Alvorlig at tilbudet til en utsatt gruppe ikke er styrket fire år etter at samhandlingsreformen trådte i kraft, mener Riksrevisjonen.
SAMHANDLINGSREFORMEN: Riksrevisor Per-Kristian Foss la denne uken frem en rapport om ressursutnyttelse og kvalitet i helsetjenesten etter innføringen av samhandlingsreformen. Foto: Riksrevisjonen.
SAMHANDLINGSREFORMEN: Riksrevisor Per-Kristian Foss la denne uken frem en rapport om ressursutnyttelse og kvalitet i helsetjenesten etter innføringen av samhandlingsreformen. Foto: Riksrevisjonen.
-Antallet heldøgnplasser til rusbehandling og psykiatri i spesialisthelsetjenesten har blitt redusert med nesten 10 prosent fra 2010 til 2014. Reduksjonen har ikke blitt kompensert med en tilsvarende styrking av tilbudet i kommunene, skriver Riksrevisjonen i en ny rapport.
Nedgangen i døgnplasser skyldes ifølge Helse- og omsorgsdepartementet at det foregår en omstrukturering fra døgnbehandling ved sykehus til dagbehandling ved distriktpsykiatriske sentre (DPS).
-Nesten 70 prosent av kommunene har bare i liten grad økt antall årsverk på rus- og psykiatriområdet, og bare hver sjette kommune har i stor grad økt kompetansen på området, skriver Riksrevisjonen.
-Dette er helt i tråd med de utfordringer som kommunene adresserer til oss. Flere er bekymret over for få stillinger i forhold til antall brukere, og forventer videre et større udekket behov når ytterligere DPS legges ned. Fagpersoner i kommunene rapporterer selv at det er behov for 1780 flere årsverk i kommunalt psykisk helsearbeid, sier faglig rådgiver i NAPHA, Stian Reinertsen.
Rapporten viser også at ansvarsfordelingen er utydeligere mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene på psykisk helseområdet enn innen somatikken. Riksrevisjonen skriver om dette:
-Mens nær alle kommunene mener at samarbeidsavtalene klargjør oppgave- og ansvarsfordelingen for de utskrivningsklare somatiske pasientene, mener under halvparten av kommunene at avtalene klargjør oppgave- og ansvarsfordelingen for pasienter innen psykisk helse og rus. Når oppgave- og ansvarsfordelingen ikke er klargjort, er det en betydelig risiko for at pasientene ikke får helhetlig og koordinert behandling. Dersom intensjonene med samhandlingsreformen skal oppfylles, skal flere pasienter, også under psykisk helsevern og rusomsorg, behandles i kommunene. Dette stiller store krav til kapasitet og kompetanse i kommunehelsetjenesten. Etter Riksrevisjonens vurdering er det alvorlig at tilbudet til en utsatt gruppe ikke er styrket fire år etter at reformen trådte i kraft.
Helseminister Bent Høie svarer i en egen del av rapporten at «Pasienter med psykiske lidelser og/eller rusavhengighet er en høyt prioritert gruppe for regjeringen. Derfor ble prioriteringsdelen (den gylne regel) gjeninnført ved regjeringsskiftet 2013. Regelen innebærer at veksten innen disse to områdene skal være større enn veksten i somatisk sektor for spesialisthelsetjenestens vedkommende».
Han mener videre at «det at kommunene ikke har økt sin personellinnsats innen psykisk helsearbeid de siste årene, gir ikke grunnlag for å slå fast at tilbudet i kommunene ikke er styrket. Siden opptrappingsplanen for psykisk helses avslutning, har kommunene styrket kompetansen blant de ansatte i disse tjenestene, blant annet gjennom at flere har relevant etter- og videreutdanning og gjennom å ansette flere psykologer».
Likevel er statsråden enig i at det er behov for å styrke det kommunale psykisk helse- og rusarbeidet. Han varsler at regjeringen tar sikte på å innføre kommunal betalingsplikt for utskrivningsklare pasienter i psykisk helsevern og TSB, men tidligst fra 1.januar 2017.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?