-Hva vi angrer på ved dødsleiet, og ferieforventninger, er blant favorittemaene, sier psykolog Ann Birgithe Solheim Eikhom etter ti radiosendinger om psykisk helse.
STORE BARN, STORE UTFORDRINGER: Utfordringer med å være storbarnsforeldre har vært tema i de siste sendingene hos NRK Sørlandets Eirik Damsgaard (t.v.) og psykolog Ann Birgithe Solheim Eikhom. FOTO: Børge Røssaak Nilsen/Kristiansand kommune
STORE BARN, STORE UTFORDRINGER: Utfordringer med å være storbarnsforeldre har vært tema i de siste sendingene hos NRK Sørlandets Eirik Damsgaard (t.v.) og psykolog Ann Birgithe Solheim Eikhom. FOTO: Børge Røssaak Nilsen/Kristiansand kommune
Siden nyttår har Eikhom sammen med NRK Sørlandets Eirik Damsgaard pratet med og til rundt 50 000 lyttere hver gang om ulike temaer innen psykisk helse.
-Det er spennende å vite at ordene kommer ut i andres hjem og bil, uten at vi aner hvem mottakeren er, sier Eikhom, som til daglig jobber i Rask psykisk helsehjelp Kristiansand.
To sendinger gjenstår av det som hittil er avtalt, og det kan bli mer.
-Nå skal vi gjøre ferdig serien om problemstillinger for «storbarnsforeldre», så tar vi en tenkerunde etterpå. Ingenting er spikret, men det har jo gitt mersmak, sier NRK-journalist og programleder Eirik Damsgaard.
De to har guidet lytterne gjennom temaer som angst, egenverdi og prestasjoner, ensomhet, kroppspress, gaming og utfordringer knyttet til å være foreldre til tenåringer.
-Jeg synes det har vært spennende å få mulighet til å formidle kunnskap og tips om psykisk helse ut til folket. Jeg møter stadig folk som har hørt det på radio, og som synes det er bra tema det snakkes om. Noen forteller at foreldrene har hørt på og syntes det var bra. Så det har bare vært positive tilbakemeldinger, sier Eikhom.
På åtte minutter tar de opp store spørsmål.
-Det er en måte å formidle på som tvinger en til å være kort og konsis. Så kanskje rekkevidden og forsøket på å nå folk der de er, uten at de trenger å oppsøke hjelp, er det som er unikt med dette, mener hun.
-Det gøyeste vi hører er at «jeg ble sittende i bilen for å høre ferdig innslaget», synes Eirik Damsgaard.
Damsgaard roser Eikhom for at hun som psykolog og fagperson tør å være med på radio.
-Minuttene løper veldig fort på radio, og det er utfordrende å si noe konkret, håndfast og forståelig, på kort tid og med faglig integritet. Jeg veldig fan av fagpersoner som ikke er redde for å mene noe eller bidra, selv om intervjuet fra tid til annen må ut i en slags randsone for faget. For vi er ikke på psykologkongress, vi lager radio for folk flest på morgenkvisten, understreker han.
Nå gjenstår to innslag til i august, så vil tiden vise om det blir mer. Hør alle innslagene som har vært så langt.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?