Forskning og klinisk arbeid rundt samers psykiske helse er et spenningsfylt område. -Vi har ikke en kjedelig dag på jobb, sier FoU-rådgiver ved SANKS, Renathe Aspeli Simonsen.
LANDSDEKKENDE FUNKSJONER: -Vi er her for hele Norge. Det er bare å ta kontakt, sier Renathe Aspeli Simonsen i SANKS. (Foto: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
LANDSDEKKENDE FUNKSJONER: -Vi er her for hele Norge. Det er bare å ta kontakt, sier Renathe Aspeli Simonsen i SANKS. (Foto: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).
Når NAPHA møter henne, er hun rødøyd. Hun har nettopp hatt en lang reise hjem til Karasjok fra Östersund, der hun og SANKS-kollega Snefrid Møllersen har undervist svenske leger i spesialisering.
-De skal bli psykiatere. Vi underviser på det norske legestudiet også. Og på sykepleie- og psykologstudiet, sier hun.
Det forskes stadig på SANKS, som har nasjonale kompetansesenterfunksjoner innen psykisk helsevern og rus for hele den samiske befolkningen i Norge. I løpet av seks år har forskere tilknyttet kompetansesenteret produsert hele seks doktorgrader. De fleste forskerne har kombinertstillinger, og jobber klinisk med pasienter i tillegg til forskningsaktiviteten.
Skal få like god behandling som andre
Aspeli Simonsen underviste de kommende psykiaterne i Östersund om sykdomsforståelse og kultursensitivitet i møte med samiske pasienter.
-Det er svært viktig at leger har kjennskap til dette, poengterer FoU-rådgiveren, som selv er sosialantropolog med mastergrad.
-Vi brenner for å spre kunnskap om samisk kulturforståelse til helsepersonell både i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Det er ikke det at vi vil at samene skal ha særbehandling i helsevesenet. Men vi ønsker at de skal få like god behandling som andre, slår hun fast.
-Helsepersonell skal ha respekt for ganning og skjebnetro
Aspeli Simonsen vil at helsepersonell i hele landet skal ha kjennskap til den samiske kulturen og de traumene som den samiske befolkningen har opplevd.
-Det er først da man kan få til en god samtale med den samiske pasienten. Vi vil at det samiske skal behandles med respekt på alle nivå i helsevesenet. Også når det er snakk om høysensitive tema, som ganning og skjebnetro, sier hun.
Utvikler opplæringsprogram på nett
-Det er en del av kulturen til mange samer ennå. Og det griper inn i sykdomsbildet deres.
Selv er Aspeli Simonsen i gang med et forskningsprosjekt som går ut på å utvikle et e-læringsprogram om kulturforståelse i arbeid med samiske pasienter, for helse og omsorgspersonell.
-Det er store avstander, også geografisk. Dermed er det ønskelig å utvikle et nettbasert program. Da kan man nå mange på kort tid, sier Aspeli Simonsen.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?