De jobber forebyggende med psykisk helsearbeid og fikk VG-lista til kommunen i fjor. Nå er målet til ungdomsrådet i Sortland å bli den første kommunen i Norge med «Young major».
JOBBER LOKALT, NASJONALT OG INTERNASJONALT: -Det er flott å få være med å forme Sortland-samfunnet, sier leder i ungdomsrådet, Petter Hov Jacobsen (15), her flankert av Jonas Bånes (t.v.) og Marianne Andreassen (t.h.). (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA.)
JOBBER LOKALT, NASJONALT OG INTERNASJONALT: -Det er flott å få være med å forme Sortland-samfunnet, sier leder i ungdomsrådet, Petter Hov Jacobsen (15), her flankert av Jonas Bånes (t.v.) og Marianne Andreassen (t.h.). (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA.)
De har fått til mye, ungdommene i Sortland. Man kan nevne for eksempel kommunedelplanen STOLT for oppvekst og oppvekstmiljø 2014-2030, som ungdommen selv har lagt premissene for.
Eller reisene som ungdomsrådet tar i inn- og utland. Da tar leder Petter Hov Jacobsen (15) på seg findressen og holder innlegg.
-De har holdt presentasjoner i England og Russland, på prikkfritt engelsk. Jeg er råimponert over det de gjør, sier Marianne Andreassen, folkehelsekoordinator i Sortland kommune. Nylig delte Nordland fylkeskommune ut Nordlandsprisen til kommunen, for arbeidet som gjøres innen sektoren oppvekst, og ungdomsrådets gode arbeid.
Da VG-lista-sirkuset kom til den lille kommunen i Vesterålen, ble det en buzz.
-Vi synes det er fint å jobbe for å få ting til å skje her. Folk skal trives i Sortland, og være med på ting. For tida er vi i rådet opptatt av ungdommene som pleier å henge ved busstasjonen. Vi ønsker å få dem med på aktiviteter, slik at de ikke faller utenfor, slår Hov Jacobsen fast.
Man er opptatt av å forebygge i Sortland kommune. Også her er det mange som ikke fullfører den videregående skolen. Det er en del rus. Mange ungdommer er ikke med i idrett eller kulturskolen, og heller ikke med på så mye annet. Man kan oppnå mye med bare små grep.
-Vi arbeider målrettet og er gode på å diskutere ideer. Nå jobber vi for øvrig også en del med å få ned prisene på kollektiv trafikk. Og vi ønsker å få til en Young-Major-ordning her i kommunen, på samme måte som steder vi samarbeider med i England, forteller Hov Jacobsen videre.
Lykkes det, vil lederen i ungdomsrådet bli en slags ung ordfører i byen. En som har en relativt uavhengig rolle, og jobber for de unge.
Marianne Andreassen er sentral i arbeidet som gjøres i forhold til ungdommene i Sortland kommune. Hun er folkehelsekoordinator og prosjektleder for ulike forebyggende og helsefremmende tiltak i kommunen.
Tidligere i år ble hun kåret til årets sosialarbeider av fagforeningen Fellesorganisasjonen.
-Det unike i kommunen vår er at ungdommene våre faktisk er med og bestemmer, det er ikke bare et mål i en plan. Vi har fått det til, stadfester Andreassen. Hun legger til at det er så mange flotte ungdommer rundt om, med store ressurser.
-Ungdomsrådet vårt er helt rå. Men det er også ungdommene i Russland og England, der vi har samarbeidspartnere, sier hun og kikker stolt bort på Hov Jacobsen, og på Jonas Bånes (17) ungdomsrådets forrige leder.
Begge tenåringene har fått mye erfaring med møteledelse og strategisk arbeid gjennom rådet.
-Jeg er glad for å få være med og gjøre en forskjell, slår Hov Jacobsen fast. Ungdommene selv valgte ham til leder i rådet i fjor. I rådet sitter 16-17 ungdommer fra ulike arenaer og med ulike interesser. Mindreårige flyktninger og ungdom med funksjonsnedsettelser er representert. Rådet har en relativt jevn kjønnsfordeling. Hver høst blir nytt råd valgt, med leder og nestleder.
Ungdomsrådet i Sortland ble etablert i 2010.
-Vi har møte åtte ganger i året. Da er det en person fra kommuneadministrasjonen som sender ut møteinnkalling. Ungdomsrådet fungerer som et hvilket som helst annet kommunalt råd. Det er ikke lovpålagt for kommuner å ha et ungdomsråd, men anbefalt, forteller Hov Jacobsen.
Det hele startet med at kommunen var med i Ungdom i Svevet, et prosjekt Fylkesmannen i Nordland hadde fra 2007-2010. I prosjektet forsøkte forskere, fagfolk og unge i ni kommuner å identifisere hva som er virksomt i arbeidet med å hjelpe utsatte unge i skole, arbeids- og samfunnsliv.
-Vi foretok intervjuer med elever på skolene. Etter hvert forelå det et stort datamateriale som ble bygget videre på, forteller Andreassen. Arbeidet resulterte blant annet i en doktorgrad, foretatt av Catrine Torbjørnsen Halås, med tittelen: «Ungdom i svev - Å oppdage muligheter med utsatte unge».
Arbeidet i Nordland ble også sentralt for utviklingen av Det magiske øyeblikket, etveiledningsmateriell fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, som kom i 2010. Veiledningsmateriellet består av et veiledningshefte og en film og formidler kunnskap og erfaringer som er viktig for alle som arbeider med utsatte unge innenfor offentlige tjenester eller innenfor frivillige organisasjoner.
Det tar særlig for seg arbeidsformer og strategier overfor ungdom som ikke selv oppsøker hjelp eller som unndrar seg hjelp.
-Filmen handler om å møte ungdom som ikke har det så lett. Historiener fra virkeligheten og har en gutt fra Sortland i hovedrollen. Han fikk en total omveltning i livet fordi noen så ressursene hans hadde, forteller Andreassen.
-Vi søkte om midler til nytt prosjekt, «Ung i Sortland», der vi fokuserte på tilnærmingsmåter, forteller Andreassen. I prosjektet, som foregikk fra 2010-2013, ble det gjennomført omfattende medvirkningsprosesser av barn og unge, i kommuneorganisasjonen og i kommunesamfunnet. Dette resulterte i et unikt datamateriale som dannet grunnlaget for oppvekstplanen STOLT. Datamaterialet ble systematisert av de unge selv og UIN i Nordland.
Oppvekstplanen kom i fjor. Ett av tiltakene er Prosjekt rusforebygging, der poenget er at det er de unge selv som tar ansvar for kunnskapsdeling og dialog rundt temaet.
Andreassen nevner følgende årsaker til hvorfor de har lyktes med det kommunale arbeidet med barn og unge i Sortland:
Man har også, fra dag en, jobbet systematisk for å nå de målene de har satt seg.
-For flere år siden bestemte vi oss for å bli Norges beste barne- og ungdomskommune. Tidligere i år ble vi kåret til årets barne- og ungdomskommune i Nordland.
-Hver høst deler Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ut den nasjonale prisen. Nå er vi spente på avgjørelsen, slår Andreassen fast.
– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.
– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.
– Flere enn vi har trodd har nytte av bare en time. Det er lett å ta kontakt via portalen på kommunens nettside
Hva er egentlig forsvarlig psykisk helsehjelp, og hva er uforsvarlig? Dette var ett av temaene på en ledersamling i Lillestrøm nylig
– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforsking AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på napha.no?