FACT tar sats i Finnmark

FACT tar sats i Finnmark

FACT / Publisert: 14. september 2020.   Endret: 03. januar 2024

Koronatid og lange avstander til tross, Sofie Bjørnå forteller om optimisme rundt FACT i Finnmark.

sofie bjørnå

GÅR FOR DIGITAL LØSNING: - Spesialisthelsetjenesten kan ikke møte pasientene tre ganger i uka når reisevei er åtte timer tur retur. Man kan øke kompetanse og trygge ansatte ute i kommunene gjennom et digitalt team, slik at de i stor grad kan dra ut til pasientene selv, men samtidig ha spesialisthelsetjenesten med seg «i lomma», sier Sofie Bjørnå, prosjektleder i FACT Finnmark. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)

GÅR FOR DIGITAL L&...

Ideen til prosjektet begynte i 2018, med at klinikk Alta i Finnmarkssykehuset HF (tidligere Klinikk psykisk helsevern og rus), var på en konferanse om ACT/FACT modellen. 

-Tanken har vært der før, men på grunn av krav til befolkningstetthet og pasientgrunnlag har det ikke vært mulig for Finnmark å opprette slike team. Nå er det åpnet mer for lokale tilpassinger, slik at FACT er blitt aktuelt også her nord, forteller prosjektleder Sofie Bjørnå.

Koronaen satte det på vent

Prosjektet er i en utredningsfase for å se på hvilke muligheter det er for å kunne etablere digitale FACT team i Finnmark og for samisk befolkning i Norge.   

-Prosjektet hadde oppstart 1. oktober i 2019, da var vi to prosjektledere. Jeg er ansatt i Klinikk Alta og har ansvar for utredning av Øst- og Vest- Finnmark, mens Sámi Klinihkka i Karasjok har prosjektleder som har ansvar for utredning i Midt-Finnmark og for samisk befolkning, forteller Bjørnå.

Prosjektet var godt i gang i begynnelsen av 2020, men så kom koronaen.  

Vet ikke helt hvordan koronaen har virket inn 

- Alt ble satt litt på vent mens vi lærte oss å håndtere pandemien, men arbeidet rundt prosjektet har fortsatt ved siden av, selv om det ikke ble helt som tenkt. Vi hadde invitert alle deltakerne til en kick-off i Karasjok i begynnelsen av april, men på grunn av pandemien ble alt avlyst.  

-Nå som utredningsarbeidet tas opp igjen, er det viktig å etablere kontakten med kommunene og få opp dialogen. Vi vet ikke hvordan korona har virket inn i på de ulike stedene, men satser på at alle er klare til å ta fatt på prosjektarbeid igjen, sier Bjørnå.

De fleste som jobber oppsøkende vil være ansatte i kommunene 

At det må tilpasses lokalt, for å fungere, er helt klart.  

-Normalt kreves det en populasjon på 60.000 i en by for at et FACT team skal opprettes, mens det i hele Finnmark bor rundt 75.000 mennesker. Vi har mange små kommuner, så at det må tilpasses lokale forhold om det skal fungere er helt klart, sier Bjørnå.

-Her er det lange avstander, en enkelt reise kan ta opptil fire timer hver vei. 

Fire team

Planen er nå at det opprettes fire digitale FACT team i regionen. To i Vest-Finnmark, ett i Øst-Finnmark og ett i Midt-Finnmark og for samisk befolkning i Norge.

-Spesialistene vil være ansatt i Finnmarkssykehuset, mens majoriteten av den oppsøkende delen vil være ansatte som jobber i kommunene, sier Bjørnå.  

Store muligheter digitalt 

Hun slår fast at det mest brukte digitale verktøyet i Finnmarkssykehuset i dag er Skype 4 business. 

-Vi ser at den teknologiske utviklingen de siste årene og den økte aksepten i befolkningen for bruk av videosamtaler, gir nye muligheter til å gjøre kompetanse tilgjengelig der folk bor og helsepersonell skal yte helsetjenester.  

 -Erfaringer i Sør-Norge med bruken av Skype for Business i FACT team inspirerer oss til å utrede digitale FACT team i Finnmark. 

-Tanken er at teamet samles hver morgen til tavlemøter, men noen over Skype. Dette vil gi teamet tilgang på spesialistene hver dag, samtidig som at når ansatte skal oppsøke brukere, kan de ha med seg spesialisthelsetjenesten “i lomma”.  

Møtte alle ordførere og rådmenn 

Før koronaen kom møtte Bjørnå ordførerne og rådmennene i alle kommunene, og inviterte dem til å bli med i FACT. 

- Både kommunene og spesialisthelsetjenesten er veldig positive til FACT. Det er en felles forståelse av at et slikt team vil kunne forbedre arbeidshverdagen for ansatte, samt gi et bedre og mer helhetlig tilbud til denne gruppen av pasienter, sier Bjørnå.  

Inspireres av ny evalueringsrapport

Hun inspireres av den nye evalueringsrapporten for FACT team i Norge, som ble publisert i april i år. 

-Evalueringsrapporten viser at FACT gir positive resultater andre steder, så her er det bare å brette opp ermene og få det til i Finnmark også. 

Men teamene er ikke klare enda, og ingen pasienter er tatt inn.  

-Først må utredningsdelen av prosjektet gjøres, så kanskje har vi et team på plass i 2021. 

Mulig å få til

-Det er spennende å få være med på å skape nye ting, spesielt når det kan bety en bedre hverdag for andre, men også spesielt fordi det er i Finnmark, sier Bjørnå.  

-Vi ønsker at dette skal bli et tilbud i hele Finnmark, og slik jeg ser det bør det være mulig å få til når alle involverte parter er positiv, og behovet faktisk er der.  

 

Mer om

Act- og fact-team Samhandling Evalueringer Oppsøkende team Finnmark

Les også

Publisert: 07/11/2019

-Nettverk er viktig for å komme i gang med FACT

Publisert: 19/12/2011

Evaluering av ACT-teamet i Moss

Publisert: 20/11/2012

Færre innleggelser med ACT-team

Publisert: 22/7/2013

FACT - Manual for Fleksibelt ACT 2013

Publisert: 19/11/2015

C-Flex i Bærum utvikler praksis

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss