-Jeg ble så glad for å komme meg ut på tur og få snakke med en som jeg er trygg på, sier første deltaker i nytt tilbud for pårørende innen rus og psykisk helse.
LUFTIG PRAT: Rita Rødseth ved Lærings- og mestringssenteret ved Korus Midt i Trondheim tilbyr gåtur og samtaler med pårørende. -Vi tenker at vi må være på, gi tilbud til folk og ta dem med oss, sier hun. FOTO: Privat
LUFTIG PRAT: Rita Rødseth ved Lærings- og mestringssenteret ved Korus Midt i Trondheim tilbyr gåtur og samtaler med pårørende. -Vi tenker at vi må være på, gi tilbud til folk og ta dem med oss, sier hun. FOTO: Privat
Napha.no møter henne rett etter hennes andre gåtur sammen med sin faste samtalepartner Rita Rødseth, som jobber ved Lærings- og mestringssenteret ved Korus Midt i Trondheim.
-De har vært min støtte og medisin de siste to årene. Når det ble korona ble jeg usikker. Jeg liker å gå tur, og får samtidig fortsette å lufte ting jeg lurer på med Rita, sier damen som var den første til å benytte det nye tilbudet.
Hun vektlegger det at tjenesten tar seg god tid til å møte henne, og er tilgjengelige når hun trenger det.
-Rita kom til meg halv ett. Vi var ute i to timer, gikk lang tur og satte oss en halvtime i sola. Det er så avslappende, det er kjempeviktig. Jeg har mye mer igjen for at jeg går til dem enn en psykolog en time i uka. Jeg kan ringe når jeg vil, vi kan avtale når jeg vil, sier hun.
Hun sier hun er kommet ganske langt med det å være pårørende, men at det gjør godt å få snakket med sin faste kontakt Rita Rødseth.
-Hun gir meg gode råd, og feedback på om det jeg gjør i vanskelige situasjoner er rett, sier hun.
Seksjonsleder Dolores Didovic Brox forteller at de ble overrasket over at de drøyt 200 pårørende de er i kontakt med sluttet å ta kontakt da koronakrisen inntraff.
-Vi hørte ingen ting fra folk, selv om vi var på tilbudssiden. Vi tenkte det var et sjokk for hele befolkningen, en krisetilstand. Så løsnet det etter et par uker, da vi fikk masse henvendelser på telefon, sier Brox.
Hun og kollegaen Rita Rødseth har gode erfaringer med å gå turer sammen når de skal planlegge.
-Vi tenkte at nå sitter mange pårørende mye inne som alle andre, og blir litt alene med tankene og utfordringene sine. Vi kan ikke tilby gruppesamlinger fysisk slik vi pleier. Det å bevege seg ute er bra for den psykiske helsen, så vi bestemte oss for å være på tilbudssiden og opprette denne muligheten, sier Brox.
Rita Rødseth forteller at de om noen dager skal ha et Skype-møte med flere pårørende innen psykisk helse og rus.
-Da skal vi gjøre tilbudet om å gå tur og snakke mer kjent, sier Rødseth.
Både Brox og Rødseth mener det er viktig nå at psykisk helse- og rustjenestene er offensive og på tilbudssiden.
-Vi tenker at vi må være på, gi tilbud til folk og ta dem med oss. Kanskje folk som trenger oppfølging har tenkt at de må skjerpe seg på grunn av korona. Vi må vise at vi er her for dem, og at de bare må bruke oss, sier Rødseth.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?