Helseministeren vil lage en helsetjeneste som er sammenhengende og helhetlig

Helseministeren vil lage en helsetjeneste som er sammenhengende og helhetlig

Nyhet / Publisert: 02. oktober 2024.   Endret: 03. oktober 2024

Mandag 30. september la Arbeiderpartiet frem ønsket om en stor ny helsereform i Norge. Helseminister og nestleder, Jan Christian Vestre, sier de vil lage en helsetjeneste som er sammenhengende og helhetlig, noe FACT er et godt eksempel på.  

Jan Christian Vestre

ROSER ARBEIDET MED FACT UNG:Dere driver nybrottsarbeid. Dere utgjør en forskjell, sa Vestre under FACT ung-konferansen 2024. (Foto: skjermdump fra FACT ung-konferansen 2024, NAPHA)

ROSER ARBEIDET MED FACT UNG: ...

– Vi snakker ofte om bedre samarbeid mellom ulike nivåer. Om samhandling, samkjøring og samarbeid, og FACT ung viser oss jo hvorfor og hvordan tverrfaglighet bærer frukter – hva man kan få til når man setter sammen ulik kompetanse, og ulike erfaringer til det beste for dem som trenger det mest.  

Det sa helseminister Jan Christian Vestre 26. september da han åpnet FACT ung-konferansen 2024 sammen med barne- og familieminister Kjersti Toppe. FACT ung er en behandlingsmodell som omfatter tett og forpliktende samarbeid mellom kommune- og spesialisthelsetjeneste – noe som er en av suksessfaktorene for modellens fungering i Norge. Dette gjelder både modellen FACT ung som retter seg mot målgruppen 12-25 år og FACT for voksne, det vil si personer over 18 år. Begge modellene er i tråd med retningen som pekes ut i Opptrappingsplanen for psykisk helse. 

Hele FACT ung-konferansen kan du se i opptak her og innlegget til Jan Christian Vestre finner du her.

Viktig nybrottsarbeid

Vestre påpekte videre, under FACT ung-konferansen, at vi vet at mange ungdommer med store utfordringer knyttet til psykisk helse og rus, ikke alltid får god nok hjelp fra eksisterende tjenester spesielt når det er behov for samtidige tjenester fra flere sektorer og nivåer. Derfor ønsket han å gi anerkjennelse til de som jobber med – og er involvert i arbeidet med FACT ung.  
 
– For dere gjør et viktig nybrottsarbeid og dere svarer på mange utfordringer som barn og unge møter.  

Les også om en pårørendes erfaring med FACT ung her: – Med FACT ung på laget opplever vi som foreldre at vi sammen danner et lag rundt ungdommen - NAPHA Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid

FACT – en potensiell pilot for opprettelse av ett tjenestenivå

Fagleder i NAPHA og leder av de nasjonale implementeringsteamene for FACT ung og voksen, Kristin Trane, er glad for at helseministeren ser den store verdien av å satse på FACT ung-modellen. 

– Jeg håper helsemyndighetene også fremover satser på FACT og at de bruker teamene som pilot når en skal teste ut ett tjenestenivå. Jeg kjenner ikke noen andre tjeneste som per i dag er nærmere å være ett tjenestenivå enn FACT.  

Ny tjenestemodell kan gi bedre samhandling - Kommunal-rapport.no 

Tett samarbeid mellom Helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har i mange år hatt et godt samarbeid om helsesatsingen i barnevernet – en satsing for å bedre helsehjelpen til barn og unge i barnevernet. Både Olav Oxholm, seniorrådgiver i Helsedirektoratet, og Kjersti Bratberg Gautvik, seniorrådgiver i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, holdt innlegg under konferansen. Som Gautvik påpekte er barn og unge som får hjelp fra barnevernstjenesten en viktig målgruppe for FACT ung-team. 

– 1 av 3 som får oppfølging fra FACT ung-team har samtidig oppfølging fra barnevernstjenesten. 

FACT ung: – Barnevernet er en av våre viktigste samarbeidspartnere - NAPHA Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid

Les mer om dette her: FACT ung-team kan gi bedre oppfølging - Kommunal-rapport.no

Olav Oxholm påpekte også at FACT ung er aktuell innunder en rekke overordnede rammer samt nye satsinger – særlig opptrappingsplanen for psykisk helse er aktuell.

– Videre vil FACT ung og kunne inngå i Forebyggings- og behandlingsreformen innen rusfeltet (FBR) og opp mot Bo trygt hjemme(-reformen).

Kjersti Bratberg Gautvik og Olav Oxholm

Kjersti Bratberg Gautvik, seniorrådgiver i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), og Olav Oxholm, seniorrådgiver i Helsedirektoratet. (Foto: Hanne Wilhelmsen Giske/NAPHA)

Informasjon om FACT ung og FACT 
Kristin Trane, fagleder i NAPHA for FACT og FACT ung, og leder av Nasjonalt implementeringsteam for FACT og FACT ung (Foto: Mogen/NAPHA)
Temaside

Mer om

Nyheter Fact ung

Les også

Publisert: 20/9/2024
NAPHA-konferansen 2024

FACT ung er en stor politisk satsing

Publisert: 19/9/2024
Nyhet

– Med FACT ung på laget opplever vi som foreldre at vi sammen danner et lag rundt ungdommen

Publisert: 09/8/2024
Praksiseksempel

– FACT ung har gitt mange av våre ungdommer og familier et mye bedre helsetilbud

Publisert: 05/4/2024
Nyhet

Mental Helse heier frem FACT

Publisert: 03/4/2024
Praksiseksempel

– Du kan ikke alltid forvente at den du skal hjelpe, kommer til deg

Publisert: 22/11/2023

1 av 3 unge i FACT ung følges også opp av barnevernet

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 22/4/2025
Praksiseksempel

Sju tips frå Telemark om korleis nabokommunar kan samarbeide om arbeid og psykisk helse

Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.

Publisert: 03/4/2025
Fagartikkel

Puster seg friskere på kurs i Melhus

Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager