– Målet med Sortlandshjelpa er å gi lavterskel hjelp innen kort tid, og å sørge for at det vi gjør virkelig har effekt, sier Olav Fenes, enhetsleder i Sortlandshjelpa, Psykisk helse og avhengighet.
Olav Fenes, enhetsleder i Sortlandshjelpa, Psykisk helse og avhengighet, under åpningen av Sortlandshjelpa 9. mars. (Foto: Gretha Evensen)
Olav Fenes, enhetsleder i Sortlandshjelpa, Psykisk helse og avhengighet, under åpningen av Sortlandshjelpa 9. mars. (Foto: Gretha Evensen)
Sortlandshjelpa var i gang 2. mars 2023. Samme dato lanserte tjenesten også en ny hjemmeside hvor kommunens innbyggere kan finne kontaktinformasjon.
Sortlandshjelpa har besøkstid og telefontid tirsdag, onsdag og torsdag mellom kl 10.00-14.00, der de oppretter den første kontakten. Teamet holder til i Parkveien 2, nabobygget til Sortland kirke.
I dag, 9. mars, er det offisiell åpning av Sortlandshjelpa, en «nyoppusset» psykisk helsetjeneste i Sortland kommune og et resultat av lengre tids arbeid for en endring i hvordan kommunen gir psykisk helsehjelp og hjelp for avhengighet.
– Bakgrunnen for endringsprosessen har vært økende ventetid, og en opplevelse i befolkningen, og det øvrige hjelpeapparatet, om at det er vanskelig å få psykisk helsehjelp i kommunen, sier Fenes.
Håpet er at endringen skal bidra til at tjenestene bedre svarer ut behov og forventninger fra kommunens befolkning over 18 år.
Sortlandshjelpa har organisert seg på en slik måte at folk nå skal kunne ta kontakt og få psykisk helsehjelp uten behov for henvisning.
– Det vil være til avlastning for legetjenesten, og senke terskelen for kontakt, sier Fenes.
Sortlandshjelpa har også et betydelig økt fokus på brukerens engasjement i egen endringsprosess.
– Det handler om å finne en balanse mellom eget ansvar og hjelp som bidrar til positive endringer. Vi endrer en del i tilbudet, og retter oss mer mot gruppetilbud, kurs og selvhjelp, men vil også fortsette med individuelle tilbud der det er nødvendig.
De ansatte i Sortlandshjelpa har arbeidet sammen i nesten ett år for å skape gode, positive endringer i måten de yter hjelp på. Veivalget og prosessen har vært veiledet av NAPHA og Stangehjelpas «mor»: Birgit Valla.
– I en periode i slutten av 2021 hadde vi ca. 120 mennesker på venteliste og vi så at vi måtte gjøre noe for å kunne gi et raskere tilbud til Sortland sin befolkning.
Kommunalsjef i Sortland, Sture Jacobsen, tok da kontakt med Gretha Evensen i NAPHA for å drøfte hvordan de kunne få et lavterskeltilbud på plass i kommunen, og i mars 2022 var det et stormøte hvor NAPHA var med og hjalp tjenesten og sette i gang prosessen. I november 2022 og februar 2023 var tjenesten, NAV og IPS-jobbspesialistene i kommunen samlet for opplæring med Birgit Valla.
– Jeg tror at en av suksessfaktorene har vært at alle ansatte har blitt tatt med og vært delaktige i hele prosessen, og at det har vært en tverrfaglig sammensatt gruppe som har ledet prosessen.
For å kunne måle effekten tilbudet har alle ansatte i Sortlandshjelpa hatt opplæring i bruk av tilbakemeldingsverktøyet Feedback informerte tjenester (FIT) og de har utdannet tre FIT-veiledere. De har FIT-veiledning ukentlig.
– Bruk av tilbakemeldingsverktøy, og FIT-veiledning, vil gjøre at vi sikrer at folk får hjelp som virker, og ikke bruker mye tid på tiltak som ikke gjør at folk får det bedre.
Marius Lind Mikkelsen i Mental Helse Sortland og Brukerutvalget, sier FIT gjør det mulig å kartlegge både på en god og en dårlig dag.
– Jeg har bruket det fra 2017, og kan nå gå tilbake og se hvordan jeg hadde det, og jeg kan se det i sammenheng med hvordan det er og hva jeg gjorde.
Han har satt pris på å ha FIT inn i behandlinga.
Sortlandshjelpa ønsker også å få resultater ved å være målrettet i det tilbudet de skal gi samt ha tro på at den enkelte bruker kommer til å mestre livet sitt med veiledning og støtte fra tjenesten. Men hva sier de som mottar hjelp om endringen som er gjort?
– Det vil være individuelt, men vi får tilbakemelding på at vi har sluttet å bry oss til at vi er strenge på en god måte. En del personer som mottar hjelp av oss er vant til at vi stiller opp på mye av det de trenger hjelp til, blant annet transport og praktiske gjøremål.
Hva sier de ansatte?
– Vi ser at individuelle samtaler samt avhengighet og FACT er det behov for. Det er personer som trenger en-til-en oppfølging. Den største utfordringen er å kunne trappe ned og avslutte forløpene i tjenesten slik at vi kan ta inn nye brukere fortløpende.
Sortlandshjelpa har opprettet fire nye mestringskurs, blant annet kurs i Bekymringsmestring (KBM). Kursene kommer til å gå fortløpende på onsdager. På bildet ser du Sortlandshjelpas lokaler i Parkveien 2. (Foto: Gretha Evensen/NAPHA)
Erfaringskonsulent i Sortlandshjelpa og brukerspesialist FACT-Vesterålen, Elias Heggelund, sier det viktigste med Sortlandshjelpa er at det nå blir lettere for folk å få hjelp.
– Folk skal kunne møte opp tirsdag, onsdag, torsdag og få hjelp, uten å gå via lege. Vi som jobber i Sortlandshjelpa skal ta utgangspunkt i ei recoverytenkning, som betyr å lytte til folk sine behov, og tørre å ha tro på at folk kan mestre livene sine selv.
Folk skal ikke bli lenge i tjenestene, men heller jobbe litt selv og så komme tilbake når de ev. trenger det. Hegglund tror det vil gjøre det lettere for folk å ta ansvar selv, da de vet at de nå enkelt kan få et tilbud, uten å må gjennom henvisning og venteliste. Han tenker at omleggingen er et godt utgangspunkt for å bygge videre på en recoveryorientert tjeneste.
– Vi vil satse på alternative måter å hjelpe de som ikke nødvendigvis har stor nytte av samtaler. Jeg har tro på gatefotball, utendørsterapi og andre aktivitetsbaserte tiltak.
Ordfører i Sortland kommune, Karl-Erling Nordlund, var til stede under åpningen. Han er glad for innsatsen som er lagt ned og endringen det skal bidra til.
– Hjelpen skal gi mening, være styrt av de som selv søker hjelpen, og oppleves til hjelp – med andre
ord: «hjelp som hjelper».
Nordlund er også opptatt av at de som ønsker hjelp skal få den raskt uten unødvendig byråkrati og kartlegging. Statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) var også til stede på åpningen. Han lar seg imponere av Sortland.
– Psykisk helse- og rusområdet er blant regjeringens viktigste satsingsområder, og jeg er glad for at Sortland kommune tar utfordringen på alvor og organiserer seg med utgangspunkt i innbyggernes behov.
Bjørkholt påpeker at det er avgjørende at tjenestene er tilgjengelige og gis før problemer vokser seg store, både i et folkehelseperspektiv og for å opprettholde en bærekraftig helsetjeneste på sikt.
– Ikke minst er dette viktig for fastlegene, fortsetter Bjørkholt. Bianca Bremnes, fastlege på Sortland, og Ester Holand, enhetsleder på legekontoret, kan bekrefte dette.
– Det vil avlaste fastlegekontorene.
Ester Holand og Bianca Bremnes (Foto: Gretha Evensen/NAPHA)
Bremnes og Holand er imponert over hva tjenestene har fått til ved å opprette Sortlandshjelpa.
– Før måtte folk vente på time til fastlege for deretter å stå på venteliste for å få hjelp. Det at folk kan ta direkte kontakt, og få hjelp raskt, er imponerende.
Hvordan vi jobber med en medfødt ferdighet og oppmerksomt nærvær mot angst- og stressrelaterte plager
Sjekk ut metodene og de operative rutinene som Skar-prosjektet, et samarbeid mellom Den Norske Turistforening (DNT) og Oslo kommune bydel...
– Psykiske helsetjenester i kommuner kan tjene mye på å spille på lag med frivillige organisasjoner, sier Hege Eika Frey
– Å samarbeide med Den norske Turistforening (DNT) var gull verdt for oss!
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?