En dansk bok beskriver hvordan et miljø preget av kognitiv tilnærming kan skapes, og hvordan tverrfaglige behandlingsteam kan bruke tankegangen i behandling.
HVERDAG: Miljøpersonalet bidrar med kognitiv terapi i hverdagssituasjoner. (Illustrasjonsfoto: colourbox.com)
HVERDAG: Miljøpersonalet bidrar med kognitiv terapi i hverdagssituasjoner. (Illustrasjonsfoto: colourbox.com)
"Kogntiv miljøterapi - at skabe et behandligsmiljø i ligeverdigt samarbejde" er skrevet av en gruppe danske psykologer, psykiatere og sykepleiere, og henvender seg til alle som jobber med eller er opptatt av miljøterapi og kognitiv terapi.
Boka beskriver den kognitive modellen, om hvordan tanker, følelser, sanser og adferd henger sammen, og hvordan dette kan benyttes som behandlingsform i miljøterapien.
Hvordan definerer forfatterne kognitiv miljøterapi?
Kognitiv miljøterapi er i denne boka definert som en aktiv, strukturert, problemorientert, psykoedukativ og dynamisk behandlingsform. Målet med denne behandlingsmodellen er å gi pasientene muligheter til å finne alternativer til uhensiktsmessige reaksjonsmønstre, for så å utvikle nye ferdigheter.
I denne boka er behandlingsformen kun knyttet til spesialisthelsetjenesten, og til pasienter som er innlagt i døgnbehandling. Det foreligger i følge boka liten dokumentert erfaring fra kognitiv miljøterapi i kommunene. (Se eksempel på norsk erfaring med tilnærmingen i et kommunalt bofellesskap her.)
Praktisk tilnærming
Forfatterne ønsker med boka å gi en praktisk innføring i kognitiv miljøterapi, og å vise hvordan denne behandlingsformen kan organiseres.
De første kapitlene handler om hva de definerer som kognitiv miljøterapi, og hvilke metoder som brukes. Deretter vies et par kapitler til hvordan kognitiv miljøterapi kan implementeres og holdes ved like.
Boka belyser også noen problemstillinger rundt forskning på temaet, før det siste kapittelet formidler praktiske erfaringer med denne behandlingsformen. Dette gir oss som lesere innsikt i hva kognitiv miljøterapi kan være i den praktiske hverdagen, sett fra ulike fagpersoners perspektiver.
Kilde: Holm, L. et al. (2012). Kognitiv miljøterapi: At skabe et behandlingsmiljø i ligeværdigt samarbejde. København: Dansk psykologisk forlag
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?