– Vi samarbeider, og da får vi det til. Nå oppfordrer vi innbyggerne i Sunndal til å gi åtte minutter av sin tid.
INVITERER INNBYGGERNE: Biblioteksjef Lina Engelsrud, Anita Lehne, leder for Frivillighetssentralen i Sunndal, Marianne Johnsen og Sissel Vågland fra Mental Helse Sunndal, og Mariann Meisal og Lena Nørrelund, fra psykisk helsetjeneste i Sunndal kommune, gleder seg til Verdensdagen-arrangementet. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
INVITERER INNBYGGERNE: Biblioteksjef Lina Engelsrud, Anita Lehne, leder for Frivillighetssentralen i Sunndal, Marianne Johnsen og Sissel Vågland fra Mental Helse Sunndal, og Mariann Meisal og Lena Nørrelund, fra psykisk helsetjeneste i Sunndal kommune, gleder seg til Verdensdagen-arrangementet. (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA)
KILDE: Psykisk helse i Sunndal kommune
Det sier Mariann Meisal og Lena Nørrelund, som begge jobber i psykisk helsetjeneste i Sunndal kommune.
Tema for Verdensdagen for psykisk helse 2024 er: Vi trenger å snakke mer sammen. #gi8minutter
Og dette er både Mental helse, Biblioteket, Psykisk helse og frivillighetssentralen i Sunndal, aktørene som arrangerer Verdensdag-arrangementet sammen, opptatt av. Nå skal de samle innbyggerne til et stort suppebord i sentrum.
– Vi bruker mest mulig ingredienser som er dyrka her i Sunndal, sier Anita Lehne, leder for Frivillighetssentralen i Sunndal. Hun er en av dem som sørger for at det praktiske under selve arrangementet, skal fungere bra. En må jo ha en del folk, for å få alt opp og gå.
– Alle i kommunen er velkommen. Unger, voksne og eldre. Vi satser på å koke nok suppe, så alle som vil ha, får en smak.
– Samarbeidet vi aktørene har sammen om dette arrangementet, er del av folkehelsearbeidet vårt, sier Lena Nørrelund.
– Det handler om å se andre, og skape plasser for sosial omgang. Men det handler også om å finne plassen sin, på stedet der en bor. Årets verdensdag-tema er å gi åtte minutter av sin tid. Og vi vil oppfordre folk til å gjøre akkurat det.
– Ta en prat med noen, gi litt av deg selv. Og vi satser på at arrangementet også fører til dette. At flere tar en prat den dagen, enn de ellers ville gjort.
På Verdensdagen for psykisk helse-arrangementet i Sunndal vil det bli servering av kake og kaffe, i regi av Røde Kors, etter suppemåltidet. Suppeserveringen vil skje utendørs, kaffen blir servert inne i biblioteklokalene.
– Vi bruker bevisst lokale medier for å få blæst om arrangementet, og inviterer begge lokalavisene som dekker området, til å rapportere fra Verdensdagen, forteller Mariann Meisal.
– Vi i psykisk helsetjeneste vil være til stede, slik at personer som trenger å slå av en prat med oss, lett kan gjøre det.
På verdensdagen har de leid inn Guro Brakestad til å holde et innlegg.
– Brakestad er utdannet sosionom og familieterapeut, og jobber som veileder og foredragsholder. Tema vil være å ta vare på hverandre, sier Meisal
I foredraget , «Mot - til å ta plass» vil hun vise faglig kunnskap, glimt fra forskning, og ulike livshistorier som belyser dilemmaer omkring det å ta viktige valg, og hvordan små bevegelser kan skape store ringvirkninger.
– Vi tenker oss å ha et ekstra søkelys på eldre, sier Mariann Meisal.
– Eldre er ei gruppe det kan være vanskelig få tak i. Mange eldre har ikke så lett for å snakke om psykisk helse, og å søke tjenester. Og vi håper at spesielt mange eldre vil trekke til suppebordet og det påfølgende arrangementet den dagen.
Det lokale Mental Helse-laget har vært med i planleggingen av verdensdagen-arrangementet. De bistår med å finansiere foredragsholderen, sammen med psykisk helsetjeneste i kommunen. Og biblioteksjef Lina Engelsrud vil stå klar for å ønske folk velkommen.
Engelsrud har også laget en bokutstilling med ulike tema som handler om psykisk helse, for anledningen.
– Vi på biblioteket gleder oss til å være vertskap, og håper mange vil komme, sier Engelsrud.
De fire instansene i Sunndal er vant til å samarbeide om ulike arrangementer. De arrangerte verdensdagen for forebygging av selvmord sammen også, tidligere i høst. Da ble det tent lys i sentrum, ett lys for hvert rapporterte selvmord i Norge i 2024.
– Lysene dannet sammen et hjerte i kveldsmørket i Sunndal, sier Meisal.
– Det var en gripende stund. Vi tror alle som var der ble berørt.
KILDE: Psykisk helse i Sunndal kommune
Øyane DPS ser mulighetene ulike roller gir, på ulike tidspunkt, for pasienten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?