Deltakerhistorier viktige for å nå ut

Deltakerhistorier viktige for å nå ut

Praksiseksempel / Publisert: 08. oktober 2021.   Endret: 03. januar 2024

Medieomtale har vært en nøkkel for å nå ut til befolkningen for Rask psykisk helsehjelp i Bergen. Spesielt har Harald Victor Hoves åpenhet gjort at mange menn har tatt kontakt.

Harald Victor Hove, leder av Høyres bystyregruppe i Bergen i samtale med Anita Paasche i RPH Bergen under markering av Verdensdagen 6.10.2021

SAMTALE: Harald Victor Hove, leder av Høyres bystyregruppe i Bergen, i samtale med Anita Paasche i Rask psykisk helsehjelp Bergen under markering av Verdensdagen for psykisk helse. (Alle foto: Terje Petter Leiros / NAPHA)

SAMTALE: Harald Victor Hove, ...

Et av innslagene på markeringen av Verdensdagen i Nygårdsparken onsdag 6. oktober, var en halvtimes samtale mellom Anita Paasche i Rask psykisk helsehjelp (RPH) Bergen og Harald Victor Hove, leder av Høyres bystyregruppe i Bergen.

Hove har vært åpen om depresjonen han møtte i pandemien – både i sosiale og tradisjonelle medier. I et intervju med NAPHA fra april i år fortalte han mer om historien sin og hvordan han ble møtt av RPH.

– Gjelder å være synlig

Samme dag som Rask psykisk helsehjelp og Frisklivssentralen i Bergen markerte Verdensdagen for psykisk helse, var Hove portrettert i Bergens Tidende. Der fortalte han på nytt historien sin.

Dette førte til et rush av henvendelser:

– Vi merket det i innboksen i dag tidlig, forteller Sara Lennstrøm i RPH Bergen.

Hun sier dette illustrerer at behovet er der, og at det gjelder å være synlig nok.

– Er det et problem å nå ut med at dere eksisterer?

– Vi merker det når vi er profilert i media, de gangene vi har vært omtalt i lokalavisene, svarer Lennstrøms kollega Torstein Soldal.

– Det er viktig med deltakerhistoriene, utdyper han.

Raskt å komme i gang

En av de som tok kontakt med RPH Bergen etter å ha lest Hoves innlegg og et påfølgende portrettintervju i Bergensavisen, var Stein Houge. Han opplever møtet med RPH som lærerikt, og forteller at det var fort gjort å komme i gang:

– Jeg sendte en melding samme dag, og to dager senere var jeg meldt opp på kurs i kognitiv terapi, forteller han.

Etter å ha sett oppslaget med Hove i BT, tok Houge turen til Nygårdsparken for å delta på verdensdagsmarkeringa. Her traff han gamle kjente og slo av en prat med Sara Lennstrøm, som var en av kursholderne han møtte i RPH.

Sara Lennstrøm i Rask psykisk helsehjelp Bergen, og Stein Houge som har deltatt på kurs i regi av RPH

KURS: Svein Houge deltok på kurs i kognitiv terapi i regi av Rask psykisk helsehjelp Bergen. Sara Lennstrøm var en av kursholderne.

– Burde være for alle

I kurset lærte Houge seg verktøy for å bli mer kritisk til måten man automatisk tolker ting som skjer og ting andre mennesker gjør eller sier.

– Det handler om å ikke bli påvirket av noe man tolker negativt, men å se andre tolkningsmuligheter, forklarer Houge.

– Hva synes du om kurset du fikk i Rask psykisk helsehjelp?

– Det var kjempebra og det burde være et tilbud til alle, konstaterer Houge.

Nytt tilbud i tre bydeler

Rask psykisk helsehjelp i Bergen er så langt et tilbud i bydelene Arna, Bergenhus og Årstad. Siden tilbudet startet opp i januar i år har de mottatt ca. 520 henvendelser, forteller enhetsleder Berit Kleppe.

Rundt en tredel av disse har blitt avvist – enten fordi de bor i en bydel der tilbudet så langt ikke er etablert, eller fordi de som henvender seg har hatt en problematikk som krever en mer intensiv oppfølging enn det RPH er ment å tilby.

Kleppe forteller at det gikk fortere å komme i gang med tilbudet enn de fleste hadde trodd, og anslår at antallet henvendelser kunne vært tredoblet dersom tilbudet var implementert i hele byen.

Torstein Soldal i Rask psykisk helsehjelp Bergen

FORTELLER: Torstein Soldal, miljøterapeut og tverrfaglig spesialist i Rask psykisk helsehjelp Bergen forteller om oppstarten av tilbudet.

Stort behov under pandemien

Et nytt lavterskeltilbud under en pandemi har vært et kjærkomment tilbud for mange. Torstein Soldal forteller om et stort behov:

– Noen av henvendelsene til oss er folk som først har vært henvist til DPS, men ikke har kommet inn fordi de ikke har «akutte nok» behov, sier han.

Soldal trekker fram Kjøs-rapporten, som konkluderte med at pandemien har ført til mest psykisk uhelse blant de som slet fra før.

– Selv om det ikke nødvendigvis er flere som trenger hjelp, kan det være at de som sliter fra før trenger mer hjelp, forklarer han.

Dette fører til økt ventetid for mindre akutte henvendelser, noe som igjen fører til økt behov for – og økning i antall henvendelser til – tjenester som Rask psykisk helsehjelp.

Menns psykiske helse

Et sidetema for arrangementet i Nygårdsparken var menns psykiske helse. Da NAPHA snakket med Harald Victor Hove i april, fortalte han om hvordan han opplevde det å bli møtt av en mann da han hadde den første kartleggingssamtalen hos Rask psykisk helsehjelp:

– For meg var det godt. Kanskje høres det vel «50-talls» ut at jeg sier det var av betydning å snakke med en mann, men når du kjenner deg så sårbar som jeg gjorde, betydde det noe der og da. Han «leide» meg inn i kurset, sa Hove da.

Daniel Nordås, verdensmester i profesjonell kickboksing på markering av Verdensdagen i Bergen, 6.10.2021

ADRESSERTE MENN: I et av innleggene på verdensdagsmarkeringa, fortalte verdensmester i kickboksing Daniel Nordås sin historie. Han kom med en klar oppfordring til menn om å tørre å snakke om følelsene sine.

Gjenspeile befolkningen

Torstein Soldal var mannen som tok imot Hove. Han er tverrfaglig spesialist og miljøterapeut i RPH Bergen, og er også eneste mann i teamet på åtte medarbeidere. Han forteller at det var tilfeldig at det var han som møtte Hove.

At Hove har gjort et poeng av å bli mottatt av en mann, har ført til refleksjon hos Soldal og i resten av teamet:

– Vi skal være tilgjengelige for hele befolkningen, og da bør befolkningen gjerne til en viss grad gjenspeiles i teamet, sier han.

Han forteller videre at utfordringene like gjerne kan gå «andre» veien; for eksempel at noen kvinner fra minoritetsgrupper kan føle at det er vanskelig å skulle snakke med menn.

Soldal ser ingen grunn til ikke å være fleksibel i møte med tjenestemottakerne, så lenge det er praktisk mulig:

– Hvis noen synes det er lettere å snakke med en mann, hvorfor skal vi ikke tilby det?

Faksimile: Forside i Bergens Tidende 6.10.2021
Temaside

Mer om

Praksiseksempler Rask psykisk helsehjelp Verdensdagen Covid-19-situasjonen Kjønn Bergen Vestland

Les også

Publisert: 08/10/2021

Skaper samhandling gjennom Verdensdagen

Publisert: 28/4/2022

Tilbyr informasjonsmøter og støttesamtaler til flyktninger i mottak

Publisert: 20/2/2014

En meningsfylt hverdag gir god psykisk helse

Publisert: 29/5/2015

BrukerPlan i Bergen kommune

Publisert: 30/10/2014

Medarbeider med brukererfaring - en hverdag som verdsatt og viktig

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss