I Brundalen i Trondheim har Charlottes Kafe blitt et hjerte i bomiljøet. Er dette frivillige tiltaket helsefremmende, tro? Og hvorfor? Full av spørsmål møtte jeg miljøarbeider Marit Solberg og flere som kan fortelle.
VIKTIG I NÆRMILJØET: Marit Solberg er ikke i tvil om at Charlottes Kafe stimulerer det frivillige engasjementet i nærmiljøet (FOTO: Heidi Westerlund).
VIKTIG I NÆRMILJØET: Marit Solberg er ikke i tvil om at Charlottes Kafe stimulerer det frivillige engasjementet i nærmiljøet (FOTO: Heidi Westerlund).
Charlottes Kafe er en kafe for nærmiljøet og en møteplass. Kafedriften er plassert i lokaler som eies av Boligstiftelsen i Trondheim i Yrkesskoleveien 20 i Brundalen. Den har åpent hver torsdag mellom klokken 11 og 14 og serverer mat til en rimelig penge. Nærmiljøtiltaket og er et samarbeid mellom:
Trondheim kommune er Europeisk Frivillighetshovedstad i 2023. Blant de frivillige tiltakene i byen, kommer mange i stand gjennom Frivillighetssentralene. Vi skal ta en tur til Brundalen og Charlottenlund litt nordøst for sentrum i Trondheim.
Jeg, som skriver denne artikkelen, er selv vokst opp i Brundalen på 1970- tallet, og i dag er jeg blant Strinda Frivilligsentral sine frivillige. Navnet på området, Charlottenlund, som er nabo med Brundalen, har gitt inspirasjon til kafenavnet Charlotte eller @cafecharlotte, som kafeens Instagramnavn er. Jeg er selv delvis ufør og jobber av og til som frivillig ved kafeen i barndomstraktene. Jeg har fått lov til å snakke med miljøarbeider Marit Solberg, daglig leder Anne Karin Nilsen ved Strinda frivilligsentral, samt Tormund Ledang Husøy og Kathrine Emilie Standahl i Boligstiftelsen Trondheim om den unike kafeens potensiale. Hva var ideen bak nærmiljøtiltaket nordøst i Trondheim kommune? På vegne av leserne mine er jeg full av spørsmål.
I nærmiljøtiltak, som Charlottes Kafe, er man ikke så opptatt av at man er et tiltak for noe, men:
– Alle har en psykisk helse og den kan være dårlig eller god. Frivilligheten er en del av hjelpeapparatet, som kan hjelpe med det, mener Marit Solberg.
Men, hva er det i slike tiltak som bidrar positivt til den psykiske helsen?
– Det handler om engasjement, støtte og hjelp og trygghet for alle, forklarer hun, og legger til: men, det er klart , innenfor frivilligheten møter vi mange i sårbare faser.
– I frivilligheten er det stor takhøyde for psykisk helseproblemer, som det er for alle funksjonsnedsettelser. På et vis kan du si at vi skaper mening i livet til folk med det vi gjør. I motsetning til hjelpeapparatet, ser vi ikke funksjonsnedsettelsen, men hele mennesket! sier Marit.
Tiltaket kan virke som en vei tilbake i arbeid, mener Marit, og forteller litt mer om seg selv:
– Jeg har selv benyttet meg av frivilligheten for å kunne gå over fra uføretrygd til jobb som miljøarbeider på blant annet Charlottes Kafe. Jeg var i arbeidspraksis på Voll- Gård og fikk da tilbud om å jobbe frivillig for å rigge til kafeen. Etter en tid ble jeg ansatt som miljøarbeider.
Anne Karin Nilsen, daglig leder ved Strinda frivilligsentral, bekrefter det Marit sier:
– Jeg tror mange finner veien tilbake til betalt jobb gjennom frivilligheten, sier hun.
Forklaringen er enkel:
– Frivillig arbeid er en mulighet for folk til å finne ut gjennom ulike arbeidsoppgaver hva de vil gjøre og hva de er gode. Mange finner også ut at de har en restarbeidsevne gjennom å engasjere seg i frivillig arbeid, sier hun, som har mange års erfaring med koordinering av nettopp frivilliginnsats i Strinda.
Kathrine Emilie Standahl er nyansatt daglig leder for Boligstiftelsen i Trondheim, som huser Charlottes Kafe. Hun er også engasjert i arbeidsspørsmålet;
– Arbeid og helsefremming er viktig del av vår policy. Jeg tror at arbeidstrening grunnleggende handler om helse, tilhørighet og fellesskap. Også de som er frivillige kan være del av den tanken, mener hun.
For frivilligsentralene som er med, er kafeen et tiltak som genererer mer frivillighet, mener Anne Karin.
– Kafeen er et av tiltakene som defineres som nærmiljøtiltak av Strinda Frivillighetssentral. Mange som bor i området rekrutteres som frivillige via møteplasser som Charlottes Kafe.
For frivillighetssentralen betyr flere frivillige at de ansatte får avlastning i driften av tiltak. Dette gir plass til at de som koordinerer kan sette i gang og drive nye nærmiljøtiltak.
Slik sett er frivilligheten en gevinst både for den enkelte og for kommunen og folkehelsearbeid, mener Anne Karin.
Boligstiftelsen i Trondheim lar Charlottes kafe bruke lokalene gratis.. Det er et samarbeidsprosjekt. Slike nærmiljøtiltak blir ofte arenaer for samarbeid.
- I Strinda, som i alle frivilligsentraler, er vi opptatt av å skape møteplasser der folk er, sier Nilsen.
Hun forteller videre om historien bak samarbeidet om kafeen.
Tormund Ledang Husøy, som er nylig pensjonert leder for Boligstiftelsen, tok kontakt og ville samarbeide om forvaltning av lokalene i Yrkesskolevegen 20, som er adressen for Charlottes kafe.
Han selv sier :
– Vi kom i snakk og det ble en match mellom frivillige organisasjoner og ideelle aktører, mellom frivilligsentralene Strinda og Presthus, Boligstiftelsen og NAV, ut fra tanken om at vi må støtte opp om hverandre. Det ble undertegnet en samarbeidsavtale, og siden det har Charlottes kafe holdt åpent nesten hver torsdag.
Tilbake til Marit og kafedriften. Hvem er kafeen for, spør jeg videre:
– Det er en god miks av folk som kommer hit i åpningstiden. Noen er der for å spille kort og spill, noen er pensjonister som er på gåtur i nærområdet og noen kommer for å kjøpe seg rimelig mat, forklarer hun
Er det mange besøkende da?
– Det er alt fra 5 – 20 personer innom hver dag, og det kommer stadig nye. Maten er rimelig, men det er ikke hovedsakelig hvorfor folk kommer.
Ja, i følge Marit er det det, fordi det er et fast møtepunkt for mange.
– Alle kafeer er vel møtepunkter, men her i nærmiljøet i Brundalen møtes folk på tvers av livssituasjon. Det er en god miks i alder og status på de som kommer hit.
På Charlottes kafe kan du blant annet få vaffel til 25 kroner og rundstykker til bare 20 kroner. Er det da en form for matutdeling, siden maten er så rimelig? Spør jeg.
– Nei, matutdeling har vi ikke, men vi holder prisene på et nivå, slik at alle kan ha råd til det, svarer Marit.
Anne Karin Nilsen, sier seg enig i det:
– Det er rimelig mat og kommer til å være det fremover også. Kafeen skal ikke lønne seg, bare gå rundt. Vi skal ikke tjene penger.
Hun forklarer at Charlottes er et godt nærmiljøtiltak i Brundalen, men også meningsfylt for frivilligteamet i Strinda Frivilligsentral og forklarer hvorfor;
– Man møter alle slags folk på Kafe Charlotte. Som medarbeidere i en frivilligsentral får man oppgaver som gir frivillige livskvalitet gjennom forskjellige oppgaver.
Slike tiltak er for alle og er og skal være lavterskel. Og deltagerne og kafegjestene skal kunne komme med forslag til hva innholdet i kafetilbudet skal være.
Men er det helsefremmende? Jeg gjentar spørsmålet til Anne Karin:
– Ja, selvfølgelig er slike tiltak helsefremmende for alle. Vi tilbyr aktivitet og det å jobbe sammen for å drive tiltakene. Og det å sette seg ned med en kaffe og prate med folk kan absolutt føre til å hindre utenforskap og ensomhet, selv om vi ikke snakker så, høyt om akkurat det. Her det fokus på trivsel.
Jekken er en egen frivilligsentral under Voll Gård og er et tilbud for personer med ulike former for funksjonsnedsettelser. De som er tilknyttet Jekken får tilbud om å være med og hjelpe til på Kafe Charlotte. Men det er ikke formell arbeidstrening. Marit forklarer:
– Det er definert som en meningsfylt aktivitet for dem, men vi behandler dem som alle frivillige. Forskjellen på dem og andre frivillige er at de har funksjonsnedsettelser og er ute av jobb. Du kan enten ta hensyn til funksjonsnedsettelser og blir styrt av det – eller du kan se hele mennesket for å få til mestring og livskvalitet, mener Marit. Hun er klar på at her ser vi muligheter – ikke begrensninger!
Lokalet som huser Charlottes er et lite hjerte i virksomheten i Yrkesskoleveien 20, mener Tormund Ledang Husøy. Han er nylig pensjonert som daglig leder for Boligstiftelsen i Trondheim og var den som tok initiativ til samarbeidet om kafeen i sin tid.
Yrkesskoleveien 20 er forøvrig med i Pilot 0-24, knyttet til Tidlig innsats:
Tormund syntes det var synd at flotte lokaler i sokkelen på blokka ikke var i bruk. Lokalet huser i dag foruten Charlottes også Singer-Snella, som er en sy-bedrift for innvandrerkvinner. Det er også matutdeling der i et samarbeid med Matsentralen og Charlottenlund Menighet. Ideen bak var å få til et treffsted for beboerne og et tilbud til nærmiljøet/bydelen. Hvorfor ikke en kafe, tenkte han. Da får vi et treffsted ikke bare for beboerne, men også et tilbud for bydelen. Han roser samarbeidet:
– Charlottes er en fin match mellom frivillige organisasjoner/ideelle aktører, frivilligsentralene Strinda og Presthus og boligstiftelsen i Trondheim. Vi som jobber ideelt må støtte opp om hverandre!
Det er et fint lokale, innredet av kunstnere og Tormund m/familie selv. Hans datter står for utsmykningen i lokalene. Både han og datteren er interiørarkitekter og har samarbeidet om å få det fint i Yrkesskolevegen 20. Samarbeidsavtalen mellom dem og Strinda og Presthus sikret frivillighjelp til drift av kafeen. Selv sier han:
– Vi ville ha et levende hus! Lokalene hvor kafeen er, blir som et lite hjerte i virksomheten til Boligstiftelsen. Det holdes minikonserter og andre kulturelle arrangementer. Det er også et fast sted for beboerne å møtes. Lokalene leies også ut til private i nærmiljøet for store og små arrangementer.
Da Tormund pensjonerte seg som daglig leder i 2021 overtok Kathrine Emilie Standahl stafettpinnen . Hun forteller om hva Charlottes kafe betyr for beboerne:
– Charlottes kafe er til for beboerne – vi tenker beboermedvirkning. Det er viktig at de trives. Vi trenger treffpunkter for å vise at vi henger sammen, lokalet vi har binder oss sammen. Felleskap, ensomhet, håp drømmer. Her bor det en blanding av type mennesker. Fellesarealet er trolig bra for trivselen i bygget. Charlottekafeen som et samarbeidsprosjekt bidrar til det!
At den holder til i sentrum av Brundalen, betyr at det er et bra tilbud for de som bor i Brundalen, Charlottenlund og Jakobsli. Et nærmiljøtiltak og beboermedvirkning i praksis, sier hun om Charlottes.
Trives du i miljøarbeiderrollen spør jeg Charlotte-kollega Marit, som en avslutning.
– Grunnen til at jeg trives på Charlottes er at det er meningsfylt både for meg selv og andre.-Jeg trives med å jobbe i et lavterskeltilbud hvor jeg har to roller; både det å drive kafeen og skape et nærmiljøtiltak, men også det å drive den sammen med de som er tilknyttet Jekken og har behov for et sted å trene seg opp på.
I tillegg er vi et tilbud for de som bor i Yrkesskolevegen gjennom boligstiftelsen og kan være et treffsted for dem.
– Det er vel ikke mange kafeer i byen hvor kafepersonalet spiller kort og sjakk med gjestene, sier hun stolt og smiler.
Det er en litt annerledes kafe, ja, mener Marit. Men samarbeidet mellom de aktørene som driver dem bidrar til at vi har mulighet til å se hele mennesket i større grad enn hjelpeapparatet kanskje kan, sier hun. Og dekke behov de har for å være sosial og bygge nettverk!
Charlottes Kafe er en kafe for nærmiljøet og en møteplass. Kafedriften er plassert i lokaler som eies av Boligstiftelsen i Trondheim i Yrkesskoleveien 20 i Brundalen. Den har åpent hver torsdag mellom klokken 11 og 14 og serverer mat til en rimelig penge. Nærmiljøtiltaket og er et samarbeid mellom:
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?