-Å gi god psykisk helsehjelp er som å lage mat. Du må være fleksibel i forhold til kokeboka, sier den engelske psykologen Nick Grey.
ENGELSK BESØK: Nick Grey på samling om Rask psykisk helsehjelp i Oslo 17. november. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
ENGELSK BESØK: Nick Grey på samling om Rask psykisk helsehjelp i Oslo 17. november. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.
RASK PSYKISK HELSEHJELP
-Noen vil uttrykke seg gjennom bilder i stedet for verbalt. Noen har nytte av å oppsøke stedet hvor de har opplevd en traumatisk situasjon mot slutten av en behandling, mens andre trenger det tidligere. Noen har mest effekt av behandling i en hel dag hver fjerde måned, mens andre trenger to timer to ganger i uka.
Dette er eksempler Nick Grey trekker frem på fleksibilitet.
Han besøkte Oslo 17. november, for å dele sine tanker med ansatte i Rask psykisk helsehjelp i norske kommuner om hvordan de kan hjelpe flest mulig best mulig.
Grey mener at den gode terapeuten plukker verktøy fra verktøykassa når han eller hun ser at det er akkurat det verktøyet personen som skal ha hjelp trenger - akkurat nå.
-Terapeuten må alltid vite hvorfor de gjør noe, ikke bare følge et skjema de har lært seg å følge, sier han.
Helt avgjørende for å bli bedre terapeuter mener han det er at man veileder hverandre gjennom å vise hverandre hva man gjør.
-Veileder og terapeut kan se video eller høre lydopptak av sesjoner man har hatt med brukere. Eller man kan spille rollespill med hverandre der man viser veilederen hvordan man vil gripe an konkrete situasjoner, sier Grey.
Man må være veldig klinisk fokusert, mener han.
-Ellers kan veiledningen fort bare bli en prat, uten at terapeuten utvikler seg. Vis meg hva du gjør, ikke bare fortell meg om det, sier han.
Å innhente tilbakemeldinger fra brukerne og data om tjenestene er ifølge Grey en annen essensiell faktor for å skape gode tjenester.
-Vi må ta hensyn til at vi er del av et politisk klima, og føre bevis for at det vi gjør faktisk virker. Hvor mange vi hjelper, hvor raskt de får hjelp, hvor mange som blir bedre, hvor raskt de blir bedre. Alt dette er data som tjenestene må samle og gjøre offentlig, mener han.
Han ser to hovedbegrunnelser for dette.
-Skattebetalerne må få vite hvor god kvaliteten er på tjenester de er med på å finansiere. Gjennomsiktigheten gjør også at tjenestene lettere kan se seg selv utenfra og jobbe med å forbedre seg, sier Grey.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?