Nå kan kommuner og helseforetak søke om tilskudd til ACT- og FACT-team. Fristen er 12. mars.
ACT- og FACT-team: Bedre samhandling er myndighetenes overordnede mål med teamene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
ACT- og FACT-team: Bedre samhandling er myndighetenes overordnede mål med teamene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Tilskuddet til ACT- og FACT-team gis av Helsedirektoratet og vedtaket avgjøres av Statsforvalteren. Tilskuddet kan benyttes til drift, opplæring av teamansatte, evaluering og annen implementerings-støtte. Ett team kan søke om tilskudd til delfinansiering av inntil ti stillinger i fire år. I tillegg kan nyopprettede team søke om 600 000 kroner til arbeid med forprosjekt i ett år.
Alle som skal ha tilskudd må søke hvert år.
På forespørsel fra NAPHA har Sita Grepp, seniorrådgiver i Statsforvalteren i Nordland, disse to rådene til dere som skal søke om tilskuddet i år.
– For det første er det viktig å gjøre seg flid med tanke på samarbeidet som skal beskrives i søknaden mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Det første året, med støtte til forprosjekt, blir gjerne brukt til å få samarbeidet og samarbeidsavtalene i havn, men etter dette er det viktig at samarbeidet prioriteres og beskrives godt i søknaden, sier Sita Grepp.
Det andre rådet fra statsforvalteren er at søknadene må være godt forankret i ledelsen og at ledelsen må forstå hva de går inn i.
– Det kan bli politiske skifter i kommuner, og derunder nye kommunalsjefer og prioriteringer. Det er derfor viktig at kommuner etablerer FACT på en god måte og gjør det «lekkert» for lederne slik at modellen kan opprettholdes også gjennom slike potensielle endringer i kommunen, forteller hun.
Det finnes i dag rundt 70 ACT- og FACT-team i Norge. Fra myndighetenes side er bedre samhandling mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten det overordnede målet med teamene.
Søk om tilskuddet via Helsedirektoratet.no. Fristen er 12. mars.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?