-Det skjer ting på SANKS hele tiden

-Det skjer ting på SANKS hele tiden

Publisert: 09. juni 2016.   Endret: 10. juni 2016

Forskning og klinisk arbeid rundt samers psykiske helse er et spenningsfylt område. -Vi har ikke en kjedelig dag på jobb, sier FoU-rådgiver ved SANKS, Renathe Aspeli Simonsen.

renate simonsen to

LANDSDEKKENDE FUNKSJONER: -Vi er her for hele Norge. Det er bare å ta kontakt, sier Renathe Aspeli Simonsen i SANKS. (Foto: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA).

LANDSDEKKENDE FUNKSJONER: -Vi...

Når NAPHA møter henne, er hun rødøyd. Hun har nettopp hatt en lang reise hjem til Karasjok fra Östersund, der hun og SANKS-kollega Snefrid Møllersen har undervist svenske leger i spesialisering.

-De skal bli psykiatere. Vi underviser på det norske legestudiet også. Og på sykepleie- og psykologstudiet, sier hun.

Det forskes stadig på SANKS, som har nasjonale kompetansesenterfunksjoner innen psykisk helsevern og rus for hele den samiske befolkningen i Norge. I løpet av seks år har forskere tilknyttet kompetansesenteret produsert hele seks doktorgrader. De fleste forskerne har kombinertstillinger, og jobber klinisk med pasienter i tillegg til forskningsaktiviteten.

Skal få like god behandling som andre

Aspeli Simonsen underviste de kommende psykiaterne i Östersund om sykdomsforståelse og kultursensitivitet i møte med samiske pasienter.

-Det er svært viktig at leger har kjennskap til dette, poengterer FoU-rådgiveren, som selv er sosialantropolog med mastergrad.

-Vi brenner for å spre kunnskap om samisk kulturforståelse til helsepersonell både i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Det er ikke det at vi vil at samene skal ha særbehandling i helsevesenet. Men vi ønsker at de skal få like god behandling som andre, slår hun fast.

-Helsepersonell skal ha respekt for ganning og skjebnetro

Aspeli Simonsen vil at helsepersonell i hele landet skal ha kjennskap til den samiske kulturen og de traumene som den samiske befolkningen har opplevd.

-Det er først da man kan få til en god samtale med den samiske pasienten. Vi vil at det samiske skal behandles med respekt på alle nivå i helsevesenet. Også når det er snakk om høysensitive tema, som ganning og skjebnetro, sier hun.

Utvikler opplæringsprogram på nett

-Det er en del av kulturen til mange samer ennå. Og det griper inn i sykdomsbildet deres.

Selv er Aspeli Simonsen i gang med et forskningsprosjekt som går ut på å utvikle et e-læringsprogram om kulturforståelse i arbeid med samiske pasienter, for helse og omsorgspersonell.

-Det er store avstander, også geografisk. Dermed er det ønskelig å utvikle et nettbasert program. Da kan man nå mange på kort tid, sier Aspeli Simonsen.

 

 

SANKS: Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern og rus
    • Har et nasjonalt ansvar for å bidra til utviklingen av et likeverdig tilbud innen psykisk helsevern og rus for den samiske befolkningen i hele Norge.
    • Har nasjonale kompetansesenterfunksjoner innen psykisk helsevern og rus for hele den samiske befolkningen i Norge og psykiatriske funksjoner for alle i Midt-Finnmark. Kompetansetjenesten er en integrert del av spesialisthelsetjenesten i Finnmarkssykehuset.
    • Har som oppgaver å videreutvikle kliniske tjenester, fremme og drive forskning og utviklingsarbeid, tilby undervisning og veiledning, tilby spesialistutdanninger, praksisplasser og hospitering.

Les mer om SANKS

Mer om

Minoriteter Dokumentasjon og evaluering Helsefremming og forebygging Rusproblem og psykisk lidelse Folkehelse

Les også

Publisert: 15/9/2022

Konkrete grep kan gi små og store kommuner mer likeverdige tjenester innen psykisk helse- og rus

Publisert: 08/8/2014

Stemmer i nord - en TV-serie i åtte episoder fra Sisa Kultursenter

Publisert: 19/10/2015
Spill av video

Vi maler kongen

Publisert: 23/3/2016

Seksualitet - hvordan og hvorfor snakke med pasientene om det?

Publisert: 26/6/2019

Dialoggruppe kan hjelpe, når psykiske plager er tabu

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss