Den 20. og 21. november gjennomførte NAPHA og de nasjonale implementeringsteamene for FACT, den første fysiske nasjonale samlingen for brukerspesialister i ACT/FACT- og FACT ung-teamene. Brukerspesialistene fikk mulighet til å utveksle erfaringer og diskutere viktige temaer i rollen som brukerspesialist.
DEN FØRSTE I REKKEN: NAPHA har som mål å gjennomføre 4 digitale nasjonale samlinger og en fysisk todagers samling for brukerspesialister i ACT/FACT- og FACT ung-teamene i løpet av 2025. (Foto: Torbjørn Mohn-Haugen)
DEN FØRSTE I REKKEN: NAPHA har som mål å gjennomføre 4 digitale nasjonale samlinger og en fysisk todagers samling for brukerspesialister i ACT/FACT- og FACT ung-teamene i løpet av 2025. (Foto: Torbjørn Mohn-Haugen)
I FACT/ACT og FACT ung-modellen er det en uttalt målsetning at hvert team skal ha en brukerspesialist. Behandling og oppfølging i FACT/ACT og FACT ung-teamene skal bygge på brukernes ønsker, behov og ressurser. Erfaringskompetanse vil derfor være helt sentralt for å lykkes.
Brukerspesialister skal være ansatt i teamene, og personer med brukererfaringer skal delta på en likeverdig måte både i behandling, planarbeid, oppstart og utvikling av teamene.
Sentrale temaer som ble løftet frem og drøftet på samlingen var selvivaretagelse og rollen som brukerspesialist og helsepersonell. Vi fikk også høre erfaringsinnlegg fra brukerspesialister på hvordan de jobber systematisk med pårørendearbeid og gruppetilbud til både voksne og ungdom. Og det ble løftet frem hvordan de jobber utadrettet og kobler på lokalsamfunnet som bedringsarena.
Brukerspesialistene er helsepersonell med en unik kompetanse. Selv om de deler arbeidsmiljø med andre fagpersoner, står de i en sårbar rolle, og det er viktig at denne rollen blir anerkjent og ivaretatt.
Det har fra NAPHAs side lenge vært et ønske om å få på plass et nasjonalt nettverk da det er et behov for at brukerspesialister får arenaer hvor de kan diskutere utfordringer og muligheter i sin rolle. De er helsepersonell og har de samme rettighetene og pliktene som andre. Dette er det fortsatt uklart enkelte steder.
I sin presentasjon delte Siren Thomesen, tidligere brukerspesialist og nå faglig rådgiver i NAPHA, sine erfaringer fra arbeid i FACT-teamet i Sandnes. Hun fremhevet hvor viktig det er at arbeidsgiverne støtter brukerspesialistene både faglig og personlig. Thomesen minnet også om at brukerspesialister, som erfaringskonsulenter ansatt i helse- og omsorgstjenestene, faktisk er helsepersonell, og at deres kompetanse og erfaring er helt essensiell i møte med de som mottar hjelp fra teamet.
Målfrid J. Frahm-Jensen, tidligere erfaringskonsulent og redaktør for boken «Erfaringskonsulent; - med mål om endring»: – En kunnskapsbrønn for hele fagfeltet - NAPHA Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid, fortalte om viktigheten av at brukerspesialister er bevisst sin rolle som helsepersonell. Hun understreket at helsepersonelloven regulerer en del rettigheter og plikter til helsepersonell, og at brukerspesialister som yter helsehjelp faktisk er omfattet av loven. Helsepersonelloven skal bidra til sikkerhet for pasienter og kvalitet i helse- og omsorgstjenesten. Frahm-Jensen oppfordret brukerspesialister til å tilegne seg tilstrekkelig kunnskap for å kunne utøve sitt arbeid.
Hun påpekte videre at det er viktig for brukerspesialister å ikke forsøke å bli som annet helsepersonell, men å foredle sin særegenhet – nemlig erfaringskompetansen – og bruke denne i sitt arbeid.
Målfrid Frahm-Jensen mener det er gjennom relasjonen med den som mottar hjelp at brukerspesialisten kan gjøre den største forskjellen. (Foto: Torbjørn Mohn-Haugen)
Det som gjør brukerspesialisten unik, er evnen til å bruke egne erfaringer med helsetjenester og tilfriskning i møte med de som mottar hjelp fra teamet. Dette gir dem en alternativ tilnærming til de andre profesjonene i teamet og gjør dem til en viktig brobygger mellom mottakerne av hjelpen og helsetjenestene.
Brukerspesialisten representerer håp, viser at bedring er mulig og bruker sine egne erfaringer for å støtte den enkeltes recovery-prosess. Alt tyder på at de ofte har lettere for å etablere tillit hos de som er skeptiske til helsetjenester, vegrer seg for oppfølging eller som tidligere har hatt negative erfaringer med hjelpeapparatet. De møter med andre ord personene som mottar hjelp som en likeperson, noe som kan være spesielt viktig i arbeid med sårbare grupper.
Samlingen ble beskrevet som både engasjerende og energisk. Deltakerne uttrykte stor tilfredshet med samlingen, og evalueringene viste at dette var en viktig arena for å dele erfaring, bygge nettverk og få faglig påfyll. Brukerspesialistene fikk en viktig påminnelse om deres rolle i teamene og behovet for både personlig og faglig støtte for å kunne yte helsehjelp på best mulig måte.
NAPHA har som mål å gjennomføre 4 digitale nasjonale samlinger og en fysisk todagers samling i løpet av 2025. I tillegg har vi et ønske om at dette blir et levende nettverk, der brukerspesialistene kan ta kontakt med hverandre utenom samlingene.
Brukerspesialistenes rolle som helsepersonell er, som nevnt tidligere, avgjørende for helsetjenesten, og det er på høy tid at deres kompetanse og innsats blir anerkjent i lys av de samme kravene som stilles til andre faggrupper. Det er gjennom samarbeid og veiledning at de kan fortsette å ivareta denne viktige rollen og bidra til en mer inkluderende helsetjeneste.
Er du teamleder og har en brukerspesialist som ikke deltok på samlingen? Husk å tipse din brukerspesialist om å ta kontakt med Trine på e-post slik at vedkommende kan blir med på de kommende samlingene: trine.pettersen@samforsk.no
I FACT/ACT og FACT ung-modellen er det en uttalt målsetning at hvert team skal ha en brukerspesialist. Behandling og oppfølging i FACT/ACT og FACT ung-teamene skal bygge på brukernes ønsker, behov og ressurser. Erfaringskompetanse vil derfor være helt sentralt for å lykkes.
Brukerspesialister skal være ansatt i teamene, og personer med brukererfaringer skal delta på en likeverdig måte både i behandling, planarbeid, oppstart og utvikling av teamene.
Hvordan kan pårørende finne håp og styrke til å holde ut? Torborg Aalen Leenderts skriver om hvor viktig det er å bryte tausheten.
Sjå KVITO-leiar Torbjørn Dyrlands råd til kommunar som vil legge til rette for arbeid til innbyggarar som lett fell utanfor.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?