-Pårørende driver livreddende arbeid for andre, og forstår ofte ikke at de selv går til grunne, sier erfaringskonsulent for pårørende Hilde Steff-Pedersen i Asker kommune.
ASKER KOMMUNE er tidenes andre vinner av prisen Årets pårørendekommune 2018. I fjor vant Ålesund. Her mottar de prisen av helseminister Bent Høie i tavanger 18. oktober. F.v Unn Birkeland i Pårørendealliansen, Bent Høie, Avdelingsleder Brukertorget i Asker Margrethe S. Iversen, pårørendekoordinator Vibeke Rochmann, psykolog Anne Therese Svendsen og erfaringskonsulent for pårørende Hilde Steff-Pedersen. FOTO: Gunder Christopsersen/BarnsBeste.
ASKER KOMMUNE er tidenes andre vinner av prisen Årets pårørendekommune 2018. I fjor vant Ålesund. Her mottar de prisen av helseminister Bent Høie i tavanger 18. oktober. F.v Unn Birkeland i Pårørendealliansen, Bent Høie, Avdelingsleder Brukertorget i Asker Margrethe S. Iversen, pårørendekoordinator Vibeke Rochmann, psykolog Anne Therese Svendsen og erfaringskonsulent for pårørende Hilde Steff-Pedersen. FOTO: Gunder Christopsersen/BarnsBeste.
-Pårørende er en utrolig viktig ressurs som er fornybar, og som vi må bli flinkere til å snakke om og forvalte på en god måte, slik at pårørende også får støtte til å stå i rollen sin og også ta vare på sin egen helse, sa prisutdeler og helseminister Bent Høie under utdelingen i Sandnes 18. oktober.
Vibeke Rochmann leder Asker kommunes satsing på pårørende, som favner blant annet områdene psykisk helse, rus, kreft, demens og også barn av foreldre som er syke.
-Dette er en inspirerende anerkjennelse av det viktige arbeidet vi har startet for å skape et helhetlig og godt tilbud til alle mennesker i Asker som er pårørende med krevende omsorgsoppgaver, sier Rochmann.
Les også i lokalavisa Budstikka: Fikk pårørendepris: – Dette er en glemt gruppe
Kommunens gode informasjon på nettom hvilke tilbud som finnes til pårørende, er noe av det juryen fremhever i sin begrunnelse for pristildelingen. Videre vektlegges at kommunen jobber systematisk og helhetlig blant annet med å implementere den nasjonale pårørendeveilederen, og at de inkluderer både voksne og barn som pårørende sitt tilbud, uavhengig av diagnose. Les juryens begrunnelse.
-Asker kommune har en kultur som oppfordrer til nytenkning, og som har vært av en avgjørende betydning for utvikling av pårørendetilbud i kommunen, mener Vibeke Rochmann.
Blant annet arrangerer de en kursrekke for innbyggere i Asker, der man kan få verktøy til å håndtere utfordringer i hverdagen som pårørende. De har felles opplæring av ansatte i å møte pårørende.
-God forankring, og samarbeid på tvers av virksomhetene gjør også at ansatte får en økt kompetanse i møte med pårørende. Det er viktig at det er de ansatte som står for endringen av praksis, mener Rochmann.
Kommunen har et godt samarbeid med frivillige organisasjoner.
-Flere organisasjoner samarbeider med kommunen på systemnivå, for eksempel som deltakere i styringsgrupper, markering av overdosedag og dialogmøte med pårørende, sier hun.
Hilde Steff-Pedersen har selv erfaring som pårørende til familiemedlemmer som har strevd med rus og psykisk sykdom. Hun jobber med å ha pårørende til samtaler for å gi dem verktøy så de kan stå i og mestre hverdagen sin. Det er særlig innen feltet rus og psykisk helse hun har samtaler.
-De vet at jeg sitter med en erfaring som er lik deres. De stoler på at jeg har en forståelse i bunn for deres situasjon, som gjør at de har en tillit meg og åpner opp, sier Steff-Pedersen.
Hun er en del av kommunens Rask psykisk helsehjelp-tilbud.
-Jeg snakket senest med en i går som sa at jeg gjorde som du sa Hilde, og det virket. Jeg hører fra andre kolleger at pårørende gir uttrykk for at teknikkene og verktøyene jeg bruker fungerer, sier hun.
For eksempel kan det være snakk om å sette sunne grenser.
-Det kan gå på at man som pårørende til et familiemedlem kan si at hvis du kommer til meg og er ruset så lukker jeg døren, man setter altså grenser for hva man vil akseptere, sier hun.
Steff-Pedersen er opptatt av å jobbe med tilfriskning av de pårørende, ikke bare de som har selv har rus- eller andre problemer.
-Når den rusavhengige tilfriskner må nettverket rundt også gjøre det. Det gjør de ofte ikke, fordi det er vanskelig å gå ut av rollen som medavhengig pårørende. De rusavhengige har ofte lite nettverk fra før, så det er viktig at nettverket de har er sunt.
Hun har en betydelig formalkompetanse utover sin pårørendeerfaring, og er blant annet utdannet lærer og spesialpedagog. Sin egen pårørendehistorie bruker hun der hun ser at det er hensiktsmessig.
-Jeg er en håpsbærer. Jeg har stått i det og har klart noe. Jeg bretter ikke ut min egen historie for gud og hvermann, men der det er hensiktsmessig. Da gir det en gjenklang. Jeg ser at mange følger opp det vi snakker om i timene hos meg. Det har for flere ført til positive endringer i livene deres, sier hun.
Hun er stolt av å jobbe i Asker kommune.
-De er framoverlent når det gjelder pårørende. Dette er en usynlig gruppe. Ofte er det slik at helsevesenet skal dra noe ut av dem i stedet for å støtte dem. Pårørende driver livreddende arbeid for andre, og forstår ofte ikke at de selv går til grunne i dette arbeidet, mener hun.
Det er andre året prisen for Årets pårørendekommune deles ut. Ålesund fikk prisen i fjor. Prisvinneren får 10 000 kroner som skal brukes til ytterligere kompetanseheving. I tillegg får kommunen et spesiallaget kunstverk av Bjørg Thorhallsdottir.
I juryen for Årets pårørendekommune sitter Pårørendesenteret i Stavanger, BarnsBeste (Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende), Napha (Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid), NK LMH (Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse), PiO (Pårørendesenteret i Oslo), Pårørendealliansen og NKS Veiledningssenter for pårørende, Nord-Norge.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?