Å hjelpe mennesker med psykiske helseproblemer ut i ordinær jobb er så viktig at det bør inn i det faste samarbeidet mellom NAV og helsetjenestene - ikke bare i prosjekter - mener NAV-direktør Sigrun Vågeng.
LIKER IPS: -I Individuell Jobbstøtte har man fått til et tett samarbeid mellom NAV og helsetjenestene. Man ønsker å videreføre dette arbeidet, fordi det fører til at folk ikke bare kommer i jobb, men også blir værende, sier NAV-direktør Sigrun Vågeng. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
LIKER IPS: -I Individuell Jobbstøtte har man fått til et tett samarbeid mellom NAV og helsetjenestene. Man ønsker å videreføre dette arbeidet, fordi det fører til at folk ikke bare kommer i jobb, men også blir værende, sier NAV-direktør Sigrun Vågeng. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
-De som får uførestønad fremover nå er unge mellom 18 og 29 år, og veldig ofte har de psykiske helseproblemer. Det aller viktigste vi kan gjøre fremover er å hjelpe denne gruppen, så de kan komme seg inn i arbeid, mener Vågeng.
Man må ifølge Vågeng da bort fra å tenke at man først skal bli frisk, og deretter komme ut i jobb, til å tenke arbeid og behandling samtidig.
-I Individuell Jobbstøtte har man fått til et tett samarbeid mellom NAV og helsetjenestene. Man ønsker å videreføre dette arbeidet, fordi det fører til at folk ikke bare kommer i jobb, men også blir værende, sa NAV-direktøren under et innlegg på kongressen Psykisk Helse 2017 i Trondheim 23. januar.
Individuell Jobbstøtte (IPS) har også endret holdninger, mener hun.
-Det har bidratt til at man tenker at også folk med alvorlige psykiske lidelser kan delta i jobb. Forskning viser at dette fungerer bedre enn andre tiltak, sier hun.
Les også på napha.no: Oppsøkende team IPS-godkjent på kort tid
Hun lover å fortsette å jobbe for at NAV og helsetjenestene sammen skal løse oppdraget med at alle skal komme seg inn i det ordinære arbeidslivet. Når det gjelder unge som har psykiske helseproblemer lover hun en ekstra innsats.
-Vi vil samarbeide med skole, kommunale tjenester og andre for å sikre at flest mulig kan komme seg ut i jobb, sier Vågeng.
Hun mener det ofte er en flytende overgang mellom det å være syk og det å være arbeidsdyktig.
-Ofte er det ikke så veldig mye som skal til. Da må vi ha samarbeid på tvers av profesjoner. Det hjelper ikke bare med medisinering, men heller ikke bare med oppfølging fra NAV, påpeker hun.
Det må ifølge Vågenmg langsiktig samarbeid til.
-Vi må samarbeide med utgangspunkt i ordinære tjenester, ikke bare gjennom prosjekter, understreker Vågeng.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?