Får 2 millioner til å gjøre psykisk helse- og rustjenester mer brukertilpasset

Får 2 millioner til å gjøre psykisk helse- og rustjenester mer brukertilpasset

Publisert: 17. juni 2020

-Vi vil undersøke hva brukerne vil ha mer og mindre av, og eksperimentere ut fra dette, sier prosjektleder Trude Senneseth ved Øyane DPS.

Trude Senneseth

TENKER NYTT: -Vi gleder oss til å få designere på laget som kan utvide og utfordre fagfolk og systemer sin forståelse av hva som er viktig for pasient og pårørende, sier psykologspesialist og prosjektleder Trude Senneseth.  FOTO: Privat

TENKER NYTT: -Vi gleder oss t...

-I dag er vi mange organisasjoner som har forskjellige beslutningssystemer og kulturer, og samarbeid kan være krevende. Det som forener oss er at pasientene er de samme, og vår jobb er å gi gode tjenester som er tilpasset deres behov, sier Senneseth.

-Knakende spennende folk

Det er Øyane DPS, NAV Vest, og kommunene Askøy og Øygarden utenfor Bergen som har fått to millioner til et samskapingsprosjekt. Pengene gis via Stimulab, som jobber med prosjekter som skal stimulere til offentlig innovasjon fra brukernes perspektiv.

-Tjenestedesignere skal leies inn, og det er knakende spennende folk fra kultursektoren og andre områder. De har et opplevelsesperspektiv på tjenestene, som gir andre innfallsvinkler enn oss som er vant til å se verden med fagbrillene på, sier hun.

Slutt på byråkratiske avslagsbrev?

Forskjellig regelverk og lite kjennskap til hverandre gir utfordringer med å koordinere innsatsen mellom ulike samarbeidspartnere, og hemmer etter hennes mening kvaliteten på tilbudet pasientene får i dag, og byråkratisk kommunikasjon gir avmaktsfølelse.

-Vi sender for eksempel ut lange avslagsbrev brev med juristspråk. Brukerne kan oppleve at de ikke er verdifulle når de får et langt brev, som er vanskelig å forstå, og som handler om at de ikke har krav på ditt og datt. Det er jo meningsløst at det skal oppleves ubehagelig å søke psykisk helsehjelp, og slike ting ønsker vi å gjøre noe med i dette prosjektet, sier Senneseth.

Et annet eksempel er byråkrati eller annet som gir unødvendig lang ventetid, og som kan kuttes bort.

Trippeldiamant

Metoden som skal brukes for å avdekke og gjøre noe med brukernes behov kalles trippeldiamanten.

-Metoden går ut på å først undersøke bredt hva brukerne opplever som vondt og vanskelig, og hva de opplever som god hjelp. Så velger man ut noe  av dette og eksperimenterer med, for det er ikke gitt at en god idé fungerer i praksis. Vi vil ha konkrete resultater, og se hva som faktisk fungerer og gir brukerne en opplevelse av at de får bedre hjelp, understreker hun.

-Utfordrer oss

Blant måtene man jobber på er samtaler, workshops og dialoger med brukerne.

-Vi gleder oss til å få designere på laget som kan utvide og utfordre fagfolk og systemer sin forståelse av hva som er viktig for pasient og pårørende, og hjelpe oss med å skape nødvendige endringer i mellomrommet mellom våre fire viktige organisasjoner, sier hun.   

Tror på store forbedringer

Prosjektet varer i 1-2 år, og dersom det lykkes ser hun for seg store forbedringer av psykisk helse- og rustjenestene.

-Dersom vi lykkes med dette prosjektet får vi endringer som er basert på det våre pasienter og pårørende trenger og ønsker seg, og helsetjenestenene blir oversiktlige og forutsigbare både i kommunene, og mellom spesialisthelsetjeneste og kommuner. Vi ønsker at pasienter, pårørende og ansatte i de ulike organisasjonene skal oppleve at det blir en klar bedring i tilbudet, sier hun.

Mer om

Nyheter Brukermedvirkning Brukerorientering

Les også

Publisert: 22/9/2015

Ikke mot medisiner – men må ha alternativer

Publisert: 31/10/2019

Stor FIT-økning i nord

Publisert: 02/2/2012

Veileder for å slutte med psykofarmaka.

Publisert: 12/11/2010

Brukermedvirkning i kommunalt psykisk helsearbeid

Publisert: 29/3/2012

Respekt undervurdert i brukermedvirkning

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss