En kunnskapsoppsummering i Cochrane Database of Systematic Reviews ser på effekten av trening som behandling for depresjon hos voksne over 18 år.
EFFEKTIVT: Fysisk aktivitet virker positivt på depresjonssymptomer. (illustrasjonsfoto:colourbox).
EFFEKTIVT: Fysisk aktivitet virker positivt på depresjonssymptomer. (illustrasjonsfoto:colourbox).
Kunnskapssoppsummeringen "Exercise for depression" (2012) konkluderer blant annet med at fysisk aktivitet ser ut til å virke positivt på depresjonssymptomer, når det sammenlignes med ingen behandling eller tradisjonell behandling.
Undersøkelsen bygger på data fra 32 RCT-studier (randomiserte kontrollerte studier) hvor trening ble sammenlignet med standard behandling, ingen behandling eller placebo behandling hos voksne med depresjon. Til sammen hadde disse undersøkelsene over 1800 deltakere. Litteratursøk ble foretatt i flere aktuelle databaser; blant annet Cochrane, Medline, Embase, Sports Discus and PsycINFO.
Depresjon er en utbredt tilstand i befolkningen som rammer ca 10 % av menn og ca 20 % av kvinner. Ut fra de funn som er gjennomgått i denne oppsummeringen kan man si at det er fornuftig å anbefale trening til mennesker med depresjonssymptomer, og til de som oppfyller diagnosekriteriene for depresjon. Sammenlignet med ingen behandling eller tradisjonell behandling ser trening ut til å bedre depressive symptomer, men analyse av metodisk solide undersøkelser viser en mye mindre effekt i favør trening. Det oppfordres derfor til nøkternhet ved tolkning av resultatet.
Selv om kunnskapsoppsummeringen altså peker mot at trening og fysisk aktivitet kan virke positivt på depresjonssymptomene, blir individuelle vurderinger viktig i forhold til hvilke intervensjoner den enkelte vil profitere på. Kanskje bør trening være en del av flere tiltak, og treningsform, -mengde og –intensitet må tilpasses den enkeltes helsetilstand.
Det som ikke fremkommer av denne gjennomgangen er hvilken form for trening som gir den beste effekten, eller om det er noen forskjell mellom ulike treningsformer. Gjennomgang av undersøkelser som sammenligner to eller flere typer aktiviteter ville derfor kunne gi interessant informasjon til de som skal tilby slike behandlingstiltak.
Undersøkelser gjennomgått i kunnskapsoppsummeringen viser at det kan være vanskelig å sikre at den enkelte fortsetter å trene og være i fysisk aktivitet etter at behandling eller intervensjon er avsluttet. Omfanget av drop-out blant deltakerne i treningsbaserte tiltak, kan indikere at det er viktig å velge aktiviter den enkelte liker. Dette vil kunne være med å sikre stabilitet og opprettholdelse av treningen over tid.
Denne kunnskapsoppsummeringen har sett på effekten av fysisk aktivitet i forhold til depresjonssymptom, og sier derfor ikke noe om effekt av aktivitet og trening på andre områder. Dette kan være for eksempel livskvalitet, dagligdagse gjøremål eller kostnadseffektivitet. Man ser liten forskjell fra kontrollgrupper med annen behandling som antidepressiva og samtalebehandling, og da er det interessant å stille spørsmål om trening bør være en foretrukket intervensjonsmåte for de som kan ha positiv effekt av det. Sammenlignet med medisinering har fysisk aktivitet lite bivirkninger.
Referanse: Rimer, Jane et al (2012): Exercise for depression. Cochrane Database of Systematic Reviews.
Om hva Helse- og Omsorgsdepartementet anbefaler på Regjeringen.no.
Om temaet Aktivitet og fritid på Psykiskhelsearbeid.no
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?