Morgenbad i havet – godt for kroppen og sjela

Morgenbad i havet – godt for kroppen og sjela

Publisert: 24. juni 2015.   Endret: 05. januar 2024

Folkehelsekoordinator Guri Windstad i Flakstad kommune i Lofoten inviterer en gang i året innbyggerne til ei uke fullspekket med fysisk aktivitet.

bading flakstad

KICKSTART PÅ DAGEN: -Å bade i havet gjør oss friske og opplagte, sier rådmann Erling Sandnes, her flankert av Marit Friis Eliassen (t.v.) og Iren Sørvang (t.h.). (FOTO: Anne Kristiansen Rønning/ NAPHA.)

KICKSTART PÅ DAGEN: -&A...

Det skorter ikke på aktivitetstilbudene resten av året, heller. Windstad, som også er frisklivskoordinator og kommunefysioterapeut i bygda har klokketro på dette, at fysisk aktivitet gjør folk friskere, både fysisk og psykisk.

-Jeg får i jobben min som fysioterapeut også henvist pasienter med psykiske lidelser. Det er godt dokumentert at hormonproduksjonen som skjer når man er fysisk aktiv påvirker humøret. Også personer med mer alvorlige psykiske lidelser kan ha nytte av det. Man kan ikke behandle dem med bare fysisk aktivitet, men det hjelper på totaltilstanden deres, slår hun fast.

Spør andre, ingen sier nei

Hun kaller aktivitetsuka Flakstad i farta. Det er morgenbad, daglige fjellturer opp på bygdas fantastiske topper, og turer med skolene.

-Jeg har spurt en del folk her om å hjelpe meg med å lede aktivitetene, og ingen sier nei. Det er fint, for jeg rekker jo ikke alt selv, smiler fysioterapeuten. Den lokale kajakklubben har stilt opp en ettermiddag, man besøker en lavvo, en ørnefangerhule og er på sykkeltur.

Kommuneansatte som tar tre morgenbad får gå tur i arbeidstiden

Rådmann Erling Sandnes står klar i badebuksa, sammen med Iren Sørvang og Marit Friis Eliassen. Bak dem er den uendelige, hvite sandstranda på Flakstad, og lenger bak: turkist hav.

-Kom igjen, folkens, sju og en halv grad. Det er varmere i vannet enn i lufta, roper Iren Sørvang, og løper mot sjøen.

-Guri gjør en flott jobb. Hun legger opp til mange aktiviteter som hun får folk med på. Det er strålende, sier rådmannen, som har lovet kommuneansatte at de kan delta på en tur med Flakstad i Farta i arbeidstiden, såfremt de er med på morgenbad tre ganger.

Får ut gruffet

-Vi blir opplagte av dette, og vi blir glade, sier Sørvang og Friis Eliassen.

-Det er en kickstart på dagen. Du våkner trøtt, med gjenklistrede øyelokk, men blir brått vekket til live. Morgenbadingen gir oss energi på jobb. Vi to er for øvrig med i en damegjeng som bader fast her tre ganger i uka hele året, sier Sørvang og ser på venninnen. Som supplerer:

-Det er også sosialt. Vi diskuterer verdensproblemer, lokale problemer og personlige problemer. Morgenbadet kurerer all slags gruff, vi får en psykisk rensing.

Rådmannen bader ikke jevnlig, året rundt. Han hopper imidlertid sprekt inn i bølgene nå, sammen med flere kommuneansatte. Ikke lenger sitter de inne på kontorene sine, og jobber. Som Windstad. Jobben hennes er svært allsidig.

Variert jobbhverdag

Hun er opptatt av å bruke fjellene og sjøen når det står om å få folk til å være fysisk aktive.

-Jeg vil inspirere folk til å bruke det som er her. Man trenger ikke mye utstyr for å komme seg ut. Naturen er gratis, sier hun, og slår ut med armene. I frisklivsdelen av jobben sin har hun trenings/ aktivitetsgrupper, og hun har kjørt bra mat-kursn og avspenningsgrupper.

Som kommunefysioterapeut har hun alle typer individuelle pasienter, hun er på eldresenteret en gang i uka og på skolene. For øvrig er det også to privatpraktiserende fysioterapeuter i kommunen. Windstad samarbeider tett med kommunelege og helsesøster.

-Alle etatene i kommunen skal tenke folkehelse

Nå har hun planer om å implementere folkehelsetanken inn i de andre sektorene i kommunen også.

-Jeg skal være med på kommunestyremøte til høsten og ha innlegg. Målet mitt er at man i alle kommuneetatene i Flakstad skal tenke folkehelse og stille seg dette spørsmålet, når et nytt tiltak er under diskusjon: Hvordan kan det vi gjør gagne folkehelsen?

Sier Windstad, før hun vinker adjø. Hun skal straks gå fjellturen Ginaløypa, sammen med en gjeng. Det er tross alt Flakstad i farta-uke.

-Vi har det så flott her. Og jeg synes det er så bra å minne folk på hvor fint det er på
Flakstad. At det er godt å bo her, og at det er masse aktiviteter vi kan gjøre.

Stor effekt

Geir Lærum, rådgiver i folkehelse i Nordland fylke, slår fast at sammenhengen mellom psyke og soma er tett.  

-All erfaring fra frisklivssentralene tyder på at deltakerne har en betydelig gevinst målt som «selvvurdert helse» gjennom COOP-WONCA skjemaet som er det som brukes i løpende FLS-arbeidet. I 2009 gjennomførte vi en effektstudie på FLS i Buskerud og Nordland i samarbeid med professor Jan Helgerud ved NTNU, forteller Lærum.

Med hensyn til effekt på mental helse (COOP WONCA) viste studien høysignifikant effekt etter 12 uker.

Trenger oppfølging mer enn 12 uker

Av praktiske hensyn til gjennomføringen av studien fikk ikke deltakerne ytterligere oppfølging etter 12 uker.

-Ved retest etter ett år var effekten fortsatt til stede men halvert. Dette betyr at både når det gjelder fysisk form og samlet selvvurdert helse trenger de som henvises til FLS-resept oppfølging ut over 12 uker for å optimalisere muligheten til å fastholde sine endrede levevaner, slår Lærum fast.

 

 

Flakstad kommune
  • Ligger i Lofoten og består av Flakstadøya og den nordlige delen av Moskenesøya.
  • Har 1400 innbyggere.
  • Fiske er viktigste næringsvei. Administrasjonssenteret er Ramberg på Flakstadøya.
  • Største delen av bebyggelsen i Flakstad ligger på yttersiden av Lofoten, mot storhavet, bl.a. i fiskeværene Ramberg og Fredvang. Inn mot Vestfjorden ligger Sund, Skjelfjord, Nesland og Nusfjord.

AKTIV FOLKEHELSEKOORDINATOR: Guri Windstad har mange ideer om hvordan kommunens innbyggere kan være fysisk aktive. Og hun setter dem ut i livet.

Mer om

Fysisk aktivitet Kropp i psykiskhelsearbeid Aktivitet og fritid Praksiseksempler Helsefremming og forebygging Folkehelse Flakstad Nordland

Les også

Publisert: 07/4/2017

Ny konferanse om natur og psykisk helse

Publisert: 18/6/2015

Ungdomsrådet i Sortland imponerer alle

Publisert: 09/3/2012

Det er ikke bare Lars Monsen som får det til

Publisert: 18/6/2012

Gode aktivitet- og kulturopplevelser er viktig

Publisert: 14/11/2023

– Med Helsehuset har vi samlet forebygging og psykisk helse og rus på en måte som er unik i Norge  

Aktuelt
Publisert: 20/1/2025
Webinar

Konkrete tips for å beholde seniorer i arbeidslivet

– Veldig få kommuner har en strategi for å beholde seniorer i arbeid. Her er det en jobb å gjøre.

Siste fra Kunnskapsbasen
Publisert: 16/1/2025
Foredrag

Tre grep kan løse utfordringen med for få yrkesaktive hender i 2050

– Norge får flere eldre og færre yngre og vil komme til å mangle arbeidskraft. Men mye kan gjøres, for å forebygge dette.

Publisert: 03/12/2024
Praksiseksempel

Tar grep for å gi innbyggerne i Lillestrøm lettere vei til psykisk helsehjelp

– Vi har ryddet i tilbudene, slik at det skal bli enklere for de som bor her i kommunen å bruke oss