WAPR inviterer nå personer med brukererfaring, pårørende, fagpersoner, forskere og andre til å skrive en kort historie ut fra den situasjonen de er i, i koronakrisen.
SOLIDARITET OG ERFARINGSDELING PÅ KRYSS OG TVERS: Marit Borg er professor i psykisk helsearbeid ved universitetet i Sørøst-Norge og redaktør for WAPR Bulletin. -Nyhetsbrevet er viktig for å styrke internasjonal solidaritet og fellesskap på fagfeltet, sier hun. (FOTO: Privat).
SOLIDARITET OG ERFARINGSDELING PÅ KRYSS OG TVERS: Marit Borg er professor i psykisk helsearbeid ved universitetet i Sørøst-Norge og redaktør for WAPR Bulletin. -Nyhetsbrevet er viktig for å styrke internasjonal solidaritet og fellesskap på fagfeltet, sier hun. (FOTO: Privat).
Tre nordmenn beskriver hvordan de opplever koronakrisen i et nylig utgitt nyhetsbrev fra WAPR (World Association for Psychosocial Rehabilitation). I tillegg er det bidrag fra Australia, USA, Spania, Tyskland, Italia Taiwan og Israel.
Marit Borg håper nå at enda flere norske bidragsytere vil fortelle sine historier til WAPR-redaksjonen.
-Det er viktig å dele erfaringer. Vi kan lære av og inspirere hverandre, vise raushet og solidaritet. Og dessuten minne hverandre om betydningen av vennlighet og gode relasjoner på kryss og tvers, blant alle folk og nasjoner.
Nyhetsbrevet er en nyskaping i forbindelse med koronakrisen. Det første nyhetsbrevet består av en samling erfaringer som er sendt til redaksjonen, fra WAPR-medlemmer, deres kolleger og venner.
Tema er blant annet: Hvordan håndterer mennesker med psykiske plager den nye hverdagen? Hva har de funnet fram til av meningsfulle og nyttige saker å gjøre? Hva er mest krevende? Hva blir de tilbudt av tjenester, og hvordan? Hvordan har familier det? Og hvordan påvirker denne erfaringen oss som samfunn?
Borg påpeker at man gjennom kontakt med kolleger internasjonalt kan få tips om hvordan en kan møte og håndtere ulike problemstillinger, og om nettbaserte tilbud og linker.
-Man får kjennskap til ulike nasjonale retningslinjer og praksiser. Vi tenker det er viktig at det menneskelige så vel som det faglige kommer fram.
-Å dele historier og erfaringer som mennesker, og i forhold til de ulike roller og oppgaver vi har, kan være en måte å gjøre dette på, sier Borg.
Mange som har lest nyhetsbrevet har kommentert på hvor mye man har felles, i situasjonen som er rundt om i verden.
-Det å bli satt i karantene i sitt hjem, skulle jobbe hjemmefra, få hjelp hjemme, være hjemme alene, oppleve de stengte samfunn. Alt dette er felles erfaringer nå, forteller Borg.
-Så skal vi jo huske på at det er enorme forskjeller i og mellom ulike land. Det er stor ulikhet innen økonomi og i tilgang til varer og tjenester. I mange land er det politisk uro, undertrykkelse av befolkningsgrupper, og ifølge FN er det mer en 70 millioner mennesker på flukt i verden.
-Noen har ikke noe hjem å gå i karantene i. Mange mister sin jobb og lever i fattigdom over mange år. I en rekke land sier innbyggere: Vi dør ikke av korona i min familie – vi dør av sult og fattigdom. I Norge er vi privilegerte, slår Borg fast.
-Samtidig er det nå mange som er i fortvilte situasjoner nettopp på grunn av jobben som forsvant og økonomien som er blitt så mye vanskeligere. De som har det vanskelig fra før har fått det langt verre.
Hun understreker at kontakt med kolleger på fagfeltet er viktig, kanskje særlig i krisetider.
-Vi kan lære av og inspirere hverandre. Vi kan vise raushet og solidaritet og minne hverandre om betydningen av vennlighet og gode relasjoner på kryss og tvers blant alle folk og nasjoner.
WAPR kan bidra med en ramme og struktur for å dele erfaringer og knytte bånd, som tidligere beskrevet. Nyhetsbrev fra WAPR vil sendes ut så ofte som man får inn stoff.
-Vi publiserer kanskje rundt en gang i måneden. Det er å finne på wapr.org. Og vi er veldig interessert i flere historier fra Norge. Om noen vil ha litt hjelp med engelsken, send til meg: marit.borg@usn.no
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?