Hvorfor så årntli' når vi har recovery?

Hvorfor så årntli' når vi har recovery?

Publisert: 30. mai 2012

Hvor galt kan det egentlig gå dersom en bruker får låne en tjenestebil, får eget nøkkelkort til aktivitetssenteret eller får fullmakt til å disponere av avdelingens penger?

Dynamitt filmteam

Dynamitt Filmteam er ett av mange tilbud som er opprettet etter brukere og ansattes ønsker i Hinna bydel, Stavanger.

Dynamitt Filmteam er ett av m...

Tekst: Bjarne Johansen, Stig Erlend Midtgård, Kjartan Mølstrevold og Per Kristian Sættem

I Psykisk helse, bydel Hinna i Stavanger, er det brukerne som definerer hva som gir glede og mestring i hverdagen. Brukerne deltar i jobbintervjuer, og er med på å bestemme hvem som skal ansettes.

Ansatte med andre talenter

Vi ser etter medarbeidere som vil bruke egne interesser og talenter i jobbsammenheng. Det kan for eksempel være en sykepleier som også er Pilates-instruktør, eller en vernepleier med interesse innen filmproduksjon. Vi vil at ansatte skal få brukt seg og blomstre i jobben, for da blomstrer brukerne også.

Interesser skaper tilbud

Med utgangspunkt i både brukernes ønsker og ansattes talenter har vi derfor etablert tilbud som kortfilmproduksjon, trening, reisegruppe og arbeidstrening. «Hvorfor sitte inne når alt håp er ute?» som det heter i slagordet til Kulturaktiviteten, som er vårt aktivitetssenter.    

Fire bofellesskap samarbeider

Psykisk helse Hinna er en avdeling i Hinna hjemmebaserte tjenester, Stavanger kommune, og består av fire bofellesskap, aktivitetssenteret Kulturaktiviteten, miljøtjeneste og psykisk helsearbeidertjeneste.

Vi som har skrevet denne artikkelen leder hvert vårt bofellesskap. Vi har valgt å samarbeide tett. Sammen lar vi kreativiteten blomstre, og holdningen vår er at gode ideer er til for å deles.

Litt på kanten

Noen ganger føles det riktig å begå regelbrudd. Hvor galt kan det egentlig gå dersom en bruker får låne en tjenestebil, får eget nøkkelkort til aktivitetssenteret eller får fullmakt til å disponere av avdelingens penger?

Våre erfaringer er utelukkende positive. Brukeren blir tatt på alvor, og får et eierskap til sitt bofellesskap eller aktivitetssenter. Det handler om gode relasjoner og gjensidig tillit.

Heller gnagsår enn liggesår

Med avdelingens fotballag FC Ambivalencia blir det skapt en arena for likeverdighet. Her spiller ansatte og brukere på lag, like svette og slitne. På fotballbanen er vi alle fotballspillere med og uten talent. Hvert år arrangerer vi fotballturneringen «No way cup», som vokser seg større for hvert år.

Avdelingen har også treningstilbud som pilates, spinning, sirkeltrening, svømming og styrketrening. Vår egen treningsterapeut koordinerer de ulike aktivitetene. Andre ansatte med interesse og kompetanse innen trening har ansvar for ulike grupper. Treningen foregår i arbeidstiden,og er gratis.

Når film blir virkelighet

Mange drømmer om å bli oppdaget og anerkjent. Med vårt selvetablerte Dynamitt filmteam har flere fått denne muligheten. «Da jeg var liten hadde jeg en drøm om å bli filmstjerne og rockestjerne - nå er jeg begge deler», har en bruker og skuespiller uttalt.

For å lage en kortfilm er det mange roller som skal fylles både foran og bak kamera. Flere av Dynamitt filmteams kortfilmer er blitt tatt ut og vist på programmet til kortfilmfestivaler, hvor også medlemmer av filmgruppen har deltatt som frivillige. Seks filmer er til nå gitt ut på DVD, og den syvende hadde nettopp premiere.

Å reise er å leve

Kulturaktiviteten har en reisegruppe som planlegger og gjennomfører turer i inn og utland. Mange brukere kommer seg på grunn av dårlig økonomi og lite nettverk sjelden eller aldri på ferieturer..

Noen erfarne ansatte er ledsagere. Brukerne har regien for reisemål, fremkomstmiddel, overnatting og opplevelser. Turene er alkoholfrie og humørfylte. Reisegruppen har til nå besøkt Bergen, Kristiansand, Danmark, Praha, Rhodos og Gdansk.

Med mat i tankene

Kafé Imente er et arbeidstreningstilbud som i hovedsak drives av 11 brukere. Her får man kjøpt hjemmelaget kvalitetsmat til en rimelig penge, ukedager så vel som helg. En bruker og tidligere pølsemaker fikk i gang produksjon av smaksrike pølser.

En av disse pølsene, «Pylsa i mente», var hovedretten da kafeen ble gjort mobil under fjorårets Gladmatfestival i Stavanger. Standen var en av de mest populære. 30 personer, både brukere og ansatte, var i sving av så lenge festivalen varte. I år satses det på å gjenta suksessen.   

Ekspertrollen til side

Alt vi gjør har som mål å skape arenaer for likeverd. Vi som ansatte må tåle å legge til side ekspertrollen, og dele mestringsopplevelser sammen med brukerne.

RECOVERY I PRAKSIS
  • De fire forfatterne som har skrevet denne artikkelen leder hvert sitt bofellesskap for mennesker med psykiske lidelser i Hinna bydel i Stavanger.
  • Artikkelen handler om hvordan de samarbeider om å få både ansatte og brukere til å blomstre. Til grunn for deres praksis ligger Recovery-tankegangen.

Mer om

Brukermedvirkning Recovery Relasjon Praksiseksempler

Les også

Publisert: 24/2/2015

En fagrolle i endring

Publisert: 21/3/2016

Stiller tøffe krav og gir varme klemmer

Publisert: 08/12/2011

En arena for gode relasjoner

Publisert: 10/11/2011

Bufellesskapet som er meir enn ein bustad

Publisert: 28/1/2011

Lokal veileder for individuell plan deles med andre

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss