Slutt på å se pårørende som brysomme, mer vekt på familie- og pårørendearbeid i psykisk helseutdanningene og et mer fleksibelt lovverk. Det er blant anbefalingene fra Toppmøte 2017.
FIKK ANBEFALINGER: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (t.h.) mottar anbefalinger om å involvere pårørende mer i psykisk helsetjenestene, fra seniorrådgiver i Erfaringskompertanse, Tone Larsen Hoel, tidligere denne uken. FOTO: Hilde Hem/erfaringskompetanse.no.
FIKK ANBEFALINGER: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (t.h.) mottar anbefalinger om å involvere pårørende mer i psykisk helsetjenestene, fra seniorrådgiver i Erfaringskompertanse, Tone Larsen Hoel, tidligere denne uken. FOTO: Hilde Hem/erfaringskompetanse.no.
-Vi vet blant annet ut fra forskning at fokus på hele familien gir bedre resultater for bedringsprosessen til den som har helseproblemene. NAPHA sitt ståsted er at hjelpen så langt det er mulig må gis der folk lever livene sine, og det er ofte i nærhet, eller samspill med pårørende, sier NAPHA-rådgiver Gretha Evensen.
Hun er derfor fornøyd med anbefalingene som Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse denne uken overrakte statssekretær Anne Grethe Erlandsen. Anbefalingene er en sammenfatning av råd fra rundt 100 Toppmøte 2017-deltakere. De representerer sentrale bruker- og pårørendemiljøer, utdanningsinstitusjoner, fagorganisasjoner, forskermiljøer, politikere, helsebyråkrater og ansatte i psykisk helsetjenestene.
Fire anbefalinger til myndighetene kom ut av møtet. Blant disse var at det er behov for å utvide det sterke individfokuset innen psykisk helsefeltet til å også omfatte brukerens familie og nettverk.
-Det er behov for å arbeide med holdninger og stigma innen rus og psykisk helse, inkludert fordommer mot pårørende som «brysomme». Brukeres og pårørendes kunnskap bør anerkjennes og benyttes mer, er den første anbefalingen.
Videre mener Toppmøte-deltakerne at fagpersoner trenger praktisk kompetanse i å involvere familien, ta vanskelige samtaler og å snakke med barn.
-Det trengs verktøy, metoder og rutiner for pårørendeinvolvering. Fagpersoner trenger økt kunnskap om lovverk og andre faggruppers kompetanse for å bli tryggere til å samarbeide med pårørende og familier, står det i andre anbefaling.
Det må ikke straffe seg økonomisk for tjenestene å prioritere tid på å jobbe med brukernes nettverk, mener deltakerne. Tredje anbefaling er at de ulike tjenestene må samarbeide bedre om å involvere pårørende, og at det trengs fleksible og tilgjengelige tjenester, inkludert psykososiale tiltak. Forebygging, lavterskeltilbud, døgnkontinuerlig tilgjengelighet og tidlig intervensjon bør prioriteres, mener de.
Et kjent problem er at tjenesteutøvere kvier seg for å involvere pårørende av frykt for å bryte taushetsplikten.
-Lover og overordnende føringer bør tilpasses så pårørende og familiearbeid får økt fokus. Dagens lovverk kan oppleves som en hindring for å ivareta barn som pårørende. Formelle rettigheter for barn kan bidra til at de i økt grad ses, snakkes med og ivaretas, lyder fjerde og siste anbefaling.
-Forutsetningene for nettverksorientert arbeid er spesielt gode i kommunene, siden de jobber langsiktig og gir hjelpen der folk bor, mener Gretha Evensen.
Hun sier at NAPHA støtter at en gjennomgang av rammeverk, refusjonsordninger og økonomi kan gi bedre rammevilkår for pårørendearbeid.
-Vi ser særlig et behov for kunnskap om- og erfaring i tolkning av lovverk. Vi erfarer at bekymring for å bryte taushetsplikten hindrer helsearbeiderne i å gi god hjelp, sier Evensen.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?