Bærums C-flex-team har gode resultater å vise til for mennesker med alvorlige psykisk helse- og rusproblemer. Nå skal fagfolk fra hele verden høre på dem i Madrid.
-Vi har lykkes med å omsette teoretisk definert samhandling til kunnskapsbasert praktisk handling og samhandling, mellom tjenester innad og på tvers av forvaltingsnivå og profesjon innen helse og rus, mener Bror Just Andersen (nr to fra høyre) i C-flex-teamet i Bærum. FOTO: napha.no/arkiv.
-Vi har lykkes med å omsette teoretisk definert samhandling til kunnskapsbasert praktisk handling og samhandling, mellom tjenester innad og på tvers av forvaltingsnivå og profesjon innen helse og rus, mener Bror Just Andersen (nr to fra høyre) i C-flex-teamet i Bærum. FOTO: napha.no/arkiv.
-For oss er det svært tilfredsstillende at vi får en slik anerkjennelse, og mulighet for formidling på en så viktig internasjonal arena, sier Bror Just Andersen, som er spesialrådgiver for kvalitet, fag og pasientsikkerhet og ansvarlig for evalueringen av C-flex-teamet i Bærum.
Han er på plass i Madrid, hvor den første verdenskongressen for dobbeltdiagnoser holdes 23.-26. mars. Lørdag 25. mars skal han og noen kollegaer i C-flex-teamet presentere sitt arbeid.
Teamet er et samarbeid mellom kommunens psykisk helse- og rustjeneste, spesialisthelsetjenesten, NAV og en rekke instanser utenfor helsefeltet.
-Vi har lykkes med å omsette teoretisk definert samhandling til kunnskapsbasert praktisk handling og samhandling, mellom tjenester innad og på tvers av forvaltingsnivå og profesjon innen helse og rus, mener Just Andersen.
Når han skal forklare C-Flex-metoden sier han at den er så enkel, og så vanskelig, som at man alltid må ta utgangspunkt i hva brukeren har behov for, og ikke hva tjenesten har av tilbud.
-Og så må man tilpasse innsatsen ut fra den inngangen man har til å skape en relasjon. Relativt ofte er inngangsporten et basalt behov. Arbeidsmetoden er da å gripe muligheten, bruke dette som motivasjonskilde og på samme tid agere med en gjennomtenkt plan for den videre prosessen. Slik lager man en sammenheng mellom de primære behov og behandlingsinnsatser, sier han.
Diagnose er ikke relevant for å bli tatt inn som bruker i teamet, utover at man skal ha alvorlige psykiske helseproblemer og eventuelt rusproblemer i tillegg. Det avgjørende er at det eksisterende hjelpeapparatet ikke har lykkes med å gi personen et tilbud tidligere.
-Vi har funnet gode løsninger, og klart å stabilisere målgruppens livssituasjon gjennom aktiv samhandling også med instanser utenfor helsefeltet, slik som særlig NAV, Boligkontoret, Politiet og Natthjemmet, sier han.
Blant annet etablerte teamet for noen år siden «åpen time» for tjenesteapparatet.
-Det er et diskusjonsforum for «kaossaker», der vi fant alternativt tilbud når man ikke fant en løsning i det eksisterende tilbudet til dem, forteller Just Andersen.
Teamet har lykkes med skaffe bolig til alle brukerne som ikke hadde fast bopel. Brukerne deres har hatt 54,5 prosent nedgang i antall oppholdsdøgn, og 18,3 prosent reduksjon i antall innleggelser. Kriminell aktivitet er gått ned med 16,2 prosent, boevnen er betraktelig bedret og det er færre utkastelser.
-Brukernes kontakt med NAV er stabilisert, noe som igjen har ført til et stabilt høyere antall med inntekt, i aktivitet, utdanning og arbeid, sier han.
Han forteller også om det han kaller en bærekraftig prosjektorganisering, uten bruk av lønnsmidler gjennom prosjektet. Blant målene til teamet er også å få brukerne inn i de ordinære tjenestene igjen.
-Dette har vi fått til for 34 prosent av brukerne, som er ganske bra tatt i betraktning at dette er mennesker med omfattende utfordringer i livene sine, sier han.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?