Lover opptrappingsplan for psykisk helse med hovedvekt på kommunale tjenester

Lover opptrappingsplan for psykisk helse med hovedvekt på kommunale tjenester

Nyhet / Publisert: 13. oktober 2021.   Endret: 13. oktober 2021

Med ny regjering kommer det nye føringer også for psykisk helsearbeid. En ny opptrappingsplan og endringer i pakkeforløpene er blant hovedpunktene.

Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum under framleggingen av Hurdalsplattformen, 13.10.2021

STATSRÅDER: Påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre og påtroppende statsråd Trygve Slagsvold Vedum presenterte sin politiske plattform for de neste fire årene under en pressekonferanse ved Hurdalssjøen onsdag 13. oktober. (Skjermdump: Arbeiderpartiets livestream)

STATSRÅDER: Påtro...

I Hurdalsplattformen skriver Arbeiderpartiet og Senterpartiet at den nye regjeringen vil «lage en ny opptrappingsplan for psykisk helse, med øremerkede midler, og hovedvekt på kommunale tjenester.» Videre presiseres det at denne opptrappingen må sikre økt kapasitet i spesialisthelsetjenesten og hindre nedbygging av sengeplasser. Barne- og ungdomspsykiatrien og distriktpsykiatriske sentre skal også satses særskilt på.

– Jeg er spent på hva en slik ny opptrappingsplan vil innebære: Jeg håper dette betyr en satsing på lokalbaserte tjenester, særlig med tanke på det som sies om kommunale lavterskeltilbud, sier leder Ellen Hoxmark i NAPHA.

Det første tiltakspunktet i psykisk helse-kapittelet i plattformen indikerer at kommunale lavterskeltilbud vil være et prioritert område for Støre-regjeringen. Der står det at regjeringen vil «bevilge penger til lavterskel psykisk helsehjelp, slik at kommuner kan gi slik hjelp uten krav om henvisning.»

Vil erstatte pakkeforløp

Det ligger an til flere forandringer i psykisk helsevern som også vil få innvirkning på hverdagen i de kommunale tjenestetilbudene. Blant annet vil regjeringen sikre at pasienter med langvarige psykiske- og/eller rusproblemer «rett til en koordinator som skal sørge for nødvendig oppfølging og samordning av tjenestetilbudet.»

En annen endring er at regjeringen vil gå inn for «erstatte pakkeløsninger i psykisk helsevern med løsninger som er mer tilpasset brukergruppen, basert på tillit til fagpersonenes vurderinger.»

– Jeg håper den nye regjeringen tar innover seg at dette er et arbeid i utvikling, og at det tar tid å se resultatene av en slik omlegging, sier leder Ellen Hoxmark i NAPHA.

– Se pakkeforløpene i sammenheng

Hoxmark er opptatt av samhandlingseffektene og brukerdimensjonen i pakkeforløpene:

– NAPHA har jobbet med å tydeliggjøre de kommunale tjenestenes rolle i pakkeforløpene. Vi ser at det er nyttig når kommunen og spesialisthelsetjenesten jobber sammen for å gjøre pakkeforløpet til brukerens forløp, der tjenestene er støttefunksjon for brukerens egen bedringsprosess.

Dette gjør at man bør se på alternativer til å starte helt på nytt:

– En viktig kritikk til pakkeforløpene er at de øker byråkratiet. Det kan man gjøre noe med uten å skrote pakkeforløpene. Det er viktig å se pakkeforløpene i sammenheng med opprettelsen av helsefellesskapene, og det arbeidet som nå gjøres for å bedre samhandlingen i feltet, utdyper hun.

Reform også på rusfeltet

På rusfeltet melder den nye regjeringen at de vil gjennomføre en forebyggings- og behandlingsreform. Denne skal «styrke kommunenes forebyggende tilbud og et integrert ettervern».

Regjeringen vil gå mot en generell avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotiske stoffer, men vil utrede endringer i lovverket som sikrer at rusavhengige møtes med «god helsehjelp og oppfølging istedenfor straffereaksjoner».

Gjennomføring i praksis

Hurdalsplattformen er det Arbeiderpartiet og Senterpartiet har blitt enige om i regjeringsforhandlingene, og vil legge grunnlaget for hvordan landet skal styres de neste fire årene. Da den nye regjeringen blir en mindretallsregjering, vil den måtte søke støtte hos opposisjonspartier for å få gjennomført sin politikk.

Arendalsuka tidligere i år indikerte flere partier at de var for en kvalitetsreform innen psykisk helse. Mange av partiene hadde også i valgkampen fokus på psykisk helse, spesielt i lys av pandemien. Alt burde altså ligge til rette for at regjeringen kan realisere målene de har lagt for psykisk helsearbeid i Hurdalsplattformen.

Ellen Hoxmark, leder i NAPHA. (Foto: Mogen / NTNU Samfunnsforskning)

Mer om

Nyheter Politikk Opptrappingsplanen Pakkeforløp

Les også

Publisert: 18/8/2021

Enige om behov for kvalitetsreform

Publisert: 03/9/2020

Samarbeid øker innovasjonsevnen i offentlig sektor

Publisert: 11/9/2020

Ny plan for å forebygge selvmord og nå nullvisjon

Publisert: 18/8/2021

Disse partiene skårer best på psykisk helsepolitikk foran Stortingsvalget 2021

Publisert: 14/10/2021

Kjerkol skal styrke satsingen på psykisk helse og rusfeltet

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss