Det er stor variasjon i hva slags interaksjon med brukere helsepersonell rapporterer som brukermedvirkning.
Dette slår forskerne Aslak Steinsbekk og Marit Solbjør fast i fast i artikkelen ”Brukermedvirkning i sykehusavdelinger?” i Tidskrift for den Norske Legeforening. Bakgrunnen for prosjektet var at det ikke finnes noe oversikt over omfang av og former for brukermedvirkning ved norske sykehusavdelinger. Dette til tross for at pasienters og pårørendes erfaringer skal gis en sentral plass i utviklingen av tilbud i helsetjenesten.
Ledere ved 63 avdelinger og klinikker (administrative enheter) innen somatikk og psykiatri ved alle sykehus og rusforetaket i Helse Midt-Norge ble bedt om å bidra i en spørreundersøkelse med spørsmål om brukermedvirkning. I tillegg fikk 60 kontaktpersoner, oppgitt fra avdelingene og enhetene, tilsendt et mer omfattende spørreskjema.
72 prosent av de administrative enhetene oppga å ha involvert brukere i utviklingen av tjenester. Formene for brukermedvirkning varierte. Det finnes egne brukerutvalg på avdelingsnivå, brukerrepresentant i styringsgrupper og i opplæringstiltak, ansatte brukere, kontakt med brukerorganisasjoner samt brukerundersøkelser. Å engasjere pasienter i egen behandling (individuell plan) og mer uformell kontakt med pasienter ble også oppgitt som brukermedvirkning.
Forskerne peker på en stor variasjon i hvilken type interaksjon med brukere helsepersonell rapporterer som brukermedvirkning, og det er usikkert om alle interaksjonene kan karakteriseres som brukermedvirkning med reell innflytelse på hvordan tjenestetilbudet i sykehusavdelingene utformes.
En strammere definisjon av brukermedvirkning ville medført en lavere andel, mener NTNU - forskerne.
Les artikkelen til Stensbekk og Solbjør i Tidsskrift for den norske legeforening.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?