Illness Management and Recovery (IMR) er en strukturert behandlingsmetode som ivaretar menneskets egne behandlingsmål.
LOOK TO SWEDEN: Sverige satser på metoden Illness Management and Recovery. Norge har også kommet i gang.
LOOK TO SWEDEN: Sverige satser på metoden Illness Management and Recovery. Norge har også kommet i gang.
I denne artikkelen, som ble publisert i SEPREP`s bulletin "Dialog" nr. 2 i juni 2013, skriver psykologspesialist Leif Jonny MandeIid at IMR springer ut fra et behov for å ta i bruk evidensbasert behandling i et recoveryperspektiv. I Sverige satses det på metoden etter et vellykket forskningsprosjekt i Uppsala.
Et av målene med IMR-behandlingen er at brukerne får mer kunnskap om egen sykdom, noe som bidrar til at mennesker med alvorlig psykisk lidelse gjenvinner kontrollen over livet. Metoden benytter motiverende teknikker og pedagogiske og kognitive strategier.
IMR bygger på borgerrettighetskampens krav om selvbestemmelse for mennesker med psykiske lidelser, hvor myndiggjøring er en nødvendighet for bedring og inkludering i samfunnet. På den andre siden er større krav til bedre dokumentasjon av effektiv ressursbruk eller evidensbasert behandling.
Metoden bygger på 11 nummererte emner eller hovedmoduler. Ikke alle emnene vil være aktuelle for alle. Likevel er det hensiktsmessig at alle starter med modul 1 (Recoverystrategier), som har som mål at hver enkelt setter opp personlige målsettinger.
Fordelen med å kjøre IMR i grupper er gjensidig hjelp og sosial læring gjennom erfaringsdeling. Optimalt læringsutbytte oppnås i grupper på fire til åtte deltakere. Ved færre enn fire deltakere eller flertall av personale kan det være hensiktsmessig å tilby IMR indviduelt.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?