Sluttevalueringer av Opptrappingsplanen for psykisk helse viser at det fremdeles gjenstår mye før mål om brukermedvirkning er nådd.
Publikasjonen kan derfor ha like stor aktualitet i dag som i 2006. Realisering av mål om brukermedvirkning var en sentral del av Opptrappingsplanen for Psykisk Helse. Fordi evalueringer viste at kommuner og helseforetak ikke hadde kommet langt nok, gav direktoratet i 2006 ut IS-1315, for å intensivere arbeidet med brukermedvirkning.
Publikasjonen inneholder en del definisjoner av brukermedvirkning. Brukermedvirkning er i følge dette en rettighet for bruker og en grunnleggende verdi for utøvelse av helsetjeneste. Brukermedvirkning beskrives også som en arbeidsmetode som 1) har en terapeutisk verdi og 2) som et virkemiddel for å forbedre og kvalitetssikre tjenestene.
Noen utfordringer
Det pekes på følgende fallgruver i arbeid med brukermedvirkning:
Sentrale virkemidler for brukermedvirkning under Opptrappingsplanen nevnes i kategoriene økonomiske, pedagogiske og organisatoriske virkemidler:
Rapport IS - 1315: Plan for brukermedvirkning - Mål, anbefalinger og tiltak i Opptrappingsplanen for psykisk helse.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?