet av meg selv med mine egne medisiner. Jeg var 19 år gammel, og hadde lagt på meg totalt 50 kilo. Jeg hatet meg selv, ville dø og var engstelig for å gå ut, forteller hun.

-Jeg takker høyere makter for at psykisk helsetjenesten i kommunen grep inn på dette tidspunktet. Der stod jeg med ett ben i grava, når de snudde hele min behandlingsprosess på hodet, sier Mille.

Fikk verktøyene hun trengte

De fikk ordnet det slik at hun fikk tilbake den samme psykologen som hun hadde hatt da hun var innlagt.

-Problemer med tillit gjorde det lettere for meg å snakke med en person jeg alt hadde en relasjon til.
Psykologen var enig med meg og psykisk helsetjenesten i at det måtte bli mer prat og mindre medisiner.

Hun lærte seg grep for å takle de utfordringene hun har i livet.

-Det å glemme alt som har hendt var ikke greit, og det å fiksere på det var heller ikke noe bedre. Vi jobbet oss gjennom det sammen, og jeg ble til en viss grad ferdig med min barndom i de timene jeg hadde der. I hvert fall så ferdig som jeg kan få blitt, sier hun.

Hun lærte seg teknikker for å sette grenser. Når hun slet med å sette ord på ting, fikk hun brukt sine kunstneriske ferdigheter.

-Jeg tegnet og malte så det sprutet. Jeg tok grep om den fysiske helsen min. Etter ett år kom vi til en enighet om at jeg nå hadde nok verktøy inne til å forsøke å klare meg selv igjen, bare med oppfølging fra den kommunale psykiske helsetjenesten som jeg følte at jeg fortsatt trengte, sier hun.

Lav terskel og gode nærtjenester

Mille er ikke i tvil om hva det vil lønne seg å satse på, for å hjelpe unge mennesker som sliter med livet sitt.

-Lavterskeltilbud rettet mot unge er ekstremt viktig. Jeg fikk hjelp et sted der jeg egentlig var for ung til å få hjelp, det var bare godvilje. Psykologer ute i kommunene har kompetanse til å redde liv, og er i posisjon til det, fordi de er der folk bor.

En god skolehelsetjeneste er også av stor betydning, mener hun.

-Dette er veien for å få hjelp for mange. Derfor er noe av det viktigste en skole eller kommune kan gjøre, å sørge for å ha helsesøster tilgjengelig på en god nok måte, oppfordrer Mille. 

Mer om

Nyheter Brukererfaringer

Les også

Publisert: 11/4/2014

-Jeg har fått tilbake et verdig liv

Publisert: 15/10/2015

Fant sort gull på vei ut av angsten

Publisert: 08/2/2016

Mener egenkraft hindres av overdreven medisinbruk

Publisert: 10/8/2016

-Medmennesker er den beste medisin

Publisert: 21/4/2017

Fra bostedsløs til varig bolig

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss