Fysisk inaktivitet er en samfunnsmessig utfordring, og man skal i dag være bevisst for å få fysisk aktivitet som del av hverdagen. En økning av fysiske aktiviteter er et tiltak som vil ha stor positiv effekt på folkehelsen. Boka gir råd om hvordan dette kan foregå.
HJELPER: Fysisk aktivitet kan være svært effektivt i å behandle en rekke sykdommer. (Illustrasjonsfoto: colourbox.com)
HJELPER: Fysisk aktivitet kan være svært effektivt i å behandle en rekke sykdommer. (Illustrasjonsfoto: colourbox.com)
Regelmessig fysisk aktivitet representerer et stort forebyggingspotensiale. Det er godt dokumentert at bruk av fysisk aktivitet er svært effektivt i behandling av en rekke sykdommer og tilstander. I en del tilfeller kan fysisk aktivitet erstatte legemidler og i andre redusere behovet for medisiner.
Boka er tenkt å være et verktøy i arbeidet med å fremme fysisk aktivitet. Helsepersonell er en sentral målgruppe, men også andre sektorer kan ha stor nytte av boka. Den oppsummerer kunnskap om effekt av fysisk aktivitet i forebygging og behandling, og presenterer anbefalinger på individ- og gruppenivå. I tillegg har boken fokus på atferdsendring.
Aktivitetshåndboken er et resultat av samarbeid mellom norske og svenske fageksperter. Første del av boken, generelle kapitler, omhandler ulike sentrale aspekter ved å tilrettelegge for fysisk aktivitet til ulike målgrupper. Her står det om effekt av fysisk aktivitet, motiverende samtaler, og det er beskrevet ulike treningsformer til målgrupper som barn og ungdom, samt gravide og eldre – for å nevne noe.
Andre del av boken, terapidelen, presenteres effekter av fysisk aktivitet i forhold til gitt diagnose. Det gis diagnosespesifikke anbefalinger om fysisk aktivitet når det gjelder type aktivitet, frekvens, varighet og intensitet - og eventuelt interaksjon med legemiddelbehandling. Følgende kapitler er særlig aktuelle i forhold til psykisk helsearbeid: Avhengighet og misbruk, Angst, Depresjon, Overvekt/fedme, Schizofreni, Smerte og stress.
«Aktivitetshåndboken - fysisk aktivitet i forebygging og behandling. (2009)
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?