– Med FACT ung på laget opplever vi som foreldre at vi sammen danner et lag rundt ungdommen

– Med FACT ung på laget opplever vi som foreldre at vi sammen danner et lag rundt ungdommen

Nyhet / Publisert: 19. september 2024.   Endret: 19. september 2024

– Vi opplever at FACT ung klarer å fokusere på den helhetlige situasjonen rundt vår ungdom.

Mor og datter sitter på kjøkken

FORELDRE TIL FACT-UNGDOM: – Vi som foreldre får mye anerkjennelse fra FACT ung-teamet for de utfordringene vi står i og den jobben vi gjør i hverdagen. Til syvende og sist opplever vi hjelp til å bære håp om at vår ungdom og vi i fremtiden,vil kunne leve et mer optimalt liv ut fra forutsetningene, sier mor til ungdom som følges opp av et av FACT ung-teamene i Norge. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

FORELDRE TIL FACT-UNGDOM: – V...
Hva er FACT ung?

FACT ung-team er tverrfaglig oppsøkende behandlings-team for unge (12-25 år) som har sammensatte hjelpebehov. Oppfølgingen skjer der ungdommen bor eller oppholder seg, og på ungdommens premisser. Teamene tilbyr fleksibel og langvarig behandling på ungdommenes egne arenaer, og ut ifra ungdommenes ønsker og behov. De samarbeider tett med ungdommens omsorgspersoner, nettverk og andre profesjonelle samarbeidspartnere. Les mer om FACT ung her.

Evaluering av de første FACT ung-teamene:
  • De unge forteller om økende mestring, spesielt i forbindelse med skole, bedre relasjon og kommunikasjon med familien, og å ha det bedre med seg selv etter oppfølging fra FACT ung-teamet.   
  • De pårørende opplever også teamet som en viktig støttespiller, noen de kan ringe til, diskutere med og dele ansvaret med. De opplever å bli inkludert, og at deres kunnskap om den unge i større grad blir tatt til følge sammenlignet med erfaringer fra tidligere tjenester (BUP).

Her kan du lese mer om evalueringen av FACT ung: Både ungdommene og de pårørende opplever at ungdommene får god hjelp fra FACT ung-team

Pårørende – en ressurs

Pårørende er ofte den unges viktigste støtte og ønsker i de fleste tilfeller å være en ressurs for ungdommen. De kjenner de unge best og har erfaring med hva som kan hjelpe. Mange pårørende utøver betydelig ansvar- og omsorgsoppgaver overfor sine nærmeste og utgjør en sentral del av vårt samfunns totale omsorgsressurs. 

FACT ung modellen bygger på og jobber ut fra aktiv brukermedvirkning og recoveryorientert tilnærming og teamene har stort fokus på familie og nettverksarbeid. Lenke: 

Pårørende kan være en viktig kunnskapskilde, omsorgsgiver, en del av de unges nærmiljø og/ eller representant for han/hun/hen. Jo sykere en pasient er jo viktigere er det at pårørende involveres (Kilde: Helsedirektoratet) Her, på Helsedirektoratets nettsider, finner du Pårørendeveilederen.

Mer om

nyheter fact.ung pårørende ungdom foreldre

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen