76 prosent av befolkningen har inntrykk av at psykisk helsetjenestetilbudet er «veldig dårlig», «ganske dårlig» eller «både og», viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
SPURTE BEFOLKNINGEN: 85 prosent var «helt uenig», «ganske uenig» eller «både og» i påstanden om at helsetjenestene er tilgjengelige når pasientene har behov for det. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
SPURTE BEFOLKNINGEN: 85 prosent var «helt uenig», «ganske uenig» eller «både og» i påstanden om at helsetjenestene er tilgjengelige når pasientene har behov for det. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
-Det er et forbedringspotensial når det gjelder befolkningens tillit til psykisk helse- og rusbehandling, sier forsker Hilde Hestad Iversen ved Folkehelseinstituttet.
Befolkningsundersøkelsen ble gjort i høst for å måle folks inntrykk av tjenestene før pakkeforløp innføres innen psykisk helse og rus. Blant annet svarer 78 prosent at de «ikke i det hele tatt», «i liten grad» eller «i noen grad» føler seg trygg på at de ville fått den beste behandlingen som er tilgjengelig. 85 prosent var «helt uenig», «ganske uenig» eller «både og» i påstanden om at helsetjenestene er tilgjengelige når pasientene har behov for det.
15 prosent, eller 170 personer, svarte at de selv hadde hatt kontakt med helsetjenesten i forbindelse med psykiske plager. Nesten halvparten, 571 personer, svarte at noen som stod de nær hadde hatt slik kontakt med helsetjenesten. Kun én prosent hadde hatt kontakt med helsetjenesten i forbindelse med rusproblemer, mens omlag hver femte hadde noen som stod dem nær som hadde hatt kontakt med helsetjenesten i forbindelse med rusproblemer.
Det skal måles på nytt senere.
-Det som blir interessant er om det skjer noen endringer etter at pakkeforløp er kommet i gang, sier Hestad Iversen.
-Det er særlig grad av tilgjengelighet, og om helsetjenestene legger til rette for god livskvalitet for pasienter og pårørende, som det svares negativt på i denne undersøkelsen. Dette er sider ved behandlingen jeg mener pakkeforløpene har som mål å bidra til bedring innenfor, sier NAPHA-leder Ellen Hoxmark.
Hun viser også til at det samtidig med at pakkeforløpene lanseres i spesialisthelsetjenesten, skjer en sakte oppbygging av tjenestene til mennesker med psykisk helse- og rusutfordringer i kommunene.
-I en senere undersøkelse ville det være interessant å se på om det er ulike erfaringer og forventninger til tilbudet i kommunen og i spesialisthelsetjenesten, mener Hoxmark.
Se flere hovedfunn fra undersøkelsen på Folkehelseinstituttets nettside.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?